Kauno savivaldybės sukurta oro stebėsenos platforma veikė vos kelis mėnesius

Prieš 1 metus 83

2022-ųjų vasaros pabaigoje Kauno miesto savivaldybė pranešė apie naujovę – sukurta speciali platforma, kurioje kauniečiai galėjo susipažinti su informacija apie oro užterštumą savo seniūnijoje. Tiesa, ši paslauga veikė neilgai – iš 20-ies stočių oro užterštumo duomenis šiandien rodo tik viena.

Apie sukurtą specialią platformą, skirtą oro užterštumo stebėsenai, Kauno miesto savivaldybė pranešė praėjusių metų rugpjūtį. Tąkart teigta, kad interaktyviame žemėlapyje fiksuojama pagrindinių teršalų – kietųjų dalelių, anglies monoksido, pažemio ozono, azoto ir sieros dioksidų – koncentracija bei Oro užterštumo lygio indeksas (OUI), leidžiantis įsivertinti galimą pavojų sveikatai.

Oro užterštumo matavimai kurį laiką vyko 20-yje skirtingų vietų, išdėstytų visose 11 seniūnijų, o informacija buvo atnaujinama du kartus per parą. Dienos tarša buvo skelbiama 14.30 val., nakties – 04.00 val. ryto. Tačiau kovo pabaigoje į „Kas vyksta Kaune“ kreipęsis kaunietis pastebėjo, kad oro kokybės stebėsenos sistema jau kurį laiką neveikia.

„Prieš pusmetį startavo nauja oro kokybės stebėsenos sistema Kaune su 20 daviklių skirtingose miesto vietose. Šiuo metu informacija rodoma tik iš vienintelio daviklio. Įdomu, kodėl… https://maps.kaunas.lt/tarsa/“, – teiravosi kaunietis.

Šiuo metu oro kokybės stebėsenos sistemoje kauniečiams praktiškai nepateikiami jokie duomenys / „Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Kaip naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ komentavo Kauno miesto savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė, šių metų pradžioje baigė galioti oro stebėsenos paslaugų teikimo sutartis su buvusiu paslaugų teikėju.

„Jau įvyko naujas viešojo pirkimo konkursas, atrinkti galimi paslaugos teikėjai ir vyksta pasiūlymų vertinimas. Su laimėtoju sutartį tikimasi pasirašyti per mėnesį ir vėl teikti duomenis iš visų 20 matavimo taškų“, – komentavo R. Savickienė.

Daugiau šia tema

  • Karo muziejaus varpinės bokštas

Tuo metu, kaip pažymėjo Kauno miesto savivaldybės administracijos E. paslaugų ir informacinių technologijų skyriaus vedėjas Vytautas Augonis, Kauno oro kokybės stebėsenos svetainė orotarsa.kaunas.lt yra suprogramuota savivaldybės specialistų ir „Kauno plano“ kolegų.

„Jos sukūrimas kainavo daug laiko, kadangi reikėjo paruošti neapkrautą platformą visuomenei ir dar vieną sudėtingesnę – specialistams. Joje fiksuojama ženkliai daugiau parametrų ir informacijos: teršalų koncentracija ore, vėjo kryptys, drėgmė ir temperatūra“, – dėstė V. Augonis.

Pasiteiravus, kiek ši oro stebėsenos sistema kainavo Kaunui, V. Augonis nurodė, kad platformą sukūrę specialistai gavo pastovų atlyginimą, todėl papildomų lėšų skirti neprireikė.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Skaityti visą pranešimą