Kraupų išpuolį išgyvenusiam pedagogui – tyrėjų žinia ir nauji gyvenimo iššūkiai: mokosi rašyti kaire ranka, nori grįžti mokyti

Prieš 1 metus 77

Visuomenės dėmesio sulaukusioje mokytojo iš Klaipėdos užpuolimo byloje – naujas posūkis. Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai bylą iš sunkaus sveikatos sutrikdymo perkvalifikavo į pasikėsinimo nužudyti. Tiesa, jauną vyrą peiliu sužalojęs užpuolikas neteko įtariamojo statuso, įvertinus jo psichinę būklę jis laikomas asmeniu, padariusiu įstatymo uždraustą veiką, o teismo prašoma skirti priverstinį gydymą. Nukentėjęs pedagogas Nerijus Dzingelevičius neslepia – dėl šio fakto nesitiki atgauti už gydymą išleistos didelės sumos pinigų.

Šių metų pradžioje įvykusio žiauraus išpuolio prieš uostamiesčio pedagogą N. Dzingelevičių istorijoje – vieno etapo pabaiga: teisėsauga baigė šių metų kovą pradėtą ikiteisminį tyrimą, tad procesas persikels į teismą.

„Ikiteisminis tyrimas, kuris buvo pradėtas šių metų kovo 2 d. dėl laiptinėje su peiliu užpulto vyro, yra baigtas. Praėjusio penktadienio popietę prokuroras kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą dėl priverčiamųjų medicinos priemonių taikymo užpuolikui“, – informavo Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Viktorija Raštutytė.

Anot jos, atsižvelgiant į tyrimo metu gautų duomenų visumą, nusikalstama veika buvo perkvalifikuota į pasikėsinimą nužudyti (BK 22 str. 1 d., 129 str. 1 d).

LRT.lt jau skelbė, kad kovą tyrimas tyrimas buvo pradėtas pagal Baudžiamojo kodekso 138 straipsnio 1 dalį – dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo, o įtariamasis buvo suimtas 1 mėnesiui.

Vertinant tai, kokius sužeidimus N. Dzingelevičius patyrė per išpuolį, tai, jog tyrimas buvo pradėtas dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo, pribloškė nukentėjusįjį ir jo artimuosius.

Nerimauta ir dėl to, kad įtariamasis buvo suimtas tik mėnesiui, ir kad į laisvę grįžęs žiaurus užpuolikas gali kelti grėsmę aplinkiniams, tykoti naujų aukų.

Visuomenę sukrėtęs išpuolis ir suėmimo terminas sulaukė nemažai neigiamų reakcijų visuomenėje. Balandį suėmimo terminas įtariamajam buvo pratęstas, tyrimo metu priimtas sprendimas nusikalstamą veiką perkvalifikuoti pagal Baudžiamojo kodekso 135 straipsnio 1 dalį – dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo.

Įtariamajam taip pat buvo paskirta psichiatrinė ekspertizė.

Dabar, kai ikiteisminis tyrimas jau baigtas, paaiškėjo, kaip minėta, kad tą lemtingą dieną užpuoliko padaryta nusikalstama veika perkvalifikuota į pasikėsinimą nužudyti, tačiau pats N. Dzingelevičiaus skriaudikas nelaikomas įtariamuoju.

Įvertinus jo psichinę būklę, smurtautojas, dėl kurio veiksmų pedagogas kenčia iki šiol, įvardijamas asmeniu, padariusiu įstatymu uždraustą veiką.

Stacionarią teismo psichiatrijos ir teismo psichologijos ekspertizę atlikę specialistai pateikė išvadas, kad dėl lėtinio psichikos sutrikimo vyras ir vykdydamas nusikaltimą, ir vėliau negalėjo suvokti veikos pavojingumo ir valdyti savo veiksmų. Specialistai konstatavo, kad asmeniui, padariusiam įstatymo uždraustą veiką, rekomenduojamas priverstinis gydymas – stacionarinis stebėjimas specializuotoje psichikos sveikatos priežiūros įstaigoje griežto stebėjimo sąlygomis.

Kasdien vis dar vargina skausmas, teko mokytis rašyti kairia ranka

Lemtingą rytą laiptinėje lifto laukusį N. Dzingelevičių savo auka pasirinkęs užpuolikas pedagogui sudavė apie 10 smūgių peiliu, taikėsi į veidą ir galvą. N. Dzingelevičius gynėsi rankomis, tad sužalotos ir jos. Kai kurios pjautinės žaizdos – net sprindžio dydžio.

Klaipėdietis dėl prieš kelis mėnesius įvykusio išpuolio kenčia iki šiol, ne iki galo aiškus ir padarytų sužalojimų mastas.

Ką tik reabilitacijos kursą baigęs N. Dzingelevičius LRT.lt pasakojo, jog labiau už viską nuo rugsėjo nori grįžti į pedagoginę veiklą, tad šiomis savaitėmis mokėsi rašyti kairiąja ranka, mat dešiniosios dar greitai valdyti negalės.

„Dar kol kas dešinės rankos negaliu valdyti, dar skauda. Radome kitą būdą – mokytis rašyti kita ranka. Mane mokė ergoterapeutė. Dar liko pusantro mėnesio iki rugsėjo, aišku, tokio tempo, kokį galėčiau išlaikyti dešine ranka, pasiekti nepavyks, bet jau reakcijų lygtis, taisymą kaire ranka galėsiu rašyti. Kaip man sakė ergoterapeutė, mokėmės lyg nuo pirmos klasės. Dabar aš jau esu ne pirmoje, o gal penktoje“, – entuziazmo neslėpė pašnekovas.

Per išpuolį nupjauti dešinės rankos nervai neseniai buvo susiūti, tačiau ranka dar gyja, nežinia, ar ją N. Dzingelevičius galės valdyti dar ir kitąmet.

„Aš nežinau, kada galėsiu vairuoti dviratį, paspirtuką, automobilį su mechanine pavarų dėže, eiti į sporto klubą. Yra labai daug stop“, – pasakojo pedagogas.

N. Dzingelevičių vis dar kankina ir didelis galvos skausmas dėl trišakio nervo pažeidimo, atsiradusio dėl dūrio greta ausies. Pašnekovas sakė vis dar nepraleidžiantis nė dienos be didelių dozių nuskausminamųjų.

„Aš pastebėjau, kad skausmas jau įpranta prie vaistų. Jau buvo taip, kad tiems vaistams skausmas pasidarė atsparus. Kai išgerdavau anksčiau tų vaistų, skausmai aprimdavo, o dabar vaistų trūksta. Mane tai išgąsdino. Žiūrėsime, galbūt reikės važiuoti į skausmo kliniką, blokadą daryti, nes jeigu reikės dozes didinti, kaip chemikas galiu pasakyti, kad tai yra baisu. O su skausmu gyventi yra tiesiog neįmanoma“, – dėstė N. Dzingelevičius.

Kokios ateities prognozės dėl didelio rando ant veido – plastikos chirurgai galės pasakyti tik spalį, nes dar reikia laiko randėjimo procesui. Tada bus sprendžiama dėl plastinės operacijos datos.

Jeigu reikės dozes didinti, kaip chemikas galiu pasakyti, kad tai yra baisu. O su skausmu gyventi yra tiesiog neįmanoma.

N. Dzingelevičius


Patirtų išlaidų iš užpuoliko atgauti nesitiki

Jaunas vyras pripažįsta, netrukus po išpuolio lankė labai tamsios mintys ir jis nė nežinojo, kaip reikės gyventi, o dabar psichologinė būklė – kur kas geresnė.

Nors vis dar kamuoja skausmai ir košmariški įvykio prisiminimai, dabar N. Dzingelevičius sako, kad gyvena pozityviomis nuotaikomis. Teigiamai vertina ir tai, jog byla buvo perkvalifikuota į bylą dėl pasikėsinimo nužudyti.

„Man tai buvo netikėta. Tai buvo žinia lyg perkūnas iš giedro dangaus ir kai ji mane pasiekė, aš tiesiog netikėjau. Aišku, daug siekiau, nepasidaviau, tikėjau, kad turi būti perkvalifikuota net ne į sunkų sveikatos sutrikdymą, o į tai, ką mes su advokatu kalbėjome nuo pat pradžių. Aš juk pats jutau, kai mane puolė, net jautėsi kiti motyvai“, – sakė N. Dzingelevičius.

Vyras neatmeta, kad tam tikrą poveikį galėjo turėti ir didelis rezonansas visuomenėje, žiniasklaidos dėmesys. N. Dzingelevičius tiki, kad jo skriaudikas sulauks tinkamo atpildo.

Per pokalbį N. Dzingelevičius ne kartą minėjo, kad gydymas ir reabilitacija, medikamentai kainavo itin dideles sumas, nemažų išlaidų pareikalavo ir teisinės išlaidos. Klaipėdietis yra dėkingas žmonėms, kurie neliko abejingi jo nelaimei ir paaukojo pinigų.

Vis dėlto nukentėjęs vyras abejoja, ar iš prastos psichinės būklės užpuoliko pavyks prisiteisti ir atgauti bent dalį patirtų išlaidų. Tiesa, teismui informaciją apie patirtas gydymo išlaidas N. Dzingelevičius pateiks.

„Aš neįsivaizduoju, kas man apmokės visas žalas, jeigu mane užpuolė žmogus, kuris yra nepakaltinamas. Vadinasi, mes iš jo negalime nieko prisiteisti. Tai, kad jam bus skirtas gydymas priverstinai, viskas yra gerai. Aš šiek tiek išgyvenu dėl to, kad gali būti, jog po pusmečio ar po tam tikro laiko jo būklė pagerės ir jį išleis į namus. Ar jis bus perkeltas į kalėjimą – šito aš nežinau. Manau, kad čia teismas nuspręs“, – kalbėjo N. Dzingelevičius.

Pedagogas iš Klaipėdos sako, kad jo siekis buvo visuomeniškas – jis siekė ne naudos sau, o didesnio saugumo visuomenei, daugiabučio, kuriame ir gyveno užpuolikas, gyventojams.

Skaityti visą pranešimą