Laisvės partijai – nepotizmo šešėlis, Skvernelis meta sarkazmo akmenį ir į Daukanto aikštę: „Prezidentūrai irgi viskas puiku“

Prieš 1 metus 71

„Prezidentūrai irgi viskas puiku. Kažkaip tai ankstesniais laikais, atsimenu, standartai buvo kitokie taikomi ir reakcijos būdavo“, – LRT.lt sakė Saulius Skvernelis, reaguodamas į kilusias abejones dėl skaidrumo, „Lietuvos geležinkelių grupės“ korporatyvinių reikalų direktore skiriant ekonomikos ir inovacijų viceministro Vinco Jurgučio žmoną Agnę Belickaitę, kuri yra ir Laisvės partijos lyderės, ministrės Aušrinės Armonaitės draugė.

Žurnalisto Edmundo Jakilaičio antradienį feisbuke paskelbta kritika Laisvės partijai dėl komunikacijos ekspertės Agnės Belickaitės paskyrimo „Lietuvos geležinkelių grupės“ korporatyvinių reikalų direktore, sukėlė nemenką audrą.

Žurnalistas pastebėjo, kad Susisiekimo ministerijai, vadovaujamai „laisviečių“ deleguoto Mariaus Skuodžio, pavaldžioje įmonėje dirbsianti A. Belickaitė – ne tik ekonomikos ir inovacijų ministerijos viceministro Vinco Jurgučio žmona, bet ir Aušrinės Armonaitės draugė. Visuomenėje tai sukėlė diskusiją dėl skaidrumo.

S. Skvernelis kalba apie nepotizmą ir dvigubus standartus

Seimo opozicijoje dirbantis Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ įkūrėjas Saulius Skvernelis LRT.lt teigė, kad ši situacija – akivaizdus nepotizmo atvejis, o viešoje erdvėje pasirodę ministrės A. Armonaitės paaiškinimai jo neįtikino.

„Partijos pirmininkės vaikystės draugė, kaip paaiškėja, ir viceministro žmona netikėtai laimi valstybės įmonėje atranką. Nieko naujo“, – apibendrino jis.

S. Skvernelio teigimu, pasiaiškinti turėtų ne tik A. Armonaitė ar V. Jurgutis, bet ir ne kartą kritikuotas Susisiekimo ministras M. Skuodis bei Lietuvos geležinkelių vadovas Egidijus Lazauskas.

„Aš manau, kad ir antikorupcijos komisija gal sureaguos“, – pridūrė LRT.lt kalbintas politikas.

Prisimindamas savo paties vadovavimo Vyriausybei laikus, S. Skvernelis pažėrė kritikos ir Prezidentūrai. Jo nuomone, akivaizdu, kad skirtingoms politinėms jėgoms taikomi dvigubi standartai, tačiau, tai politiko nestebina.

„Prezidentūrai irgi viskas puiku. Kažkaip tai ankstesniais laikais, atsimenu, standartai buvo kitokie taikomi ir reakcijos būdavo. Bet dabar viskas tylu ramu, ministrų patarėjai vaikšto, prekiauja postais – Žemės ūkio ministro – tyluma“, – kalbėjo jis.

G. Paluckas: Susisiekimo ministras apie šią situaciją negalėjo nežinoti

Kritikos valdantiesiems negaili ir socialdemokratas Gintautas Paluckas. Pasak jo, politikams taikomi aukštesni skaidrumo ir viešumo standartai.

„Ne visuomenė turi įrodinėti, kad nebuvo politinės korupcijos ar nepotizmo, o politikai ir susiję asmenys turi sugebėti parodyti ir užkirsti kelią viešųjų ir privačių interesų, nepotizmo regimybei“, – LRT.lt sakė jis.

Politiko teigimu, šiuo atveju informacija apie A. Belickaitės ryšius su „Laisvės partija“ turėjo būti paskelbta iš anksto viešai.

„Mes dabar bėgam post factum, iš paskos traukinio, ir mėginam išsiaiškinti, čia buvo politinis paskyrimas, imituojant atranką ir konkursą, ar vis tik sugebėjo žmogus pats“, – kalbėjo jis.

G. Palucko nuomone, šioje situacijoje atsakingi keli asmenys – Lietuvos geležinkelių vadovas, taip pat viceministras bei partijos lyderė, Susisiekimo ministras. Anot jo, M. Skuodis apie šią situaciją negalėjo nežinoti.

Giminių ir bičiulių protegavimas – ryški problema

„Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovė Ingrida Kalinauskienė LRT.lt pabrėžė, kad išsklaidyti abejones turėtų „Lietuvos geležinkelių“ vadovybė. Pasak jos, tai padėtų atsakyti į klausimus, kodėl buvo pasirinkta būtent ši kandidatė, kaip vyko atranka ir priimti sprendimai.

„Normalu, kad tie klausimai visuomenei kyla, juolab, kai žinom, kad giminių ir bičiulių protegavimas yra nurodomas kaip viena pagrindinių su korupcija susijusių problemų šalyje. „Lietuvos geležinkeliai“ turėjo numatyti, kad tokia situacija bus ir tie klausimai kils. Labai tikėčiausi atsakymus išgirsti, kad visos abejonės būtų išsklaidytos“, – sakė I. Kalinauskienė.

Anot LRT.lt pašnekovės, ši istorija – gera proga skirti dėmesio ir savivaldybių valdomoms įmonėms, kuriose, kaip parodė neseniai atliktas vertinimas, beveik pusė savivaldybių valdomų įmonių buvo susiję su politinėmis partijomis ir susivienijimais.

„Tikiuosi, kad ši istorija padės atsakyti į klausimus, kurie kyla dėl konkretaus asmens paskyrimo į korporatyvinių reikalų direktorės pareigas, ir padės labiau sistemiškai pasižiūrėti į problemas, kurias turime valstybėje su savivaldybės valdomomis įmonėmis“, – sakė ji.

Ministrė kaltinimus atmetė

Feisbuke kilusį skandalą pakomentavo Laisvės partijos lyderė, ekonomikos ir inovacijų ministrė A. Armonaitė. Ji teigė apie tai, kad A. Belickaitė kandidatuoja į pareigas „Lietuvos geležinkeliuose“, nežinojusi.

„Apie tai, kad Agnė pretenduoja į tas pareigas aš nežinojau ir kad laimėjo irgi ne. Daug dirbame, kad Lietuvoje įmonės būtų depolitizuotos, nepriklausomos ir kad nebebūtų bebrų užtvakomis. Todėl toks kaltinimas yra skaudus ir, aišku, lenda “po oda”. Šiaip, manau, Agnė pajėgi pati susirasti darbą. Gaila, kad po 30 metų vis tiek daug kas galvoja, kad viskas “kaip anksčiau” ir kad kažkas kažką kažkur turi “įkišti”, nes tik taip galima daryti karjerą“, – rašė ji.

Kalbas apie nepotizmą neigia ir viceministras, A. Belickaitės vyras V. Jurgutis.

„Agnė labai sąmoningai nederino savo apsisprendimo su jokiais politikais (nederino, tiesą sakant, ir su manim, bet buvimas vyru suteikė privilegiją bent jau būti informuotam), nes tai būtų neskoninga, blogai ir dvelktų praeities kvapais“, – feisbuke dėstė jis.

Jis taip pat žadėjo kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK), prašydamas atlikti tyrimą.

„Lietuvos geležinkeliai“ tikina, kad sprendimas priimtas skaidriai

Viešoje erdvėje pasipylusius kaltinimus atmetė ir A. Belickaitė, ir „Lietuvos geležinkeliai“. A. Belickaitė teigė, kad į pareigas pateko visiškai skaidriai, dalyvaujant atrankos agentūrai.

„Lietuvos geležinkeliai“ trečiadienį pasidalino komentaru apie LTG korporatyvinių reikalų direktoriaus (–ės) atranką: „Visi LTG darbuotojai atrenkami per atrankas – tokiu būdu pasirenkamas stipriausias kandidatas, užtikrinami įvairovės, lygių galimybių ir skaidrumo principai.

Organizuoti korporatyvinių reikalų direktoriaus (–ės) atranką LTG padėjo agentūra „Alliance for Recruitment“. Pirmame atrankos etape tiek su agentūros pasiūlytais, tiek ir su tiesiogiai į šias pareigas kandidatavusiais specialistais interviu atliko LTG Grupės personalo specialistai. Antrame atrankos etape su jais kalbėjosi LTG Grupės generalinis direktorius, kuris ir priėmė galutinį sprendimą. Atrankoje iš viso dalyvavo 36 kandidatai. Atranka truko apie 2,5 mėnesio, o po to dar vyko privaloma pasirinktos kandidatės patikra“, – teigiama išplatintame komentare.

Naujienų agentūra BNS praėjusią savaitę pranešė, kad „Lietuvos geležinkelių“ (LTG) grupės korporatyvinių reikalų direktore paskirta A. Belickaitė. Ji šią savaitę pakeitė gruodžio pabaigoje įmonę palikusį Mantą Dubauską.

Skaityti visą pranešimą