Kelią į priekį skinasi siūlymas naikinti prievolę per valstybės šventes kelti trispalvę prie namų, kuriuose nėra nuolat gyvenama

Prieš 1 metus 66

Seimas svarsto panaikinti prievolę gyventojams per valstybės šventes kelti trispalvę prie namų, kuriuose nėra nuolat gyvenama. Tokias pataisas įregistravęs Lietuvos valstiečių žaliųjų atstovas Algimantas Dumbrava sako, kad to prašo baudų sulaukę sodybų savininkai. Konservatorius Kęstutis Masiulis siūlo pasvarstyti, ar nereikėtų išvis atsisakyti baudų už neiškeltą vėliavą.

Dabar pagal įstatymus valstybės švenčių dienomis gyventojai privalo iškelti valstybės vėliavą prie visų gyvenamųjų namų. Neiškėlusiems gresia bauda nuo 10 iki 16 eurų. Parlamentaras Kęstutis Masiulis sako visada pasirūpinantis vėliavą iškelti mažiausiai likus savaitei iki valstybės šventės.

„Aš čia gyvenu, tai mano čia rezidencija – lyg kunigaikštis esu, jeigu esu patriotas, tai turi visada plevėsuot šita vėliava“, – sako jis.

Vilniaus privačių namų kvartaluose daug kur trispalvės plevėsuoja nuolat. Tačiau kai kuriose tautinių mažumų gausiai gyvenamose vietovėse žmonės neslepia prievolės kelti valstybės vėliavą nevykdantys.

„Ne, aš ne. Aš esu lenkė, ne lietuvė, negaliu. Pas mane vėliavos nėra. Aš nekeliu. Ką aš pirksiu (vėliavą – LRT.lt)? Aš nepirksiu. Pensinis amžius, aš neturiu pinigų“, – LRT TELEVIZIJAI teigia Nemenčinėje užkalbinta moteris.

„Jo, jo keliam tada“, – tvirtina užkalbintas vyras.

„Mano visa šeima lenkai, tai kažkaip nekeliam. Mano kaimely labai retai kas kelia“, – sako kita kalbinta moteris.

Vien šiemet policija nubaudė 155 neišsikėlusius vėliavų žmones, pernai – 337, nors specialių reidų dėl to nerengia.

„Daugiausia reaguojama į žmonių tam tikrus skundus. Yra tokių asmenų, nežinau, kaip juos pavadinti – ar labai pilietiškais, ar labai priekabiais, kurie važiuoja, fotografuoja namus, kur nėra iškelta valstybės vėliava, ir siunčia policijai. Policija privalo reaguoti į tokius pranešimus“, – aiškina Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis.

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos narys A. Dumbrava pasiūlė atsisakyti prievolės gyventojams kelti valstybės vėliavą per valstybės šventes prie sodybų, sodų namelių ir kitų namų, kuriuose nėra nuolat gyvenama.

„Paskatino galbūt gyventojų tokie prašymai arba tokie nusiskundimai truputėlį. Kadangi pas mus Zarasuose daug sodybų, kur žmonės pastoviai negyvena, gyvena didžiuosiuose miestuose, ir gavo baudas, kad neiškėlė vėliavų“, – siūlymą aiškina politikas.

Konservatorius K. Masiulis sako svarstantis įregistruoti siūlymą išvis atsisakyti baudų už vėliavos neiškėlimą, jei suras Seime palaikančiųjų.

„Gal reikėtų mąstyti ir apie tai, kad naikinti tas baudas, nepadarysim mes per prievartą žmogaus patriotu“, – svarsto jis.

„Tokios griežtos tvarkos, kaip Lietuvoj, niekur nėra nei aplinkinėse šalyse, nei ES. Tik galbūt Estijoje panašiai“, – pastebi A. Dumbrava.

Parlamentaras sako, kad kitur yra prievolė, bet nėra baudų.

„Mano nuomone kad reikia. Reikia, kad būtų vėliava. Lietuvoj gyvenam ir lietuviška vėliava, prašom, kad būtų“, – pabrėžia LRT televizijos užkalbinta praeivė.

„Patriotiškumas turi būti savanoriškas – vis vien, o bausti dėl to galima tik įmones“, – įsitikinęs praeivis.

Seimo valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas siūlymui dėl sodybų pritarė vienbalsiai. Iniciatorius sako sieksiantis, kad visas Seimas dėl to balsuotų dar iki Naujųjų metų, tuomet tvarka įsigaliotų kitąmet.

Skaityti visą pranešimą