Kelmės mere siekiančios tapti konservatorės komentaras apie LGBT šokiravo, bet pati politikė atsiprašo: įvyko klaida

Prieš 1 metus 62

Kelmės rinkėjų pasipiktinimą sukėlė konservatorių kandidatės mero rinkimuose komentaras apie homoseksualius asmenis. Pati kandidatė Asta Zavadskienė tvirtina, kad įsivėlė klaida – komentaras esą buvo visai ne apie LGBT bendruomenės asmenis.

„Diskutuojant homoseksualumo klausimais reikėtų akcentuoti, kad tai yra liga, kuria dažniausiai serga apie 1 proc. vyrų populiacijos“, – taip atsakymą į rinkėjo klausimą „Žinau, ką renku“ platformoje pradėjo konservatorių kandidatė A. Zavadskienė.

Visgi šiuo metu Kelmės „Aukuro“ pagrindinei mokyklai vadovaujanti kandidatė portalui LRT.lt tvirtino, kad šis jos komentaras buvo ne apie homoseksualius asmenis. Ji teigė, kad įsivelė klaida, lemta viešojoje erdvėje aptariamo galimo pedofilijos skandalo Seime.

Pakoreguotas atsakymas pateikiamas ir „Žinau, ką renku“ platformoje.

Atsakymas keitėsi

Laikas, likęs iki savivaldos rinkimų, nenumaldomai tiksi, o dalis rinkėjų siekia kuo geriau pažinti asmenis, siekiančius vadovauti savivaldybei. Vienas būdų išsiaiškinti, ką galvoja kandidatai, – užduoti klausimus „Žinau, ką renku“ platformoje.

Būtent šioje platformoje daugeliui kandidatų buvo užduotas klausimas apie tai, koks jų požiūris LGBT bendruomenės atžvilgiu ir šalies mokyklose netrūksta švietimo LGBT bendruomenės klausimais.

Socialinių tinklų vartotojų dėmesį patraukė Kelmėje iškeltos Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) kandidatės A. Zavadskienės atsakymas. Jame kandidatė rašė:

„Diskutuojant homoseksualumo klausimais reikėtų akcentuoti, kad tai yra liga, kuria dažniausiai serga apie 1 proc. vyrų populiacijos. Tačiau kodėl taip yra, mokslas kol kas nėra davęs aiškaus atsakymo.

Asmeninis požiūris yra neigiamas, kaip ir į kitus sudėtingų, baisių ligų atvejus, pvz. šizofrenija ar kt. Norėtųsi žinoti, kaip tokius sergančiuosius atpažinti ir kaip apsisaugoti, kad tokių sergančiųjų aukomis netaptų vaikai.

Švietimo niekada nebus per daug, todėl visuomenėje būtina diskutuoti apie tai ir ieškoti geriausių prevencijos būdų, metodų, priemonių“, – toks A. Zavadskienės atsakymas vasario 11-ąją atsirado „Žinau, ką renku“ platformoje.

Tą pačią dieną kandidatė savo atsakymą pakeitė ir paskelbė mananti, kad visi žmonės turi vienodas teises, nepriklausomai nuo jų orientacijos.

„Visuomenėje tokie asmenys turi turėti tokias pat teises, kaip ir kiti. Švietimas apie LGBT bendruomenę mokyklose šiuo metu yra minimalus, o lytiškumo ugdymo ir rengimo šeimai programa mokyklose dažnai įgyvendinama integruojant į kitus mokomuosius dalykus – etiką, biologiją“, – rašoma iš naujo pateiktame kandidatės atsakyme.

Tikina, kad įsivėlė klaida

Portalas LRT.lt susisiekė su A. Zavadskiene ir paklausė jos apie „Žinau, ką renku“ platformoje atsiradusį atsakymą. Kandidatė tvirtino, kad pirmasis atsakymas buvęs klaida – jame ji teigė kalbėjusi ne apie homoseksualius žmones.

„Įvyko klaida. Buvo įkeltas ne tas komentaras, ne to klausimo. Klaida buvo ištaisyta“, – sakė A. Zavadskienė.

Jos atsakymu socialiniame tinkle pasipiktino Laisvės partijos atstovas Seime Tomas Vytautas Raskevičius. Jis rašė:

„Man pamažu veriasi akys, kodėl mums taip sunku kalbėti apie LGBT+ lygiateisiškumą Lietuvoje. Nes politikai paprasčiausiai neskiria pedofilijos nuo homoseksualumo. P. S. Tikslumo dėlei reikia pasakyti, kad kandidatė savo atsakymą koreagavo ir dėl jo viešai atsiprašė.“

Kitame įraše T. V. Raskevičius teigė sulaukęs asmeninio kandidatės skambučio ir atsiprašymo. Kad kalbėjosi su Seimo nariu portalui LRT.lt sakė ir pati A. Zavadskienė. Kandidatė teigė jo atsiprašiusi ir paaiškinusi apie įsivėlusią klaidą.

„Atsiprašiau už šitą klaidą. Tikrai neturiu tokios nuomonės, kad tai liga ar pan. <...> Mano nuomonė yra, kad tai prigimtinė žmogaus teisė, o visuomenė turi augti, bręsti, žmonės turi turėti teisę laisvai gyventi laisvoje šalyje. <...> Tiesiog įvyko klaida. Kalbėjome apie kitus atvejus, apie skandalus, kurie šiuo metu sklando Lietuvoje“, – portalui LRT.lt komentavo A. Zavadskienė.

Laisvės partijos atstovas T. V. Raskevičius socialiniame tinkle teigė, kad pasakęs kandidatei, kad šioje situacijoje vienintelė tinkama išeitis yra viešai atsiriboti nuo tokio požiūrio ir viešai paraginti frakcijos kolegas Seime balsuoti ir priimti Civilinės sąjungos įstatymą.

„Kandidatė pažadėjo tokią poziciją viešai suformuluoti per šiandien [antradienį]“, – teigė parlamentaras.

Už atsakymus atsako patys kandidatai

Nešališko politikos stebėsenos tinklo „Žinau, ką renku“ atstovė Aušrinė Diržinskaitė portalui LRT.lt komentavo, kad prisijungę prie savo paskyros https://rinkimai.zinaukarenku.lt/ kandidatai iš tikro gali keisti anksčiau pateiktus atsakymus.

„Manėme, kad redagavimo funkcija bus naudojama tik gramatinių klaidų taisymui ir panašiai, dėl to ji liko matoma tik platformos administratoriams.

Tačiau pamatę, kad pasitaiko tokių atvejų, kai kandidatai radikaliai pakeičia atsakymus, dirbame su programuotojais, kad šiuos keitimus galėtų matyti visi platformos lankytojai. Prieš publikuojant atsakymus jų niekas neperžiūri, politikai yra atsakingi už savo atsakymus“, – komentavo A. Diržinskaitė.

Skaityti visą pranešimą