Lietuvoje trūksta budinčių globotojų: atbaido ilgi teisminiai procesai ir pervargimas

Prieš 1 metus 74

Šalyje trūksta budinčių globotojų. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) teigimu, jau dabar būtų galima jų įdarbinti dvigubai daugiau. Be to dalis šeimų, jau sudariusių sutartis, jas nutraukia. Specialistų teigimu, viena pagrindinių priežasčių – pervargimas ir užsitęsiantys teisminiai procesai.

Vilnietė Snieguolė Stankevičiūtė budinčia globotoja dirba metus ir tai ketvirtas jos prižiūrimas vaikas. Moteris sako, kad abejonių dėl tapimo budinčia globotoja nebuvo.

„Kai susiduri su globa, susiduri su tais vaikais, kur net neįsivaizdavai, kad gali taip būti, kad vaikas gali būti toks neišmylėtas, kad jis gali taip nepriimti to artumo ir meilės, tai man duoda pasitenkinimą didžiulį stebint, kaip tas vaikas keičiasi“, – LRT TELEVIZIJAI pasakoja S. Stankevičiūtė.

Snieguolė viena iš maždaug 250 budinčių globotojų Lietuvoje. Pasak specialistų, šalyje šiuo metu būtų galima priimti dar tiek pat laikinų globotojų. Nors nuo metų pradžios buvo parengta 10 naujų šeimų, 8 iš jų sutartis nutraukė.

„Vienos priežastys yra tikrai tokios šeiminės, asmeninės priežastys – išvyksta į kitą valstybę gyventi, pasigimdo vaikelį ir tikrai tada sudėtinga rūpintis kitais vaikučiais. Sulaukia vyresnio amžiaus, tampa nuolatiniais globėjais“, – teigia Vaikų ir paauglių socialinio centro atstovė Vilma Jarmalavičienė.

„Tai yra sunkus darbas, reikalaujantis didelės motyvacijos, atsidavimo ir empatijos. Tai šie žmonės dažnai pervargsta, perdega ir dažnai nutraukia sutartis ir nebeteikia šių paslaugų“, – priduria Vilniaus savivaldybės atstovė Nadežda Buinickienė.

Laikiną globą sunkina ir dažnai užsitęsiantys teisminiai procesai. Tuomet vaikai, turėję likti pas budinčius globotojus iki 12 mėnesių, čia užsibūna ir dvejus metus.

„Kartais kyla ir dėl pačių tėvų iššūkiai, nes tos bylos yra nagrinėjamos žodinio proceso tvarka, tai reiškia, kad tėvai irgi turi dalyvauti posėdžiuose. Būna, kad jie neatvyksta ir turi perkelti posėdį ir taip tiesiog užsitęsia“, – aiškina Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovė Kristina Stepanova.

Dėl nesaugios aplinkos kasmet vis daugiau vaikų yra paimama iš tėvų globos, todėl budinčių globotojų poreikis tik augs.

„Didžiulis poreikis yra didesnėms vaikų grupėms – broliams seserims, trims ir keturiems vaikams. Dėl to reikia budinčių globotojų, kurie galėtų priimti daugiau vaikų ir taip pat yra didelė problema, kad vaikai mokyklinio amžiaus – nuo 7 iki 8 metų ir vyresni“, – pasakoja N. Buinickienė.

Siekdamos pritraukti daugiau šeimų, savivaldybės ieško būdų, kaip sudominti būsimus budinčius globotojus. Pavyzdžiui, Vilniaus savivaldybė nuo rudens didina minimalų mėnesinį atlygį nuo 730 eurų iki 1000 eurų, neatskaičius mokesčių.

Skaityti visą pranešimą