Landsbergis apie merų rinkimus: partijos neskuba kelti kandidatų, nes ne daug kas nori prisiimti atsakomybę

Prieš 1 metus 88

Konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis teigė, kad partijos neskuba kelti kandidatų į merus, nes nėra daug žmonių, norinčių prisiimti savivaldybių vadovams tenkančių atsakomybių. Jis taip pat kalbėjo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) nariams jau seniau tvirtinęs, kad kandidatu turi būti partijos narys.

Konservatorių pirmininkas G. Landsbergis, kreipdamasis į partijos narius, kalbėjo, kad meras yra atsakingas už praktiškai viską, kas vyksta mieste, o tai yra kone didžiausia vieno žmogaus nešama atsakomybė valstybėje.

„Dėl to, kad tai yra, visų pirmiausia, tiesioginis žmonių pasitikėjimas ir atsakomybė už viską nuo tujų iki gatvių, biudžeto, fejerverkų ir visų kitų dalykų, kurie vyksta mieste. Dėl to suprantama, kad kiekviena mažiausia klaidelė yra nepaprastai matoma, <...> kiekvienas džiaugsmas yra visų žmonių džiaugsmas.

Ir iš to galima iškelti sau mintį, kokio žmogaus mes norėtume, koks žmogus turėtų šiandien prisiimti atsakomybę už miestą, kurio biudžetas jau yra viršijęs 1 mlrd. eurų?“, – kalbėjo TS-LKD lyderis.

Anot G. Landsbergio, reikia rinkti žmogų, kuris galėtų vadovauti visam miestui, valdyti didžiulį biudžetą, priimti sprendimus ir tuo pačiu turėti visų miestiečių pasitikėjimą. Jis teigė, kad sutikti nešti tokią atsakomybę, greičiausiai, yra vienas sudėtingiausių sprendimų, kurį žmogus gali priimti.

„Tai yra nepaprastai didelė atsakomybė. Daugelis partijų, kaip matote, neskuba skelbti savo kandidatų ir tai yra suprantama, kadangi, turbūt, nelabai daug žmonių nori šią atsakomybę prisiimti, jie supranta, kokią naštą reikės nešti. Kaip yra sunku realizuoti tai – žmonių pasitikėjimą ir atsakomybę, kuri ateina su ja.

Manau, kad matysime keletą kandidatų grupių. Matysime žmones, kurie yra susieti su politinėmis bendruomenėmis, labai aiškia atsakomybe, ilgaamžiškumu ir pažadu tą ilgaamžiškumą tęsti. Tai reiškia, tų žmonių atsakomybė, kurią jie sutinka nešti už miestą, yra susiję su jų partine atsakomybe. Taip gerai, kaip seksis Vilniui ir merui, taip seksis ir jų politinei bendruomenei Seimo ar kituose rinkimuose. Jei nesiseks, atsakomybę taip pat prisiims kiekvienas bendruomenės narys“, – dėstė konservatorių vedlys.

Kita grupė, pasak jo, yra tie, kurie tokios atsakomybės nenorės, nes keičiant įstatymus buvo atidarytos duris į savivaldybių valdžia ateiti žmonėms, kurie nori biudžetą leisti bet kaip, nes nėra atsakingi prieš savo bendruomenę. Tai jis vadino juokdarių galimybe ateiti į politinę areną ir prisiimti daug atsakomybės.

„Tai yra pavojinga. Todėl mano nuostata yra, kad <...> mūsų kandidatas turi būti iš politinės bendruomenės, yra susietas su ja, turi politinės bendruomenės paramą ir palaikymą, išaugęs bendruomenėje ir siejantis savo ateitį su politine bendruomene. <...> Taip matau ateinančius rinkimus, taip matau iššūkius, galimybes“, – kalbėjo TS-LKD pirmininkas G. Landsbergis.

Skaityti visą pranešimą