Kas vyksta Vilniaus rajone? Istorinė Duchnevičiaus pergalė gali virsti politine kančia ir pirmalaikiais rinkimais

Prieš 1 metus 52

Po poros dienų darbą pradės naujoji Vilniaus rajono valdžia, tačiau kol kas nepanašu, kad mero poziciją iškovoję socialdemokratai būtų pasiekę susitarimą su daugumą taryboje turinčia Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS). Politikai sako, kad pokalbiai, nors lėčiau, nei norėtųsi, bet visgi vyksta, tačiau politologas Vilniaus rajono valdžios ateitį piešia tamsiomis spalvomis ir neatmeta, kad gali prireikti net ir pirmalaikių rinkimų.

Penktadienį darbą pradės naujoji Vilniaus rajono taryba ir meru išrinktas socialdemokratas Robertas Duchnevičius. Visgi, kokie bus ateinantys ketveri metai savivaldybės taryboje, – neaišku. Nors meru išrinktas Lietuvos socialdemokratų partijos atstovas, daugumos taryboje jis neturės.

Vilniaus rajono gyventojams iš viso atstovauja 31 tarybos narys, kurių daugumą ateinančius ketverius metus sudarys Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovai. Jiems atiteko 18 vietų taryboje.

Meru išrinktas R. Duchnevičius portalui LRT.lt teigė, kad pokalbiai su daugumą taryboje turinčios LLRA-KŠS atstovais vyksta, susitarimą kai kuriais klausimais rasti pavyksta. Pasak išrinkto mero, jau pirmajame tarybos posėdyje pavyks priimti dalį reikalingų sprendimų.

Tiesa, ką kitą teigia jo konkurentu rinkimuose buvęs Waldemaras Urbanas. Jo teigimu, LLRA-KŠS Vilniaus rajono skyrius tik kitą savaitę spręs, ar pradėti derybas.

Nori kalbėti apie programą, o ne postus

Į Vilniaus rajono merus kandidatavęs ir pirmuoju numeriu LLRA-KŠS sąraše į tarybą išrinktas W. Urbanas portalui LRT.lt komentavo, kad vienokiu ar kitokiu formatu jo atstovaujama partija su R. Duchnevičiumi bendradarbiaus.

„Dabar laukiame naujos tarybos starto ir vienokiu ar kitokiu atveju tie pokalbiai vyks. Dar nebuvo starto, buvo toks porinkiminis atokvėpis nuo kampanijos, tai tokių intensyvių derybų nebuvo.

Mes esame informavę savo skyrių, LLRA-KŠS Vilniaus rajono skyriaus prezidiumą, kad kolega siūlo kalbėtis ir skyrius dar kol kas nėra apsisprendęs, ar tą derybų formatą pradėti, ar ne“, – kalbėjo būsimasis tarybos narys.

Pasak W. Urbano, ar imsis derėtis dėl bendro darbo, LLRA-KŠS turėtų nuspręsti jau pradėjus dirbti naujos sudėties tarybai, greičiausiai – kitą savaitę. Asmenine jo nuomone, derybos tarp LLRA-KŠS ir socialdemokratų vykti turėtų.

„Aš nesu buvęs tarybos nariu, bet esu dirbęs savivaldoje, Seime ir visą laiką girdžiu, kad kai politinės partijos pradeda kalbėtis dėl tam tikrų sąlyčio taškų ir bendradarbiavimo, jos nekalba apie pozicijas.

O čia, bent viešojoje erdvėje, girdžiu, kad kolega [R. Duchnevičius] šneka apie pozicijas iškart“, – dėstė W. Urbanas, omenyje turėdamas Vilniaus rajono vicemerų pozicijas.

Tačiau, kaip tvirtino LLRA-KŠS atstovas, kalbėtis pirmiausia reikėtų ne apie tai, kas taps vicemerais, o apie tai, kokias partijų programines nuostatas būtų galima įgyvendinti. Sprendimus, kokie asmenys bus paskirti vicemerais, W. Urbanas vadino „derybų pasekme“.

Mes esame informavę savo skyrių, LLRA-KŠS Vilniaus rajono skyriaus prezidiumą, kad kolega siūlo kalbėtis ir skyrius dar kol kas nėra apsisprendęs, ar tą derybų formatą pradėti, ar ne.

W. Urbanas

„Kai koalicinė sutartis yra pasirašyta, tuomet dalinamasi pozicijomis. Visų pirma reikia kalbėti apie programas ir aš iki šios dienos kol kas nesu išgirdęs, kokią programą jis [R. Duchnevičius] įgyvendins.

Jis prieš save turi keturias programas, kiek suprantu, nes jį parėmė ir konservatoriai, ir „laisviečiai“, ir Liberalų sąjūdis. Ir jis taip pat turi savo, socialdemokratų, programą. Ir mes turime savo programą“, – komentavo LLRA-KŠS atstovas.

Pasak W. Urbano, jei partijos Vilniaus rajono skyrius priims sprendimą dalyvauti derybose dėl bendro darbo su socialdemokratais, pirmiausia bus kalbama ne apie postus, o apie programines nuostatas ir tai, kokių sąlyčio taškų dvi partijos gali rasti.

„Kiek esame dalyvavę debatuose, tai, be abejo, yra panašių matymų, panašių punktų. Kiekvienoje programoje, matyt, yra, kas priimtina labiau ir kas priimtina mažiau. Jeigu yra tikslas dirbti rajono gyventojų labui, o tai turi būti svarbiausias ir pamatinis tikslas, tai manau, kad esant norui ir tokiam tikslui tikrai galima susitarti“, – portalui LRT.lt komentavo LLRA-KŠS atstovas būsimoje Vilniaus rajono taryboje W. Urbanas.

Pirmųjų sprendimų tikisi penktadienį

Išrinktas Vilniaus rajono meras socialdemokratas R. Duchnevičius portalui LRT.lt teigė galimą bendradarbiavimą aptaręs su kol kas dar pareigas einančia Vilniaus rajono mere Marija Rekst. Ji bus ir 2023–2027 metų kadencijos tarybos nare.

„Kalbėtis sekasi neblogai, kalbėjome su mere šiandien [trečiadienį], turėjome paskutinį tarybos posėdį, penktadienį turime priesaiką. Viską spėjame. Siūliau, kad penktadienį pabandytume patvirtinti komitetus, kad savivaldybės taryba galėtų veikti.

Merė pasakė, kad dėl komitetų turbūt balsuosime. Įstatymas numato tam tikras valdžios ir opozicijos proporcijas, tai nieko nepadarysi, bet teikimus padarysime. Judame galbūt ne taip greitai, kaip norėtųsi, bet pamažu judame, o po to eisime prie programinių punktų tarimosi, kitų klausimų“, – portalui LRT.lt teigė būsimasis meras.

Paklaustas apie W. Urbano žodžius, kad dėl derybų LLRA-KŠS Vilniaus rajono skyrius dar nenusprendė, R. Duchnevičius sakė kalbėjęsis su skyriaus pirmininke ir, jo žiniomis, LLRA-KŠS skyrius posėdžiavo.

„Matysime, kaip ta situacija atrodo. Ką galiu pasakyti – dėl komitetų sudarymo sutarėme, tai reiškia, kad procesas juda. <...> Neturėti derybų būtų kvaila, nes jei jau komitetus sudarome, tai yra savotiškas ženklas“, – aiškino socialdemokratas.

Tiesa, nors W. Urbanas priekaištavo, kad R. Duchnevičius pirmiausia kalba apie pozicijas, portalo LRT.lt paklaustas apie sutarimą dėl vicemerų naujasis Vilniaus rajono vadovas akcentavo ne postus, o bendro darbo naudą Vilniaus rajono gyventojams.

„Įstatymas aiškiai numato, kaip yra skiriami vicemerai. Taryba tvirtina skaičių, <...> turime praktiką, kaip tai susitvarko. Dėl vicemerų mano siūlymas buvo pateiktas viešai, bet tai yra diskusijų objektas, priklausomai nuo to, kas ir kiek nori bendradarbiauti“, – kalbėjo R. Duchnevičius.

Viską spėjame. Siūliau, kad penktadienį pabandytume komitetus patvirtinti, kad savivaldybės taryba galėtų veikti.

R. Duchnevičius

Jo teigimu, taryboje dirbsiančioms partijoms reikės nusišlifuoti savo santykius, kad vykdomoji ir sprendimus priimančios valdžios turėtų kuo mažiau takoskyrų.

„Tai svarbiausias dalykas, jis reikalingas net ne mums, o Vilniaus rajono gyventojams, kad sklandžiai vyktų visos procedūros, visi darbai, kad žmonės laiku gautų kokybiškas viešąsias paslaugas.

Dėl vicemerų kalbėsime tada, kai susidėliosime galimybes įgyvendinti savo programinius punktus. Žiūrėjau, kad daug dalykų pas mus gali sutapti, bet yra ir tokių dalykų, dėl kurių reikės padiskutuoti. Jeigu mes rasime sutarimo taškų, tada žiūrėsime, kaip galima turėti tarpusavio palaikymą ir vykdomojoje valdžioje, ir kitų partijų atstovų. Bet šis klausimas dar yra ankstyvas“, – portalui LRT.lt komentavo išrinktasis Vilniaus rajono meras.

Paskutinį žodį tars LLRA-KŠS

Savo frakcija Vilniaus rajono taryboje turės ir Centro dešinės koalicija, kurią sudaro konservatoriai, Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija. Koalicijos atstovas Gediminas Kazėnas portalui LRT.lt sakė manantis, kad mero R. Duchnevičiaus darbas bus sudėtingas.

„Visų pirma, jam priklauso mero pozicija ir visos galios, atsakomybės. Jam reikės bandyti tartis, ieškoti kompromisų su LLRA-KŠS. Mes, kaip Centro dešinės koalicija, tikrai esame pasiruošę visuose mūsų programiniuose punktuose Robertą remti, palaikyti, talkinti jam, kiek mūsų jėgos leis“, – dėstė G. Kazėnas.

Visgi jis pabrėžė, kad daugumą taryboje turės LLRA-KŠS, todėl paskutinį žodį balsavimuose tars jie.

Tiesa, socialdemokratai apie bendradarbiavimą priimant sprendimus, anot G. Kazėno, kalbasi ir su Centro dešinės koalicija: „Nežinau, kaip tai pavadinti. Mes tiesiog kalbamės apie tai, kaip dirbsime. Mes nekalbame apie koaliciją, kažkokių konkrečių formų neaptarinėjame.

Mes rėmėme Robertą antrajame ture ir toliau planuojame remti jį darbuose, kurie turi būti padaryti vardan Vilniaus rajono gyventojų poreikių.“

Neatmeta pirmalaikių rinkimų tikimybės

Kad dirbti naujai Vilniaus rajono valdžiai bus sudėtinga, mano ir Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Politologijos katedros docentas Andžejus Pukšto. Portalui LRT.lt jis sakė, kad jo prognozės yra „saikingai pesimistinės“.

Mano galva, bus labai sudėtinga ir net drįstu manyti, kad po metų gali pakvipti pirmalaikiais rinkimais.

A. Pukšto

Docentas kalbėjo, kad pasiekti susitarimo Vilniaus rajono LLRA-KŠS ir socialdemokratų atstovams greičiausiai nepavyks. Tiesa, dėl to jis neskubėjo kaltinti kurios nors iš politinių jėgų ambicijų, o teigė, kad Lietuvos politikoje susitarimo kultūra tiesiog yra žemo lygio.

„Ir Seime tai matome, vis dar nėra pasirašytas susitarimas dėl užsienio politikos. Mūsų politinio susitarimo kultūra yra žemo lygio ir todėl drįstu manyti, kad [reikalingų] susitarimų Vilniaus rajone yra be galo daug. <...>

Bet kol kas, kiek aš stebiu situaciją, emocijų yra pernelyg daug ir gali būti taip, kad turėsime patinę situaciją“, – svarstė A. Pukšto.

Vis dėlto, kalbėdamas apie tai, kas laukia naujos valdžios, A. Pukšto sakė drįstantis manyti, kad tokia Vilniaus rajono valdžia, kai meras yra socialdemokratas, o daugumą sudaro LLRA-KŠS, visos kadencijos neištemps.

„Gal esu pernelyg didelis pesimistas, bet man atrodo, kad neištemps. Ypač kai ateis 2024 metų biudžeto tvirtinimas. Mano galva, bus labai sudėtinga ir net drįstu manyti, kad po metų gali pakvipti pirmalaikiais rinkimais“, – sakė docentas.

Jo manymu, pirmalaikių rinkimų gali prireikti Vilniaus rajone susiklosčius patinei situacijai, kai rajono valdžia atsidurs aklavietėje ir nepajėgs priimti sprendimų, tarkime, dėl jau minėto kitų metų savivaldybės biudžeto.

„Ta patinė situacija yra užprogramuota savivaldos įstatyme. Gali taip būti, kad bus uždaras ratas. <...> Jeigu nėra susitarimo, kaip toliau funkcionuoti savivaldybei? Mano nuomone, gali būti patinių situacijų“, – portalui LRT.lt komentavo VDU docentas A. Pukšto.

Skaityti visą pranešimą