Krašto apsaugos ministerija nepritaria Kasčiūno idėjai siųsti į Ukrainą Lietuvos instruktorius

Prieš 1 metus 42

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas, konservatorius Laurynas Kasčiūnas mano, kad Lietuva galėtų savanoriškumo principu siųsti į Ukrainą savo karo instruktorius. Tokiam sumanymui vis dėlto nepritaria Krašto apsaugos ministerija (KAM).

L. Kasčiūnas apie tai, kad Lietuva turėtų apsvarstyti galimybę siųsti savo instruktorius į Ukrainą, kalbėjo pirmadienį DELFI TV laidoje „Iš esmės“. Anot jo, Lietuva, priėmusi tokį sprendimą, galėtų tapti pavyzdžiu kitoms šalims ir galbūt jos iš paskos.

„Per pavyzdžio galią, net ir turint labai ribotą resursą, gali perlaužti daug ledų“, – tvirtino NSGK vadovas.

L. Kasčiūno įsitikinimu, Lietuva į Ukrainą galėtų siųsti karo instruktorius, kurie patys pareikštų norą ten vykti. Šie, pasak NSGK pirmininko, tiesiogiai į karo veiksmuose nedalyvautų, tačiau padėtų savo žiniomis nuo Rusijos besiginantiems ukrainiečiams.

„Tu nedalyvauji jokiuose kariniuose veiksmuose, tu neįsitrauki į karą, tu nedalyvauji, nes esi atsitraukęs nuo fronto, bet pakankamai arti įvykių, kad galėtumei šitoje vietoje patarimais stiprinti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas. (...) Manau, kad yra tam tikri variantai, kurie spręstų šitą problemą, kad žmonės, kurie yra išėję į atsargą, bet turi įgūdžių, galėtų važiuoti (į Ukrainą – ELTA) ir prisidėti, jeigu jie nori“, – aiškino konservatorius.

L. Kasčiūnas pabrėžė, kad savanoriškai į Ukrainą norintiems vykti instruktoriams valstybė arba nevyriausybinis sektorius užtikrintų socialines garantijas, tai yra ne tik uždarbį, bet ir medicininę pagalbą, esant reikalui.

„Tai būtų valstybės reikalas arba tarpinių variantų, sakykime, lietuviškų nevyriausybinių organizacijų reikalas. Galima visokiausių formų rasti. (...) Reikia kalbėti apie tai, kad būtų garantijos, būtų medicina, būtų motyvacija, bet esmė būtų – savanorystės principas“, – komentavo politikas.

KAM Visuomenės informavimo skyriaus Strateginės komunikacijos ir viešųjų ryšių departamentas Eltą informavo, kad ministerija nepritartų idėjai siųsti į Ukrainą karo instruktorių iš Lietuvos.

„Krašto apsaugos ministerija apie Lietuvos kariuomenės instruktorių siuntimą į Ukrainą nediskutuoja. Ukrainai teikiame visokeriopą įmanomą materialinę pagalbą, rengiame Ukrainos karius Lietuvoje bei prisidedame prie jų mokymų Jungtinėje Karalystėje. Vienu metu mes rengiame šimtus ukrainiečių karių – turime ne tik instruktorius, bet ir visą mokymo bazę“, – teigiama KAM atsakyme Eltai.

Pasak KAM, taip pat Lietuvos yra gydomi ir reabilituojami sužeisti Ukrainos kariai, o ministerijoje ekspertai-patarėjai padeda ukrainiečiams, reformuojant Ukrainos gynybos sistemą.

„Teikėme, teikiame ir teiksime paramą pagal Ukrainos išsakomus poreikius ir pagal turimas galimybes“, – pažymi ministerija.

ELTA primena, kad pernai vasarį Rusijai pradėjus karinę invaziją į Ukrainą, į pastarąją savanoriškai patraukė ne viena dešimtis vyrų, pasirengusių kautis ukrainiečių gretose ar kitaip padėti Ukrainai. Tiesa, šie vyrai neatstovauja oficialiai Lietuvai, oficialiai Vyriausybė jų nesiuntė į Ukrainą ir jokių socialinių garantijų nesuteikia.

Skaityti visą pranešimą