Landsbergis apie sustabdytą „Gazprom“ dujų tiekimą: reikia ruoštis, kad jis nebus atnaujintas

Prieš 1 metus 71

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad reikia ruoštis, jog dujų tiekimas dujotekiu „Nord Stream“ gali būti neatnaujintas. Apie tai, anot jo, kalbama ir Briuselyje.

„Reuters“ pirmadienį paskelbė matę laišką, kuriame Rusijos dujų milžinė „Gazprom“ sako dėl „force majeure“ situacijos nebegalinti vykdyti įsipareigojimų mažiausiai vienam dideliam pirkėjui Europoje.

Apie tai paklaustas užsienio reikalų ministras G. Landsbergis teigė, kad „gali būti“, jog skelbiama informacija yra teisinga.

„Man sunku prognozuoti, bet manau, ir iš kalbų Briuselyje, kad reikia ruoštis, kad yra ir toks scenarijus ir nebus atnaujintas [dujų tiekimas]“, – antradienį Seime žurnalistams kalbėjo ministras.

Tai reiškia, anot jo, kad valstybėms, kurios buvo stipriai priklausomos nuo šio dujų tiekimo kanalo, jau dabar kyla iššūkių.

„Aš tik žinau, kad tiek diplomatai, tiek įmonės dirba stipriai, kad būtų galima tą potencialų netekimą kompensuoti. Tų variantų yra“, – sakė jis.

G. Landsbergis antradienį susitiko su Omano užsienio reikalų ministru, kuris lankosi Lietuvoje. Aptartas buvo ir dujų tiekimas.

„Kalbame net ne apie tiekimą mums, nes mes esame savo poreikius kol kas užsitikrinę, kiek mums reikia, bet kalbame apie tai, kokios pagalbos reikia kitoms valstybėms, kad tokios eksportuotojos kaip Omanas, kuris turi galimybę didinti savo eksporto pajėgumus, kad jie kreiptų didesnį dėmesį Europai.

Manau, kad suradus pakankamai tokių pagalbininkų, galime sumažinti rizikas, kurios potencialiai galėtų laukti žiemą“, – teigė G. Landsbergis.

Skaityti visą pranešimą