Lampėdiškių iniciatyva pastatytą Lietuvos simbolį iškasė be klausimų

Prieš 1 metus 151

Lampėdžių bendruomenė kelia šurmulį, dėl Vytauto ir Gervių gatvių sankirtoje nuniokotos susibūrimų vietos, kur stovėjo vėliavos stiebas. Anot gyventojų, 7 metus stovėjęs stiebas buvo iškastas ir supjaustytas Kauno savivaldybės iniciatyva, tačiau gyventojai simbolį nori susigrąžinti.

„Tikriausiai ne vienam lampėdiškiui šiandien jau kilo ar dar kils klausimas kur dingo mūsų vėliava. Lampėdžių gyvenvietės pradžioje stovėjęs vėliavos stulpas, ant kurio plevėsavo Trispalvė, išardytas, supjaustytas ir krovininiu automobiliu išvežtas nežinia kur. Penktadienio rytą, tai matę lampėdiškiai, pasidalino šia siaubinga žinia.

Apžiūrėję vietą kur stovėjo vėliava, radome gilią duobę, iškastą pamatą ir suoliuką, elektros laidus. Pakalbėjome su šalia dirbančiais ir aikštelę tvarkančiais žmonėmis. Galimai vėliavos išardymo darbus atliko UAB „Kauno švaradarbuotojai, net neinformavę Lampėdžių bendruomenės centro dėl vėliavos nukėlimo“, – apie nemalonią situaciją pranešė Valdybos pirmininkė Dalia Akramienė.

Lampėdžių bendruomenės atstovai supranta, jog teritoriją šalia paplūdimo reikia tvarkyti, tačiau toks įžūlus būdas nukeliant ir supjaustant gyventojų iniciatyva pastatytą vėliavos stiebą jiems nepriimtinas.

„Šalia gyvenantys lampėdiškiai matė, kaip vėliavos stiebas buvo iškastas, supjaustytas ir išvežtas. Lampėdžių bendruomenės centras raštu kreipėsi į Kauno m. savivaldybės direktorių su prašymu grąžinti sutaisytą vėliavos stulpą, Trispalvę vėliavą ir inicijuoti susitikimą su bendruomenės atstovais dėl vėliavos įrengimo Lampėdžių gyvenvietės pradžioje teritorijoje šalia Vytauto ir Gervių gatvių sankryžos.

Puikiai suprantame, kad teritoriją šalia paplūdimio reikia tvarkyti ir teikėme siūlymus, bet ne tokiomis įžūliomis priemonėmis. Birželį, rugpjūtį bendruomenės atstovai turėjo susitikimus su Savivaldybės atstovais. Turėjome viltį, kad vis tik bent maža dalis teritorijos aplink vėliava bus palikta rekreacijai ir nebus iki pat Vytauto g. įrenginėjama automobilių parkavimo aikštelė ar jau bent būsime civilizuotomis priemonėmis informuoti ir turėsime laiko vėliavą iškelti į kitą vietą. Deja, viskas susiklostė kitokia linkme“, – apie situaciją komentavo ji.

Lampėdžių bendruomenė vėliavos stiebą pastatė iš pačių surinktų lėšų, o įrengta vieta tapo Lampėdžių simboliu. Čia bendruomenės rinkdavosi per didžiąsias metų šventes, minimos valstybinės dienos, palaikomi ukrainiečiai Rusijos kare, taip pat tai buvo visų atvykstančių poilsio vieta.

„Mums Trispalvė buvo šalies simbolis. Visi giliai širdyje žinojome – tai mūsų vėliava. Ji mus išlydėdavo kai važiuodavome į darbą, mokyklą, darželį ar grįždavome namo. Būrėmės aplink ją švęsdami valstybines šventes ir giedodami Tautinę giesmę. Skirtingomis progomis ant stiebo kėlėme ir Lietuvos istorinę, ir bendruomenės vėliavas. Palaikant už savo ir mūsų laisvę kovojančius ukrainiečius, čia plevėsavo ir Ukrainos valstybinė vėliava.

2015 metais prie jos įrengimo, vėliavų pirkimo prisidėjo lampėdiškiai aukodami pinigines lėšas ar savo nuoširdžiu darbu. Lampėdiškiai sodino gėles ir puoselėjo šią teritoriją. Ji tapo valstybinių švenčių minėjimo vieta. Kalėdiniu laikotarpiu šioje vietoje buvo puošiama lampėdiškių užauginta ir dovanota eglutė. Vėliava pasitiko visus į Lampėdžius atvykusius žmones ir tapo savotiška vizitine kortele. Ši teritorija tapo ir dviračiais atvykstančių kauniečių poilsio vieta“, – apie lampėdiškių organizuotas šventes šioje vietoje pasakojo D. Akramienė.

Valdybos pirmininkė taip pat pasidalijo įvykių eiga ir Lampėdžių bendruomenės centro valdybos atliktus veiksmus ir gautus atsakymus.

2017.09.25 kreipėmės į tuometinį Kauno savivaldybės administracijos direktorių Gintarą Petrauską teritorijai prie Vytauto ir Gervių gatvių sankryžos (kur stovėjo vėliava) suteikti skvero statusą. Bendruomenė savo lėšomis buvo parengusi šios teritorijos sutvarkymo projektą, kurio tikslas ją sutvarkyti ir naudoti rekreacinei paskirčiai.

2017.10.23 gavome Aplinkos apsaugos skyriaus atsakymą, kad minėta bendruomenės siūloma teritorija bus įtraukta į rengiamą Savivaldybės tarybos sprendimo projektą dėl skverų statuso suteikimo atitinkamoms Kauno miesto teritorijoms.

Kadangi teritorija prie Vytauto ir Gervių gatvių sankryžos nebuvo įtraukta į Savivaldybės tarybos sprendimo projektą, kuris buvo svarstomas 2017-12-19 Tarybos posėdyje, surinkę pustrečio šimto gyventojų parašų, 2018-01-15 pakartotinai kreipėmės į Kauno miesto merą V. Matijošaitį ir administracijos direktorių G. Petrauską dėl skvero statuso suteikimo.

2018.01.30 gavome Aplinkos apsaugos skyriaus atsakymą, kuriame nurodoma, kad sprendimas dėl skvero statuso suteikimo teritorijai prie Vytauto ir Gervių gatvių sankryžos atidėtas, nes pradedamas rengti Gervių gatvės ir prieigų sutvarkymo projektas.

2018.10.09 pateikėme pasiūlymus dėl Gervių g. ir Lampėdžių paplūdimio sutvarkymo projektinių pasiūlymų. Rašte nurodėme: „Apgailestaujame, kad neatsižvelgta į bendruomenės prašymą ir dalies institucijų pažadą tarp Gervių g., valst. miško ir Vytauto g. esančiai teritorijai suteikti skvero statusą. Teigiamai vertiname žiedinės sankryžos įrengimą ir automobilių srauto sustabdymą ežero pakrantėje esančiu keliu. Numatyti laikini statiniai ir įrenginiai gali padėti išsaugoti ir mažiau nuniokoti bei užteršti saugotiną ir tvarkytiną miško žemę, kraštovaizdį“.

Situaciją pakomentavo Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

„Stiebas su vėliava stovėjo valstybinėje žemėje, todėl vykdant teritorijos tvarkymo projektą darbininkai jį pašalino. Kadangi stiebo savininkas atsirado, palaikome ryšį su vietos bendruomene. Sutarėme, kad greitu metu Jiems stiebą grąžinsime.

Minėta teritorija prie Vytauto ir Gervių gatvių sankryžos patenka į Kauno miesto savivaldybės Nemuno ir Nevėžio santakos kraštovaizdžio draustinį. Tai jau yra saugoma teritorija, todėl draustinyje steigti skverą – netikslinga“, – teigė A. Pakalniškis.

Skaityti visą pranešimą