„Kauno vandenys“ informuoja: šaltame vandenyje legionelės nesiveisia

Prieš 11 mėnesius 86

„Kauno vandenys“ informuoja ir ramina gyventojus – šaltame vandenyje legionelės nesiveisia.

Kaip praneša „Kauno vandenys“, iš gręžinių išgaunamas vanduo yra 8-10 laipsnių. Legionelės pradeda daugintis, kai vanduo viršija 22 laipsnių temperatūrą. Pavienės legionelės bakterijos, randamos šaltame geriamajame vandenyje, grėsmės nekelia. Jos pradeda daugintis, kai nėra išlaikomas temperatūrinis režimas. Bakterijos žūva, kai vandens temperatūra pakyla virš 65 laipsnių.

Praėjusią savaitę pasirodžius pirminei informacijai apie legionelės atvejus Garliavoje, „Kauno vandenys“ savo iniciatyva paėmė vandens mėginius iš Garliavoje esančių vandentiekio tinklų. Mėginiai buvo pristatyti į Nacionalinę visuomenės sveikatos priežiūros laboratoriją, kurioje bus tiriami dešimt dienų.

„Kauno vandenys“ yra atsakingi už vandens tiekimą iki įvadinio skaitiklio, už vidaus vamzdyno kokybę bendrovė neatsako. „Jeigu vandens mėginiai, apie kuriuos buvo kalbėta viešojoje erdvėje, buvo paimti iš gyventojų butų čiaupų, tai nėra vandens tiekėjo atsakomybė, o vandentiekio sistemą prižiūrinčio namo administratorius atsakomybė“, – rašoma pranešime.

Pasak „Kauno vandenų“ generalinio direktoriaus Ramūno Šulskaus, dabar yra svarbiausia sulaukti vandens tyrimų atsakymų, kokia situacija yra bendrovės tinkluose.

„Kalbant apie Garliavoje esančią siurblinę, kuri viešojoje erdvėje buvo įvardinta kaip viena iš galimų legioneliozės protrūkio priežasčių, „Kauno vandenys“ patikslina, kad iš šios siurblinės tiekiamas tik šaltas vanduo. Jokie temperatūriniai režimai joje nėra keičiami ar nustatomi“.

„Kauno vandenys“ atkreipia dėmesį, kad vanduo rezervuaruose neužsistovi, jis nuolatos cirkuliuoja ir atsinaujina, o legioneliozės bakterija susidaro vandeniui stovint. Pagal higienos normas ir pagal patvirtintą Maisto veterinarijos tarnybos monitoringo planą tyrimai tokiai analitei kaip legionelės bakterija šaltam vandeniui nėra nustatyti.

„Geriamajame vandenyje yra tiriama žarninės lazdelės ir žarniniai enterokokai. Juos privaloma tirti, o legionelės bakterijos tyrimai nėra numatyti net ir pačioje higienos normoje“, – sakė R. Šulskus.

Rytoj papildomai bus paimti mėginiai iš 11 siurblinių rezervuarų legionelės bakterijai ištirti. Tyrimus atliks Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija.

„Kauno vandenys“ tikisi greito ir išsamaus legioneliozės protrūkio tyrimo. Bendrovės administracija bendradarbiauja su šį tyrimą atliekančiomis institucijomis, teikia informaciją ir visus reikalingus dokumentus.

Skaityti visą pranešimą