Lietuva menksta ir toliau: apie pusė gyventojų pritaria gimstatumo skatinimui, kiti kviestų emigrantus grįžti

Prieš 1 metus 57

„Baltijos tyrimų“ atlikta apklausa rodo, kad daugumos gyventojų nuomone blogėjanti demografinė padėtis Lietuvoje galėtų pasitaisyti skatinant gimstamumą ir susigrąžinant emigrantus. Tik 1 iš 20 apklaustųjų mano, kad turėtų būti lengvinamos sąlygos trūkstamiems darbuotojams ne iš Europos Sąjungos (ES) šalių.

Lietuvoje kelis dešimtmečius nuosekliai mažėja gyventojų dėl emigracijos, mažo gimstamumo ir aukšto mirtingumo.

Žmonės labiausiai remia dvi priemones blogėjančiai demografinei situacijai Lietuvoje gerinti. Beveik pusė – 46 proc. apklaustųjų mano, kad reikia daugiau skatinti gimstamumą. Tokią priemonę kiek labiau remia moterys, nuo 30-ies iki 50-ies metų, miestų gyventojai, turintys aukštąjį išsilavinimą, bedarbiai ir namų šeimininkai, taip pat turintys vaikų nuo 3 iki 12 metų.

Lietuvos socialinių mokslų centro (LSMC) demografas sako, kad tai yra palankios šeimai ir vaikų auginimui aplinkos sukūrimas.

„Tai yra paslaugų šeimai sukūrimas, paslaugos vaikams, darželių prieinamumas. <...> Kitos priemonės būtų finansinio skatinimo priemonės, galimybės šeimai įsigyti būstą“, – nurodo LSMC demografas Daumantas Stumbrys.

Kiek mažesnė dalis – 4 iš 10 pritaria, kad reikėtų skatinti į Lietuvą grįžti emigrantus. Tai atrodo priimtiniausia vyresniems nei 50-ies metų žmonėms iš kaimo, neįgijusiems vidurinio išsilavinimo, nelietuvių tautybės gyventojams ir besimokančiam jaunimui bei pensininkams.

„Tai ilgalaikės priemonės ir, kaip rodo kitų šalių patirtis, jos negali greitai išspręsti demografinių problemų. <...> O tos priemonės, kurias taiko daugelis vakarų Europos valstybių, jos susijusios su migracija, arba imigracijos skatinimu, imigrantų atvykimo politikos pokyčiais, kai jiems lengviau sudaromos sąlygos atvykti į šalį“, – mini D. Stumbrys.

Tačiau tam, kad Lietuva lengvintų sąlygas įsidarbinti trūkstamiems darbuotojams ne iš ES šalių, labiausiai pritaria vos 5 proc. apklaustųjų Lietuvos gyventojų – 1 iš 20. Tai priimtiniau vyrams, vyresniems nei 50-ies, mažesnių miestelių gyventojams, baigusiems kolegiją, kurių pajamos vidutinės – nuo 1000 iki 1800 eurų per mėnesį ir vadovams.
Demografijos mokslininkai sako, kad tai – staigi priemonė problemoms spręsti.

„Jeigu mes šiandien priimame migrantus, tai ir šiandien ir didėja tas gyventojų skaičius. Štai ką mes turime su Ukrainiečiais dabar. Bet, pasižiūrėjus į ilgalaikę perspektyvą, tai niekaip nesprendžia mažo gimstamumo problemos, tai niekaip nesprendžia aukšto mirtingumo problemos“, – dėsto mintis pašnekovas.

Pasak mokslininko, būtina derinti visas priemones norint išspręsti besitraukiančios Lietuvos problemą.

Skaityti visą pranešimą