Laurinavičius „nelaidoja“ šeštojo sankcijų paketo, tačiau pabrėžia – Vengrija šiuo metu nelabai turi ko prarasti

Prieš 2 metus 186

„Nesakyčiau, kad mes turėtume laidoti šį šeštąjį paketą ir naftos embargą, bet turėtume turėti omeny, kad derybos ir pats procesas bus tikrai labai sunkus“, – taip Vengrijos pareiškimą, jog negalės palaikyti šeštojo sankcijų Rusijai paketo, vertina tarptautinės politikos analitikas Marius Laurinavičius.

Europos Komisijai pasiūlius įvesti visišką Rusijos naftos importo draudimą, Vengrija teigia, kad negalės palaikyti šio sankcijų paketo. M. Laurinavičiaus nuomone, derybų svertas šiuo atveju krypsta ne į Europos Sąjungos pusę.

„Dabar gali būti atvirkštinis procesas, nes mes nepamirškime, kad visai neseniai Vengrijai buvo nusiųstas laiškas dėl galimybės nutraukti finansavimą iš Europos Sąjungos dėl teisės pažeidimų, teisinės viršenybės principų nesilaikymo. Tai būtent dabartinė pozicija bent iš dalies aš siečiau su tas įvykiais, kurie buvo prieš tai. Ir tai mažina Europos Sąjungos derybinę galią šitoje situacijoje, nes Vengrija šiuo metu nebelabai turi ko prarasti“, – LRT TELEVIZIJOS laidai „Svarbi valanda“ sako politikos analitikas.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad Slovakija laikosi pakankamai panašios į Vengriją pozicijos, dėl sankcijų paketo abejoja ir Čekija.

Tiesa, M. Laurinavičius neskuba „nurašyti“ šeštojo paketo, tačiau pabrėžia – derybos bus sunkios.

„Yra patys įvairiausi diplomatiniai ir ne vien diplomatiniai būdai, kuriais Europos Sąjunga tokias problemas sprendžia. Tik tai reiktų suprasti, kad procesas iš tiesų yra labai sudėtingas, ypač dėl Vengrijos pozicijos, ypač dėl tų ilgalaikių problemų su Vengrija, ypač dėl Vengrijos priklausomybės arba šitos Vengrijos valdžios pačios ne tik tai priklausomybės nuo naftos, bet ir apskritai šitos Vengrijos valdžios priklausomybės nuo Rusijos, nuo Kremliaus. Kadangi Kremliui tai tikrai yra gyvybės ar mirties klausimas, mes tikrai galime matyti pačių įvairiausių rezultatų. Nesakyčiau, kad mes turėtume laidoti šį šeštąjį paketą ir naftos embargą, bet turėtume turėti omeny, kad derybos ir pats procesas bus tikrai labai sunkus“ , – pabrėžia M. Laurinavičius.

Europos Sąjunga sulaukia kritikos dėl vėluojančių sankcijų Rusijai, tačiau politikos analitikas aiškina, kad taip yra dėl pačios Europos Sąjungos struktūros.

„Vieningų priemonių kaip tokių niekada nebuvo, nes ES taip ir veikia, kad tai yra visiškai skirtingus interesus kartais turinčių valstybių bendrija Ir dėl to ES daro ne tai, ką reikia, bet tai, kas įmanoma <...> Dažniausiai tai būna tas mažiausias bendras įmanomas rodiklis, t. y. tai, dėl ko įmanoma susitarti“, – aiškina jis.

Europos Komisija taip pat siūlo atsisakyti žaliavinės naftos per 6 mėnesius, o perdirbtos – iki metų pabaigos. Bendrija siūlo pritaikyti ilgesnį pereinamąjį laikotarpį nuo Rusijos tiekiamos naftos itin priklausomoms šalims, tačiau Vengrija prašo dar didesnių išimčių. Norint priimti šeštąjį sankcijų Rusijai paketą – reikia visų šalių pritarimo.

Skaityti visą pranešimą