Kaunietį vykdomų darbų trukmė šokiravo: daugiabutis pusę metų gyvena be konteinerių

Prieš 1 metus 180

Kas vyksta Kaune“ redakciją pasiekė vieno iš kauniečio pranešimas apie tai, jog net pusę metų tenka laukti, kol bus įrengti nauji konteineriai. Sausio mėnesį pradėti darbai iki šiol nėra baigti, o atliekas tenka nešti į kitos gatvės konteinerius. 

Kaip teigia skaitytojas, apie šalinamus senus konteinerius bei numatytus darbus buvo pranešta iš anksto, tačiau jau kuris laikas nevyksta tolimesnė darbų eiga.

„Gyvenam Eigulių rajone, Kalniečių gatvėje. Šių metų pradžioje atsirado skelbimas, kad nuo vasario pirmos bus panaikinti konteineriai ir už namo bus įrengti požeminiai. Atvažiavo darbininkai, iškasė duobę, išvežė senus konteinerius… Primenu, tai buvo sausio gale. Ir… visi dingo!

Jau birželio vidurys, konteinerių nėra. Nei naujų, nei senų. Pusę metų nesugeba įrengti! Ir pabandykite atspėti, ar kažkaip atsiliepė tai mokesčiams už šiukšlių išvežimą?“, – teigė pasipiktinęs kaunietis.

Apie susiklosčiusią situaciją pakomentavo „Kauno švaros“ viešųjų ryšių specialistas Jonas Tumpa.

Jo teigimu, šis namas naudojosi kadaise populiaria šachtine atliekų surinkimo sistema, kuri, deja, nesudaro galimybių rūšiuoti (per ją surenkamos tik komunalinės atliekos).

„Nuspręsta, kad Kauno mieste nuo 2022 m. vasario 1 d. bus nebeaptarnaujami daugiabučių namų šachtose įrengti komunalinių atliekų surinkimo konteineriai, o pats sprendimas priimtas vadovaujantis Lietuvos Respublikos Atliekų tvarkymo įstatymo 4 straipsnio 2 dalimi, kuriame nurodyta, kad atliekų turėtojai privalo rūšiuoti atliekas jų susidarymo vietoje (kaip jau minėjau – šachtinė sistema to negalėjo užtikrinti).

Kauno švara“ kol kas neturi nieko bendro su šalia Kalniečių g. 216 namo esančia neįrengta pusiau požeminių konteinerių aikštele. Visas neįrengtas pusiau požeminių konteinerių  aikšteles administruoja Kauno miesto savivaldybė, o už jų įrengimą atsakinga UAB „Autokausta“. Mūsų bendrovei pusiau požeminių konteinerių aikštelės (įskaitant ir šią) patikimos tik tuomet, kai jos būna galutinai įrengtos ir paruoštos eksploatuoti“, – komentavo J. Tumpa.

Anot jo, Kalniečių g. 216 namo gyventojams buvo suteikta visa reikiama informacija bei nurodyta, kur atliekas reikia nešti, kol bus įrengti konteineriai.

„Kalniečių g. 216 namo gyventojus ir namo pirmininką apie keičiamą atliekų surinkimo sistemą informavome iš anksto – dar sausio mėnesio pradžioje. Mūsų specialistų iškabintuose skelbimuose buvo parašyta visa reikiama informacija – nuo vasario 1 d. ir laikinai, kol šalia namo neįrengta nauja pusiau požeminių konteinerių aikštelė, gyventojai savo atliekas turi nešti į šalia S. Ukmergės g. 5 namo esančius pusiau požeminius konteinerius“, – teigė J. Tumpa.

Pranešimas dėl konteinerių / J. Tumpos nuotr.

Ukmergės g. 5 konteineriai iki 2022 m. sausio 31 d. buvo tuštinami 2 k./sav., o nuo vasario 1 d. pradėti tuštinti 3 k./sav.

Kauno miesto savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyrius vedėja Radeta Savickienė nurodė, kodėl įrenginėjimas trunka tokį ilgą laiką, bet kada darbai bus baigti – lieka neaišku.

„Pusiau požeminių konteinerių aikštelės (Kalniečių g. 216) projektas jau parengtas ir patvirtintas, laikantis visų galiojančiuose teisės aktuose numatytų reikalavimų. Dalis įrengimų Lietuvą pasiekia iš Ukrainos, tačiau dėl Rusijos invazijos į šią šalį, sutriko medžiagų tiekimo grandinė, o tai apsunkino arba visiškai sustabdė pusiau požeminių konteinerių įrengimo darbus. Tačiau darbus planuojama pratęsti dar iki Joninių“, – komentavo R. Savickienė.

Skaityti visą pranešimą