Kauniečiai turi galimybę atsikratyti pavojingomis atliekomis

Prieš 1 metus 109

Kauno savivaldybė pasidalijo informacija, jog kauniečiai gali atiduoti šiferį. Sveikatai pavojingą šiferį atvyks surinkti savivaldybės įmonė „Kauno švara“, piliečiams reiks tik susitarti dėl tinkamo laiko.

„Saugiu asbesto atliekų surinkimu, transportavimu ir šalinimu pasirūpins „Kauno švara“ specialistai. Šios paslaugos – kompensuojamos. Norintiems tvarkytis reikia susisiekti el. paštu asbestas@kaunas.lt, nurodant preliminarų pavojingų šiukšlių kiekį, adresą bei kontaktinį telefono numerį; drauge su specialistais susiderinti darbus, parinkti abiems pusėms tinkamus atliekų surinkimo ir išvežimo laikus“, – pranešė Kauno savivaldybė.

Šia paslauga pasinaudoti galima iki rugsėjo 29 d.

Savivaldybė taip pat informuoja, kad tęsiama miesto programa, leidžianti žmonėms patiems surinkti, išvežti bei nemokamam utilizavimui priduoti šiferį, izoliacines medžiagas, kitus asbesto gaminius.

Savarankiškai besitvarkantys sukauptus asbesto gaminius transportuoja savo lėšomis, o miestas padengia vadinamąjį „vartų mokestį“.

Asbestas – tai gamtinis pluoštinis mineralas, netirpus vandenyje, šarmuose, rūgštyse, neskylantis šviesoje, atsparus temperatūros poveikiui, negaruoja, turi geras eksploatacines ir termoizoliacines savybes. Asbesto turinčios atliekos (asbestinis šiferis, kai kurios izoliacinės medžiagos) yra priskiriamos pavojingoms atliekoms, nes asbesto dulkės yra kancerogeninė medžiaga, galinti sukelti vėžinius susirgimus.

Kaip naujienų portalui „Kas vyksta Kaune” yra teigusi Kauno departamento visuomenės sveikatos saugos skyriaus vyriausioji specialistė Irma Drukteinienė, kol asbesto turintys statiniai ar gaminiai yra neliečiami, asbestas didesnio pavojaus nekelia, tačiau visai kitaip yra, kai asbestą pradedama laužyti, pjaustyti ir pan.

„Griaunant statinius, keičiant šiferinę stogų dangą, laužant, pjaustant šiferį, ar kitaip apdorojant asbesto turinčius gaminius, aplinkoje pasklinda labai smulkūs plaušeliai, kurie gali sukelti tokias ligas, kaip asbestozė, plaučių vėžys, mezotelioma (krūtinplėvės ir pilvaplėvės vėžys), rečiau skrandžio, storosios žarnos vėžys“, – teigė I. Drukteinienė.

Skaityti visą pranešimą