Kunigą seksualiniu išnaudojimu kaltinęs Kolomyckis sako išgirdęs: byla nutraukta, kunigas mirė

Prieš 1 metus 76

Prieš kelias dienas mirė Vilniaus arkivyskupijos kunigas A. B., kaltintas dėl seksualinės prievartos. Prieš metus kaltinimus pateikęs menininkas Denisas Kolomyckis tikisi sužinoti tyrimo išvadas – kaip LRT.lt sako Vilniaus arkivyskupijos kurijos atstovė, informaciją dėl vykusių procesų galės pateikti kitą savaitę.

Portalas LRT.lt primena, kad kreipimąsi dėl prieš 17 metų galimai patirto seksualinio išnaudojimo parašė menininkas, visuomenės veikėjas D. Kolomyckis. Prieš metus jis portalui LRT.lt pasakojo, kad buvo seksualiai išnaudojamas katalikų kunigo vasaros stovykloje, skirtoje remiamų šeimų vaikams.

Informacija apie tyrimą – kitą savaitę

Apie kunigo mirtį D. Kolomyckis paskelbė „Facebook“.

„Buvau pakviestas susitikti su arkivyskupu Gintaru Grušu. Informavau, kad šiandien dėl kūrybinių įsipareigojimų turėsiu mėnesiui išskristi į Niujorką. Pokalbio metu kunigas apgailestavo ir pranešė, kad turbūt tuomet informaciją sužinosiu iš žiniasklaidos.

Prašiau, kad vis dėl to prasitartų ir pasidalintų, ką turėsiu sužinoti. Man pasakė, kad buvo pradėtas baudžiamasis procesas Bažnyčios teisme ir jam prasidėjus kunigas Albertas nusižudė“, – rašo D. Kolomyckis.

Anot menininko, susitikus su arkivyskupu Gintaru Grušu, jis buvo informuotas, kad tyrimas nutraukiamas dėl kunigo mirties, o tai buvo savalaikė mirtis.

Tokią informaciją portalui LRT.lt pateikė ir Vilniaus arkivyskupijos kurijos komunikacijos koordinatorė Živilė Peluritienė.

„Telefonu tariantis dėl susitikimo su arkivyskupu, Denisui Kolomyckiui nebuvo pasakyta kunigo mirties priežastis. Galime dar kartą patvirtinti arkivyskupo suteiktą informaciją, kad kunigo mirties priežastis – sveikatos problemos, t.y. jis mirė dėl ligų“, – LRT.lt komentuoja Ž. Peluritienė.

Pasak Vilniaus arkivyskupijos kurijos komunikacijos koordinatorės, pastaruoju metu kunigas neatliko viešų kunigo pareigų.

Į LRT.lt klausimus, kokioje stadijoje šiuo metu yra tyrimas, kas buvo ištirta tyrimo metu ir kokie prevenciniai procesai buvo priimti, Vilniaus arkivyskupijos kurijos atstovė neatsakė. Anot Ž. Peluritienės, kitą informaciją dėl vykusių procesų galės suteikti ateinančią savaitę.

Tikisi tyrimo išvadų

D. Kolomyckis teigia, kad žinia apie kunigo mirtį palietė asmeniškai: „Nuoširdžiai užjaučiu bendruomenės narius ir kunigo (...) artimuosius. Amžiną atilsį. Ramybės aplinkiniams. (...) Nors procesas yra pasibaigęs tragiškomis aplinkybėmis ir mirtimi, noriu kreiptis į arkivyskupijos atstovus ir teirautis: nepaisant kunigo mirties, ar bus tyrimo išvados, ir kokie prevenciniai procesai per šį laiką buvo priimti, kad tokios situacijos niekada nepasikartotų?“

„Tai, kad procesas tapo baudžiamuoju, nors ir Bažnyčios tribunole, o ne kitose institucijose, mano manymu, patvirtina, kad buvo sėkmingai renkami įrodymai dėl kunigo veiksmų. Man skaudu girdėti apie mirtį, bet taip pat skaudu girdėti, kad Bažnyčios atstovai meluoja – nes per šias dienas išgirdau skirtingą informaciją apie šios mirties aplinkybes.

Arkivyskupo Gintaro Grušo šiandienos susitikimo metu kelis kartus pakartotas siūlymas priimti pagalbą taip pat privertė jaustis keistai. Vienintelė pagalba, kurios ieškojau – teisingumo įgyvendinimui ir užtikrinimui, kad tai nesikartos“, – tvirtina D. Kolomyckis.

Jis taip pat priduria raginantis nebijoti ir netylėti: „Tai labai svarbu“.

Pasakojo patyręs seksualinį išnaudojimą vaikystėje

Portalas LRT.lt primena, kad prieš metus visuomenininkas D. Kolomyckis kreipėsi į Vilniaus arkivyskupiją. Tuomet, gavusi kreipimąsi, Vilniaus arkivyskupija pradėjo tyrimą. Kaltinamas kunigas buvo nušalintas nuo viešų kunigo pareigų atlikimo, buvo žadėta, kad, atlikus tyrimą vyskupijoje, medžiaga bus perduota į Vatikaną – Tikėjimo mokymo kongregacijai, kuri pateiks nurodymus dėl tolesnių veiksmų.

Pasak D. Kolomyckio, tuo metu, kai patyrė kunigo išnaudojimą, jam buvo 10 ar 12 metų. Vasaros stovyklą tada organizavo viena katalikų organizacija. Kaip pasakojo menininkas, vienas stovykloje buvęs kunigas kiekvieną vakarą ateidavo prie jo lovos ir jį glostydavo, visur vesdavosi kartu.

„Tada atrodė: oho, aš esu unikalus, nes suaugęs žmogus man skiria tiek daug dėmesio. Ir vėlgi, tai ne šiaip suaugęs žmogus, tai – kunigas, labai garbingas žmogus, ir aš tuo labai džiaugiausi“, – tuomet pasakojo D. Kolomyckis.

Vieną vakarą užmigęs vaikas pabudo, kelnaitėse pajutęs kunigo ranką. Menininko teigimu, tada suprato tik tiek, kad nepatinka tai, kas vyksta, bandė išsisukti ir apsimesti miegančiu, tačiau pažymėjo negalėjęs atsimerkti ir pasakyti „stop“.

Anot D. Kolomyckio, kitas epizodas nutiko tada, kai su kartu su kitais vaikais žaidė kunigo kambaryje. Likus dviese su kunigu, šis pasiūlė likti nakvoti tame pačiame kambaryje, o vėliau pasikvietė ir į savo lovą, pasakojo menininkas.

Atsigulus į kunigo lovą, pasakojo menininkas, kunigas ir vėl numovė kelnaites, jį lietė. Vėliau naktį D. Kolomyckis sugrįžo į savo kambarį, o kitą dieną apie įvykius papasakojo stovyklos vadovei, kuri, anot pašnekovo, teigė, kad taip negalėjo nutikti.

Kaip prieš metus LRT.lt sakė Vilniaus arkivyskupijos kurijos komunikacijos koordinatorė Ž. Peluritienė, gavus laišką, buvo iš karto susisiekta su besikreipusiuoju ir sutarta dėl artimiausio susitikimo, taip pat pradėtas išankstinis tyrimas.

„Kol vyksta tyrimas, skunde minimas kunigas yra nušalintas nuo viešų kunigo pareigų atlikimo. Atlikus tyrimą vyskupijoje, medžiaga bus perduodama Tikėjimo mokymo kongregacijai į Vatikaną, kuri pateiks nurodymus dėl tolesnių veiksmų“, – teigia Ž. Peluritienė.

Pasak jos, kiekvienoje vyskupijoje yra paskirtas atsakingasis, tiriantis galimus seksualinius nusikaltimus prieš nepilnamečius ir pažeidžiamus asmenis, įvykusius Bažnyčioje. Asmenys, turintys pagrįstos informacijos ar patys patyrę seksualinę prievartą Bažnyčioje, yra kviečiami kreiptis į šiuos paskirtus tyrėjus bei teisėsaugos institucijas.

Skaityti visą pranešimą