Kils aukštųjų mokyklų slenkstis: pirmakursiais galės tapti tik išlaikiusieji tris brandos egzaminus

Prieš 2 metus 134

Nuo 2024 m. visi stojantieji į aukštąsias mokyklas turės būti išlaikę bent 3 valstybinius brandos egzaminus. Vienas iš jų – tiksliųjų mokslų. O vidurinis išsilavinimas bus įgyjamas baigus vidurinio ugdymo programą ir išlaikius du brandos egzaminus, iš kurių bent vienas būtų valstybinis. Trečiadienį tokiems pakeitimams pritarė Vyriausybė. 

Į aukštosios mokyklos pirmosios pakopos ir vientisąsias studijas konkurso būdu priimami asmenys, išlaikę bent tris valstybinius brandos egzaminus, iš kurių vienas lietuvių kalbos ir vienas švietimo, mokslo ir sporto ministro nustatyta tvarka priskirtas tiksliųjų egzaminų grupei (menų studijoms netaikomas šio egzamino reikalavimas), turintys ne žemesnį kaip vidurinį išsilavinimą ar kitus aukštosios mokyklos nustatytus kriterijus.

Šis pakeitimas įsigalios nuo 2024 metų.

Anksčiau įstatyme buvo reikalavimas būti išlaikiusiam vos vieną brandos egzaminą, jei nepretenduoji į valstybės finansuojamą studijų vietą. Dabar suvienodinamos sąlygos ir gausiantiems valstybės finansavimą, ir mokantiems
už studijas studentams.

„Iš esmės tai yra apie studijų prieinamumą, kuris dažnai pas mus painiojamas su studijų visuotinumu“, – pristatydama tokį siūlymą sakė švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Pasak ministrės, šiuo pakeitimu bus sukuriamos galimybės studijuoti ir įgyti aukštojo mokslo kvalifikaciją asmenims, nepriklausomai nuo socialinės ir ekonominės padėties visuomene, asmenims iš pažeidžiamų visuomenės grupių.

"Siūlome nustatyti, kad dalį studijų, dalį trumųjų studijų būtų galima skirti pasirengimui studijoms bakalauro pakopoje. Tai reiškia, kas mes atveriame kelią iš profesinių studijų, kur buvo butelio kakliukas, stoti į traumpąsias metų studijas ir jas pabaigus stoti į bakalauro studijas kolegijose. Manome, kad tai paskatins vaikus rinktis profesinį mokymą dar mokantis mokykloje, kas šiandien atrodo nepatrauklu, nes yra labai sudėtinga, pabaigus profesinį mokymą, įstoti į aukštąjį mokslą, jei to norisi", - kalbėjo ministrė.

Įteisinamas ir tarpinis nacionalinis pasiekimų vertinimąas bendrojo ugdymo mokyklose. Jie leistų, užčiuopus spragas, išsyk teikti pagalbą vaikui.

Pernai Seimas pritarė, kad nuo 2024 m. visi stojantieji į aukštąsias mokyklas turės būti išlaikę bent 3 valstybinius brandos egzaminus: lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos ir trečią laisvai pasirenkamą paties stojančiojo.

Įstatymas papildytas ir tokia nuostata: „Vyriausybės nustatyta tvarka, įvertinus savo noru nutrauktų valstybės finansuojamų sutarčių iki spalio 1 d. skaičių ir pastarųjų trejų metų mažai reprezentuojamų, turinčių specialiųjų
poreikių, pažeidžiamų asmenų grupių stojimo į pirmosios pakopos ir vientisąsias studijas rezultatus, antrajai konkursinei eilei formuoti papildomai skiriama ne mažiau kaip 10 proc. vietų ir valstybės finansavimo nuo atitinkamais metais priimamų pirmosios pakopos ir vientisųjų studijų preliminaraus vietų skaičiaus ir skiriamo valstybės finansavimo.“

Skaityti visą pranešimą