Kas laukia Viešojo saugumo tarnybos? Ministerija apie sujungimą nekalba, bet Skvernelis sako: „Tai – vieša paslaptis“

Prieš 1 metus 52

„Tai – vieša paslaptis“, – gandus, kad Viešojo saugumo tarnybą (VST) ketinama jungti su Lietuvos policija, vertino ekspremjeras Saulius Skvernelis. Vidaus reikalų ministerija (VRM) į klausimą, ar iš tikro ketinama jungti šias tarnybas, tiesiai neatsakė. O tuo metu laikinasis VST vadas nuo komentarų apskritai susilaiko.

Praėjusių metų spalį pareigas paliko tuometis VST vadas Ričardas Pocius. Nors skelbta, kad tarnybą jis palieka šalių sutarimu, užvirė konfliktas tarp jo ir VRM vadovybės, o politikos užkulisiuose pradėta kalbėti, kad tai – didesnio plano dalis.

O tas didesnis planas esą gali būti VST sujungimas su Lietuvos policija. Į klausimą, ar ketinama sujungti dvi tarnybas, Vidaus reikalų ministerija portalui LRT.lt neatsakė, tik komentavo, kad šiuo metu atliekamas tarnybos veiklos auditas.

Tuo metu Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas S. Skvernelis teigė, jog noras sujungti tarnybas yra „vieša paslaptis“, o su tuo gali būti susijęs ir R. Pociaus atleidimas. Laikinai tarnybai vadovaujantis Arūnas Paulauskas paprašytas pakomentuoti situaciją, sakė nuo komentarų susilaikysiantis.

S. Skvernelis: Seime palaikymo nebūtų

Pats vidaus reikalų ministru anksčiau dirbęs S. Skvernelis portalui LRT.lt kalbėjo, kad tai, jog norima VST sujungti su Lietuvos policija, yra vieša paslaptis. Tiesa, anot jo, norint žengti tokį žingsnį reikėtų keisti įstatymus, kitaip tariant, reikėtų gauti Seimo pritarimą. O jo, ekspremjero manymu, gauti tikrai nepavyktų.

„Esant tokiai geopolitinei situacijai, kai Lietuvos saugumui kyla dideli iššūkiai, bandoma sunaikinti profesionalią tarnybą, kuri atlieka labai specifines, nepolicines funkcijas, saugo mūsų strateginius objektus, kur apsauga reikalinga, kuri malšina neramumus įkalinimo įstaigose pirmiausia, malšina riaušes kitose vietose, kurios viena iš svarbiausių funkcijų šiuo metu yra ta, kad šita tarnyba karo atveju tampa kariuomenės dalimi“, – dėstė S. Skvernelis.

Anot jo, su tokiais planais susijęs ir R. Pociaus atleidimas iš tarnybos, nes jis tokiai idėjai nepritarė. Be to, S. Skvernelis sakė manantis, kad sujungimu būtų bandoma užkamšyti pareigūnų trūkumo skyles policijoje, kurios, pasak politiko, atsirado dėl nevykusių reformų.

„Matome rezultatus, kai tarnybos pareigūnai turi atlikti policininų funkcijas. Jei tą žingsnį valdantieji padarys, faktiškai šita tarnyba išnyks ir nebus kam atlikti tų specifinių užduočių, funkcijų. Policija jų atlikinėti tikrai negali“, – komentavo S. Skvernelis.

Todėl, jo teigimu, Seime tokia idėja palaikymo nesulauktų: „Tai nebus paprasta. <...> Diskusijų nebūna, mes visada esame pastatomi prieš faktą ir pasakoma, kad jau kai bus projektas, tada galėsime diskutuoti. <...> Sprendimai priimami siaurame rate, bet valdantiesiems juos reikės įgyvendinti. O lengva tikrai nebus, visa opozicija, manau, priešinsis.“

Į klausimą apie sujungimą neatsakė

Portalas LRT.lt paklausė Vidaus reikalų ministerijos (VRM), kokie jos planai Viešojo saugumo tarnybai ir ar iš tikro ketinama tarnybą jungti su policija. Visgi konkretaus atsakymo gauti nepavyko. Raštu pateiktame ministerijos komentare nurodoma, kad šiuo metu atliekamas VST veiklos auditas.

„Vidaus reikalų ministerijos lūkestis – nuodugniai ir atsakingai įvertinti šios tarnybos, kuri atlieka svarbų vaidmenį nacionalinio saugumo architektūroje, situaciją ir funkcijas. Sprendimai bus grindžiami įrodymais, duomenimis ir nacionalinio saugumo interesais.

Vykdant Vyriausybės pasitarimo sprendimą šiuo metu atliekama VST ir kitų vidaus tarnybos statutinių įstaigų (PD, VSAT, PAGD, FNTT, Muitinė, Kalėjimų tarnyba) funkcijų peržiūra, siekiant optimizuoti ir efektyvinti veiklą. Vidaus reikalų ministerijos lygiu sudaryta tarpinstitucinė darbo grupė, kuri siekia identifikuoti VST veiklos efektyvinimo kryptis“, – dėstoma komentare.

Jame rašoma, kad šiuo metu metu tarnybos viduje vertinami ir tobulinami darbo organizavimo procesai, siekiant daugiau išnaudoti technologijų teikiamas galimybes ir užtikrinti didesnę sinergiją su kitomis statutinėmis įstaigomis.

Be to, nurodoma, kad Vyriausybės lygiu taip pat yra sudaryta darbo grupė, kuri vertina strateginių objektų apsaugos užtikrinimą pasikeitusiame grėsmių kontekste.

„Primename, kad VST užtikrina 12 strateginių objektų saugumą. Taigi Viešojo saugumo tarnybos veikla ir funkcijos peržiūrimos sistemiškai, siekiant maksimalaus efektyvumo ir nacionalinio saugumo interesų apsaugos, įskaitant krašto gynybą“, – rašoma VRM atstovų perduotame komentare.

Portalas LRT.lt su klausimais kreipėsi ir į VST laikinai vadovaujantį Arūną Paulauską, tačiau jis sakė šiuo metu nuo komentarų susilaikantis. Ar ketinama skirti nuolatinį tarnybos vadą, taip pat neaišku.

Apie tai paklausta VRM nurodė, kad dar nėra sprendimo dėl nuolatinio VST vadovo, o prioritetas skiriamas tarnybos vidaus auditui.

„Laukiama išvadų, po to bus sprendžiama dėl tarnybos modelio“, – portalui LRT.lt nurodė VRM atstovai.

Skaityti visą pranešimą