Keisis skandaluose linksniuotos poliklinikos vadovybė, bet nesklandumai seka toliau: laimėtojas nepraėjo tarnybų „filtro“

Prieš 1 metus 51

Prieš kurį laiką ne vienoje skandalingoje istorijoje linksniuotą Klaipėdos miesto polikliniką palieka eilę metų čia vyriausiosios gydytojos pareigas ėjusi Loreta Venckienė. Naujojo vadovo paieškos neapsiėjo be trukdžių – konkursą laimėjęs žmogus negavo teigiamų specialiųjų tarnybų išvadų ir eiti šių pareigų negalės, tad teks ieškoti kito kandidato.

Praėjusiais metais viešoji įstaiga Klaipėdos miesto poliklinika skandalingose istorijose minėta ne kartą.

Spalį šios poliklinikos pavadinimas linksniuotas Klaipėdos apygardos prokuratūrai pranešus apie atliekamą ikiteisminį tyrimą dėl įtariamų korupcinių veikų, dėl kurių iš Valstybinės ligonių kasos galėjo būti apgaule įgyta daugiau kaip 350 tūkst. Eurų.

Tuomet Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Donatas Blinstrubis teigė, kad teisėsauga tiria stambaus masto sukčiavimą, piktnaudžiavimą, kyšininkavimą, papirkimą.

„Sukčiavimas, kaip įtariama, pasireiškė tuo, kad gydytojai išrašydavo receptus tam tikriems preparatams, dalis jų pacientų nepasiekė, nors buvo sumokėta valstybės lėšomis“, – sakė D. Blinstrubis.

Pranešta, kad receptus išrašinėjęs medikas – uostamiesčio savivaldybei pavaldžios Klaipėdos miesto poliklinikos darbuotojas, o poliklinikos vadovė buvo apklausta kaip liudytoja.

Lapkritį LRT.lt paskelbė tyrimą, kurio metu išsiaiškino, kad poliklinikoje sukčiaujama higienos įgūdžių kursų bei žinių patikros metu – vietoje 6 akademinių valandų paskaitos užtrunkama vos kelias minutes, o testas ir praktinė užduotis išlaikomi kursus vedančiai specialistei tiesiog padiktavus egzaminuojamajam teisingus atsakymus.

Tuomet miesto valdžia neslėpė nuostabos dėl susiklosčiusios situacijos ir tvirtino bandžiusi susisiekti su poliklinikos vadove ir išgirsti jos paaiškinimus, tačiau to padaryti esą nepavyko – L. Venckienė nekėlė telefono ragelio.

Po tyrimo patikrinimą surengę Nacionalinio visuomenės sveikatos centro darbuotojai, kurie poliklinikoje fiksavo pažeidimų.

2022 metų pabaigoje žiniasklaidoje skelbta, kad Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nusprendė pradėti tyrimą dėl Klaipėdos miesto poliklinikos vyriausiosios gydytojos Loretos Venckienės elgesio atitikties įstatymo nuostatoms, draudžiančioms priimti dovanas ar paslaugas, jeigu tai susiję su valstybinėje tarnyboje dirbančio asmens tarnybine padėtimi ar tarnybinėmis pareigomis.

Meras atsisveikino su vadove – išeina į užtarnautą poilsį

Penktadienį kadenciją baigiančio Vytauto Grubliausko darbotvarkėje buvo numatytas susitikimas su L. Venckiene.

Tiesa, paaiškėjo, kad nemalonūs klausimai jo metu nebuvo aptariami – vyko jaukus atsisveikinimas su vyriausiąja gydytoja, mat ši palieka darbą.

„Toks, sakyčiau, išlydėjimas į užtarnautą poilsį. Tikrai šiandien buvo ne ta proga, ne tas tikslas (aptarti problemas – LRT.lt). Buvo susirinkę ir jos kolegos, kitų mieste veikiančių gydymo įstaigų atstovai, tai įteikėme gėlių ir palinkėjome optimizmo“, – sakė V. Grubliauskas.

Konkurso laimėtojas tik juo ir liks – posto neužims

L. Venckienei tyliai paliekant pareigas buvo skelbtas naujojo vadovo konkursas. Jis jau įvykęs ir buvo išrinktas jo laimėtojas, tačiau aiškėja, kad su konkurso laimėtoju darbo sutartis nebus pasirašoma, mat tokiai jo karjerai koją kiša specialiųjų tarnybų turimi duomenys.

„Negavo visų reikiamų indulgencijų, kad galėtų pradėti darbą. Kadangi negavo reikiamų dokumentų iš atitinkamų institucijų arba gauti dokumentai neįkvėpė sutarties pasirašymui, tai tiesiog skelbiame naują konkursą“, – sakė V. Grubliauskas.

Bet kuriai biudžetinei įstaigai norintis vadovauti kandidatas turi gauti specialiųjų tarnybų pažymas apie tinkamumą užimti tokį postą. Tik gavus tas pažymas yra sudaroma darbo sutartis, nepaisant to, kad žmogus laimėjo konkursą pareigoms užimti.

„Tų pažymų prieš konkursą niekas nedalina. Jų galima užrašyti tik tada, kai yra konkurso laimėtojas. Ir tai yra pagrindas kreiptis ir gauti pažymas, o jau jas gavus ir matant turintį, priimamas galutinis sprendimas dėl priėmimo ar nepriėmimo į darbą. Čia buvo tas atvejis, kai bent jau man tapo pakankamai rimtu argumentu, kad laimėtojas liko laimėtoju, bet darbų nepradėjo“, – teigė meras.

Tiesa, ar ilgai poliklinikai vadovaus naujasis vadovas, kuris bus išrinktas dabar skelbiamo konkursu būdu – nežinia, nes jau yra patvirtintas sprendimas, kad Klaipėdoje turi būti kuriamas vadinamasis savivaldybės sveikatos centras, kuris turėtų apjungti visus pirminės sveikatos priežiūros centrus. Šiam centrui teks ieškoti naujo vadovo.

Skaityti visą pranešimą