Laurinavičius įvertino Kremliaus užmojus Baltijos šalims: Lietuvai esant BRELL žiede, Rusijos įtaka išlieka

Prieš 1 metus 66

Nors besitęsiantis karas Ukrainoje daro įtaką Rusijos politikai, šios šalies tikslai Lietuvoje nesikeičia, teigia politikos apžvalgininkas, analitikas Marius Laurinavičius. Pagrindiniai Rusijos užmojai – kelti vidinį chaosą ir išlaikyti įtaką šalyje. Kaip įrankius Rusija pasitelkia energetikos sektorių, verslą ir marginalias visuomenės grupes, įsitikinęs M. Laurinavičius.

„Prieš karą jiems reikėjo stabdyti Lietuvos ir kitų Baltijos šalių pastangas užkardyti Rusijos grėsmę. Dabar jų tikslai – kad mažiau ginklų būtų tiekiama Ukrainai. Taip pat kad šalių užsienio politikos tikslai, kurie trukdo Rusijos interesams, jų požiūriu, turėtų būti užkardomi“, – LRT TELEVIZIJOS laidoje sakė M. Laurinavičius.

Jis pripažįsta, kad Rusija neretai suklumpa priimdama strateginius sprendimus. Vienas to įrodymų – pailgėjusi šalies siena su NATO, prie Aljanso prisijungus Suomijai.

„Jie, aišku, daro klaidų, neteisingų žingsnių net ir savo interesų prasme. Bet jei žiūrėtume į galutinį rezultatą, tai yra ilgalaikis karas. Šiuo metu jie pralaimėjo kai kuriuos stiprius mūšius, bet jie tikisi, <...> kad jų turėti interesai Ukrainoje atsveria praradimus. Pavyzdžiui, Suomijos įstojimą į NATO“, – kalba pašnekovas.

Jis teigia, kad norint suprasti Rusijos likimą, reikia mąstyti „vakarietiškomis“ kategorijomis.

Kalbėdamas apie Rusijos tikslus Baltijos regione, M. Laurinavičius kartoja – pagrindinis rusų siekis yra sukelti vidinį chaosą. Rusija stengiasi susilpninti valstybę, institucijas, verslą.

„Mano mėgstamas pavyzdys – apie Visvaldą Matijošaitį kaip grėsmę nacionaliniam saugumui. <...> Verslui skiriamas vos ne pagrindinis dėmesys. <...> Verslo ryšiai kitas valstybes dėl jų pačių interesų paverčia Rusijos interesų gynėjais“, – mini M. Laurinavičius.

Paklaustas apie Lietuvos elektros tinklų sąveiką su Rusija, M. Laurinavičius neabejoja – energetika yra Rusijos ginklas.

„Išlaikydami Lietuvą BRELL žiede, jie išlaiko ir įtaką. <...> Kodėl energetikos sektorius 20 metų po nepriklausomybės atgavimo priešinosi visiems atsijungimo nuo Rusijos energetikos projektams? Buvo valstybė valstybėje, kur tų pačių žmonių interesai diktavo, kad neva su Rusija reikia glaudžiau bendradarbiauti“, – sako apžvalgininkas.

Trečiadienį Vilniaus apylinkės teisme atvertus riaušių prie Seimo bylą, M. Laurinavičius pastebi, kad į kaltinamuosius panašūs gyventojai gali būti parankūs Rusijai.

„Vienas pagrindinių Rusijos tikslų – chaoso kėlimas, valstybės silpninimas. <...> Tokie marginalai Rusijos naudojami chaoso kėlimui, valstybės skaldymui“, – apibendrino jis.

Skaityti visą pranešimą