Krašto apsaugos viceministras: darbas su Vokietija yra mūsų prioritetas

Prieš 2 metus 147

„Lietuva šiemet padidino gynybos biudžetą iki 2,52 proc. BVP ir yra pasirengusi toliau didinti savo išlaidas krašto apsaugai, kad prisidėtų prie naujos NATO atgrasymo ir gynybos adaptacijos įgyvendinimo”, – sako krašto apsaugos viceministras Vilius Semeška.

Krašto apsaugos ministerijos pranešime rašoma, kad jis pirmadienį susitiko su Lietuvoje viešinčiu Vokietijos gynybos ministerijos parlamentiniu valstybės sekretoriumi Thomasu Hitschleriu.

Susitikimo metu aptarti planuojami ir įgyvendinami krašto apsaugos įsigijimai bei infrastruktūros projektai. Pasak viceministro, reikiamos infrastruktūros sukūrimas papildomam sąjungininkų karių, technikos dislokavimui ir poligonų plėtros projektų įgyvendinimas yra vienas iš esminių prioritetų.

„Darbas su Vokietija yra mūsų prioritetas. Kartu dirba ir veikia mūsų kariuomenės, įsigyjame vis daugiau technikos iš Vokietijos, vykdome bendrus infrastruktūros plėtros projektus Rukloje ir Pabradėje“, – teigia viceministras.

Modernizuodama kariuomenę ir įsigydama ginkluotę ir techniką Lietuva plačiai bendradarbiauja su Vokietija. Lietuvos kariuomenė iš Vokietijos įsigyja įrangą ir techniką svarbiausiam modernizacijos prioritetui – Sausumos pajėgų manevro ir ugnies galios stiprinimui. Šiam tikslui perkamos pėstininkų kovos mašinos PKM „Vilkas“ ir įgyvendinamas savaeigių haubicų „PzH2000“ projektas.

Vokietija išlieka pagrindine partnere ir stiprinant Lietuvos kariuomenės logistinius gebėjimus – įsigyjamos reikalingos transportavimo platformos: Lietuvos karia jau vykdo užduotis su 5-ių tonų sunkvežimiais „Unimog“, „Arocs“, vilkikais su tralais „Zetros“. Artimiausiu metu bus pradėtas 10-ies tonų sunkvežimių įsigijimo projektas. Be to, Lietuvos kariuomenė iš Vokietijos įsigyja ir automatinius šautuvus „G-36“, pistoletus „HK SFP9“.

Vokietija taip pat yra suplanavusi investuoti daugiau kaip 150 mln. eurų į bendrą karinę infrastruktūrą bei amunicijos sandėlius, NATO priešakinių pajėgų kovinės grupės logistikos aikštelę Rukloje.

Iki 2027 m. su Vokietija planuojama sudaryti sutarčių ir pradėti įsigijimų procedūras už daugiau nei 1 mlrd. eurų.

Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba. Jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt

Skaityti visą pranešimą