KT: kai kurie savivaldybių vidaus sandoriai neprieštarauja Konstitucijai

Prieš 2 metus 113

Konstitucinis Teismas (KT) nutarė, kad savivaldybių vidaus sandoriais iš jų kontroliuojamų bendrovių perkamos tik tam tikros konkrečios paslaugos atitinka Konstituciją.

„Savivaldybės gali sudaryti vidaus sandorius dėl viešųjų paslaugų teikimo tik išimtiniu atveju – įstatyme nustatytomis sąlygomis“, – teigiama gegužės 5-ąją paskelbtame nutarime.

Tai reiškia, kad savivaldybės gali sudaryti vidaus sandorį tik tada, kai nori pavesti jų kontroliuojamai įmonei teikti vandens tiekimo, nuotekų valymo, šilumos tiekimo, atliekų tvarkymo, keleivių vežimo, teritorijų ir gatvių priežiūros ir tvarkymo, maitinimo švietimo, socialinės globos arba sveikatos paslaugas.

Keltos abejonės, ar toks viešųjų pirkimų ir vietos savivaldos įstatymų taikymas neprieštarauja Konstitucijos straipsniams, kurie apibrėžia savivaldybių veikimą bei valstybės reguliuojamą ūkinę veiklą.

Tokio išaiškinimo 2020-ųjų pabaigoje paprašė Panevėžio apygardos teismas, nagrinėjantis miesto savivaldybės vidaus sandorį su jos kontroliuojama bendrove. LRT anksčiau skelbė, kad ginčas kilo dėl 50 mln. eurų vertės savivaldybės sutarties su bendrove „Panevėžio specialus autotransportas“ dėl atliekų tvarkymo.

Keltas klausimas, ar tikrai šios paslaugos efektyviau perkamos iš savivaldybės įmonių, o ne iš privačių subjektų.

Panevėžio apygardos teismo nuomone, ginčijamu teisiniu reguliavimu įtvirtinta neribota savivaldybių teisė vidaus sandoriais viešąsias paslaugas pirkti tik iš jų įmonių ne tik išimtiniais atvejais, o įprastai. Manoma, jog tai galimai prieštarauja ir konstituciniam teisinės valstybės principui.

Laukiant KT išaiškinimo Panevėžio apygardos teismas yra sustabdęs civilinės bylos nagrinėjimą.

Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba. Jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt

Skaityti visą pranešimą