Konfliktas Jonavos kavinėje – romės sako išgirdusios: „čigonai yra kiaulės, visur prišiukšlina, todėl direktorius neleidžia jų aptarnauti“

Prieš 1 metus 70

„Čigonai yra kiaulės, visur prišiukšlina, todėl direktorius neleidžia jų aptarnauti“, – tokių žodžių, kaip rašo Lietuvos žmogaus teisių centras, iš Jonavos kavinės darbuotojų sulaukė romų tautybės moterys. Tvirtinama, kad į moterų skundus nereagavo ir policijos pareigūnai. Kitokią versiją pateikia kavinės direktorius – anot jo, moterys pačios sukėlė konfliktą, o kavinėje lankosi ne vienas romų tautybės žmogus. Policijos teigimu, šiuo metu vyksta aplinkybių patikslinimas.

Kaip romių pasakojimą aprašo Lietuvos žmogaus teisių centras, trys moterys ir septynerių metų mergaitė užsuko į Jonavos kavinę „Pilnas Pilvas“. Anot moterų, aptarnaujantis personalas pasakė, kad „čigonai yra kiaulės, visur prišiukšlina, todėl direktorius neleidžia jų aptarnauti“, ir pasiūlė tik maisto išsinešimui.

„Iš virtuvės išėjęs vyras net neįspėjęs griebė moteris, užlaužė rankas ir šaukdamas pareikalavo išeiti iš kavinės, stūmė lauk. Vienai moteriai – 70 metų. Kita turi stuburo traumą“, – rašo Žmogaus teisių centras.

Priduriama, kad, vienai moteriai išsilaisvinus, vyras ranka kirto į nugarą, o viskas vyko mažametės akivaizdoje.

„Kavinėje buvo daug žmonių: vieni iškvietė policiją, kiti žodžiais bandė sustabdyti siautėjantį vyrą, sakydami, kad viešoje kavinėje visi turi teisę pavalgyti“, – rašo Lietuvos žmogaus teisių centras.

Kritikuoja pareigūnus: ignoravo skundus, apsimetė, kad moterų nėra

Įraše kritikuojami ir policijos pareigūnų veiksmai – tvirtinama, kad pareigūnas ignoravo moterų skundus ir apsimetė, kad jų nėra, pasikalbėjęs su kavinės šeimininku grįžo į automobilį.

„Supratusios, kas įvyko, moterys šaukė, kad nori parašyti pareiškimą, kad joms ne tik atsisakyta teikti paslaugas, bet ir prieš jas panaudota jėga. Langas užsidarė, policijos mašina tiesiog nuvažiavo“, – pasakojama įraše.

Anot Žmogaus teisių centro, „nepaisant į jokius proto rėmus netelpančio teisėsaugos atstovų elgesio, moterys nusprendė nenuleisti rankų ir nuvyko į Jonavos policijos komisariatą. Ten sutiko tą patį policininką, kuris jų paklausė, „ko čigonai nepatenkinti?“ ir nuėjo juokdamasis“.

Įraše tvirtinama, kad moterys vis dėlto išsireikalavo, kad jas priimtų, o priėjusios pareigūnės teigė, kad „savininkas savo teritorijoje gali daryti ką nori, kad įstaigos turi savo vidaus taisykles“, rašo Lietuvos žmogaus teisių centras.

„Moterys sako, kad tik joms pradėjus klausinėti, kokios yra pareigūnių pavardės ir pradėjus grasinti, kad kreipsis į vadovybę dėl jų elgesio, tardytojos sutiko priimti pareiškimą.

Anot romių, pareigūnės atsainiai pažiūrėjo į moterų siūlymą peržiūrėti kavinės vaizdo įrašus ir įsitikinti, kas įvyko, sakydamos, kad kameros ten turbūt netikros, tik butaforinės. Moterys taip pat pasiūlė pabandyti surasti kavinėje buvusius žmones. Anot jų, dalis jų ne tik matė, bet ir filmavo, kas vyksta. Pareigūnės į tokį pasiūlymą taip pat nereagavo“, – rašoma Lietuvos žmogaus teisių centro įraše.

Lietuvos žmogaus teisių centras ragina policiją pradėti vidinį patikrinimą ir įvertinti pareigūnų, atvykusių į įvykio vietą, bei pareigūnių komisariate elgesį. Taip pat policija raginama pradėti ikiteisminį tyrimą ir įvertinti, ar kavinės šeimininko elgesys neužtraukia baudžiamosios atsakomybės pagal BK 169 str. (trukdymas lygiomis teisėmis su kitais dalyvauti politinėje, ekonominėje, socialinėje, kultūrinėje, darbo ar kitoje veikloje dėl tautybės).

Žmogaus teisių centras taip pat ragina Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą pradėti tyrimą ir įvertinti, ar toks kavinės savininko ir personalo elgesys nepažeidė Lygių galimybių įstatymo.

Kavinės direktorius: tai šmeižtas, pareigūnus iškvietė kavinės darbuotojai

Kavinės „Pilnas Pilvas“ direktorius Laimonas Žiemys pateikia kitokią informaciją. Kaip portalui LRT.lt sako kavinės direktorius, tuo metu, kai vyko konfliktas, jo kavinėje nebuvo. L. Žiemys kaltinimus, kad romų tautybėms asmenims neleidžiama valgyti kavinėje, vadina nesąmone ir tvirtina, kad policijos pareigūnus iškvietė kavinės darbuotojai.

„Mačiau, rašo, kad neleidžiame valgyti romų tautybės žmonėms, tai ten visiška nesąmonė, nes ne vienas romų tautybės žmogus valgo, aplink nemažai romų tautybės žmonių, (...) ne vienas valgo. Tiesiog atėjo moterys pačiu pietų metu, buvo likę du staliukai, padavėja pasakė, kad jie rezervuoti, kad gali duoti maisto išsinešimui“, – pasakoja L. Žiemys.

Kavinės direktoriaus teigimu, tai išgirdusios, moterys „įsiplieskė, pradėjo rėkauti, į darbuotoją buvo mesta lėkštutė nuo prekystalio“. Tuomet, sako jis, moterų buvo paprašyta išeiti.

„Išėjo vyras, už nugarų rankas užsidėjo, lydėjo link durų, bet jos apsisuko. Yra stebėjimo kameros viduje, matosi konfliktas iš visų pusių, matosi, kad nebuvo jokios rankos sukinėtos, tuo labiau, kažkokia stuburo trauma padaryta ar kažkas panašaus“, – sako L. Žiemys.

Anot jo, visa filmuota medžiaga bus perduota policijai.

„Tai grynai šmeižtas arba nežinau, ko jos nori ir ko jos rėkauja. Lygiai taip pat ir kiti žmonės stovėjo eilėje, kadangi nebuvo vietų, buvo pasiūlyta maisto išsinešimui“, – aiškina kavinės direktorius.

Policija: buvo gautas pranešimas dėl konfliktą sukėlusių moterų

Portalas LRT.lt komentaro taip pat kreipėsi į policiją. Klausta, ar policijai žinomas šis atvejis, ar buvo kalbėta su pareigūnais, kas nutiko. Taip pat teiravomės, kaip policija vertina pareigūnų elgesį, ar bus vykdomas vidinis tyrimas, siekiant išsiaiškinti situaciją, ar bus skirtos nuobaudos pareigūnams, kad tokios situacijos daugiau nepasikartotų.

Klausėme, ar policija pradės ikiteisminį tyrimą ir įvertins, ar kavinės šeimininko elgesys neužtraukia baudžiamosios atsakomybės pagal BK 169 str. (trukdymas lygiomis teisėmis su kitais dalyvauti politinėje, ekonominėje, socialinėje, kultūrinėje, darbo ar kitoje veikloje dėl tautybės).

Atsakymų sulaukėme ne į visus pateiktus klausimus.

Kauno apskr. VPK Komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė Reda Zarauskienė portalui LRT.lt sako, kad Jonavos rajono policijos komisariato pareigūnai liepos 15 d. apie 13.00 val. sulaukė pranešimo iš vyro, kuris aiškino, jog jo maitinimo įstaigoje yra moterys, kurios sukėlė konfliktą.

„Į įvykio vietą buvo atvykę pareigūnai, dėl šio įvykio vyksta aplinkybių patikslinimas“, – informuoja R. Zarauskienė.

Pasak jos, tą pačią dieną, apie 13.35 val., į Jonavos rajono policijos komisariatą atvyko moterys, kurios piktinosi policijos pareigūnų elgesiu.

„Šiuo metu atliekamas tyrimas dėl pareigūnų veiksmų. Vaizdo įraše užfiksuotas ekipažas vyko ne į šį įvykį“, – teigia R. Zarauskienė.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba: įžvelgtini Lygių galimybių įstatymo pažeidimo požymiai

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos atstovė Izabelė Švaraitė pažymi – užfiksuota ir aprašyta situacija yra niekaip nepateisinama.

„Fizinio skausmo sukėlimas ir tokia diskriminacija, kokia ji aprašyta, turėtų būti vertinama iš baudžiamosios teisės perspektyvos. T. y. kaip galimas neapykantos nusikaltimas. Šiuo atveju tyrimą turėtų atlikti teisėsauga“, – LRT.lt tvirtina I. Švaraitė.

Be to, priduria Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos atstovė, policiją tarnyba ragina atlikti vidinį patikrinimą dėl pareigūnų (-ių) elgesio.

„Panašu, kad dėl diskriminacinių nuostatų nesiimta veiksmų apsaugoti asmenis nuo nusikaltimo. Viliamės, kad policija ir prokuratūra imsis veiksmų, priešingu atveju, rezultatas gali būti panašus kaip Europos Žmogaus Teisių Teismo byla Beizaras ir Levickas prieš Lietuvą“, – įspėja I. Švaraitė.

Ji akcentuoja, kad Lygių galimybių įstatyme numatyta, jog verslininkai (-ės) visiems vartotojams (-oms) turi sudaryti vienodas sąlygas gauti paslaugas nepaisant jų tautybės, kilmės, kalbos ir kitų asmens tapatybės požymių. Taip pat draudžiama priekabiauti ir nurodyti diskriminuoti klientus (-es) dėl išvardytų požymių.

„Tais atvejais, kai nurodoma neaptarnauti romų kilmės asmenų, įžvelgtini Lygių galimybių įstatymo pažeidimo požymiai. Tyrimo pradėjimui reikėtų asmenų, turinčių informacijos apie tokią praktiką, skundo. Kviečiame tokį skundą pateikti lygių galimybių kontrolierei: https://lygybe.lt/lt/eskundas“, –ragina I. Švaraitė.

Skaityti visą pranešimą