Landsbergis apie Grybauskaitės kritiką: neįžeidė, esu dėkingas už galimybę paaiškinti

Prieš 1 metus 79

Buvusiai Lietuvos prezidentei Dalia Grybauskaitei kritiškai įvertinus Lietuvos valdžios veiksmus Kalinigrado tranzito istorijoje ir rėžus apie „Kinkadrebio partiją politiniame balete“, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis tikino dėl šių žodžių neįsižeidęs.

„Ne, manęs neįžeidė. Iš tikrųjų esu dėkingas už galimybę paaiškinti, net pakartoti tam tikrą informaciją. Aš suprantu, kad apskritai sankcijos nėra paprastas dalykas ir daugeliui – tiek ir viduje dalyvaujančių, tiek ir iš išorės stebinčių – tai yra sudėtingi koridoriai, kur, kas, kada, ką pasakė, ką tai reiškia, kaip teikiami išaiškinimai. Tiek, kiek aš galiu, stengiuosi paaiškinti, atskleisti, kaip mes suprantame, kad reikia ginti valstybės interesus. Ačiū už tai, o kiti valstybės pareigūnai patys sprendžia pagal tai, kaip jie tą interesą atstovauja ir gina ar yra ginę anksčiau“, – trečiadienį žurnalistams Seime sakė G. Landsbergis, paklaustas, ar jo neįžeidė buvusios šalies vadovės pareiškimai apie Lietuvos veiksmus dėl Kaliningrado tranzito.

LRT.lt primena, kad D. Grybauskaitė, vertindama Lietuvos veiksmus Kaliningrado tranzito istorijoje, negailėjo karčių žodžių.

„Kinkadrebio partija politiniame balete“, – tokiu įrašu socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo D. Grybauskaitė.

Pasak D. Grybauskaitės, šalies politikams reikėjo atvirai pasakyti, kad pasitarus su partneriais ir EK buvo priimtas toks sprendimas, koks yra šiuo metu.

„Ir nereikėjo negrabiai slėptis už EK nugaros“, – rėžia D. Grybauskaitė.

Dvi kadencijas prezidentės pareigas ėjusi D. Grybauskaitė negaili karčių žodžių mūsų politikos elitui, teigia, kad jis demonstruoja negebėjimą daryti strateginius sprendimus, tai priverčia blaškytis.

„Kol kas vadovaujantis politinis elitas demonstruoja negebėjimą užsienio politikos srityje priimti strateginius sprendimus. Todėl ir matome blaškymąsi ir apgailėtiną komunikaciją“, – rašo D. Grybauskaitė.

EK naujomis gairėmis leido Rusijai geležinkeliais gabenti sankcionuotas prekes į ir iš Kaliningrado srities per ES teritoriją, tačiau tik šio eksklavo poreikiams.

Pagal atnaujintas gaires, Lietuva ir kitos ES šalys narės turės tikrinti, ar tranzito kiekiai išlieka pastarųjų trejų metų kiekių ribose, taip siekiant užtikrinti, jog į Kaliningradą vežamos sankcionuotos prekės atitiktų realią paklausą vietoje ir nebūtų eksportuojamos į ES šalis.Šis sprendimas Lietuvoje buvo sutiktas kritiškai. Ekspertai tikino, kad Maskva tai įvertins kaip silpnumo ženklą, kiti rėžė – tai yra diplomatinė Lietuvos valdžios kapituliacija.

Dalies Rusijos prekių tranzitas į Kaliningradą sustojo, įsigaliojus ES sankcijoms, paskelbtoms dėl Maskvos invazijos į Ukrainą. Lietuvos ir EK atstovai pastarosiomis savaitėmis konsultavosi dėl sankcionuojamų prekių tranzito į Kaliningradą po to, kai Rusijos pasipiktinimą sukėlė birželį įsigalioję apribojimai plienui.

Lietuvos atstovai pareiškė vykdysiantys atnaujintas EK gaires dėl sankcionuotų prekių tranzito į Kaliningradą.

Skaityti visą pranešimą