Kas dešimtas Gražulio bendražygis rinkimuose – teistas, daugiausia tokių kandidatų siūlo Darbo partija: pirmininkai skandalo neįžvelgia

Prieš 1 metus 62

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) atskleidė pripažintų kaltais dėl nusikalstamos veikos padarymo kandidatų savivaldos rinkimuose skaičius. Ne itin smagioje statistikoje pirmauja Darbo partija, Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai, tautininkai), Lietuvos regionų partija.

Išsiskiria trys partijos

Rinkimuose į savivaldybių merus ir tarybas šiais metais kandidatuoja 513 asmenų, kuriuos teismas pripažino kaltais dėl nusikalstamos veikos padarymo.

Nors teistų asmenų yra visų pagrindinių politinių jėgų sąrašuose, lyderė yra Darbo partija. Net 80 „darbiečių“ kandidatų yra teisti, nors partijos kandidatų skaičius rinkimuose nėra didžiausias ir siekia 1084 kandidatų visoje Lietuvoje.

Palyginimui, Lietuvos socialdemokratų partijos sąrašuose (2368 kandidatai) yra 62 teisti asmenys, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ (1372 kandidatai) – 50, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (1702 kandidatai) – 42, Lietuvos regionų partijos (856 kandidatai) – 64, Liberalų sąjūdžio (1225 kandidatai) – 32, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (1675 kandidatai) – 54, Laisvės partijos (604 kandidatai) – 6, Tautos ir teisingumo sąjungos (324 kandidatai) – 35, partijos „Laisvė ir teisingumas“ sąrašuose (598 kandidatai) – 34 teisti kandidatai.

O jei skaičiuotume, kurioje partijoje dažniausiai pasitaiko teistų kandidatų, tai būtų Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai, tautininkai) – daugiau nei kas 10-as jos kandidatas yra pripažintas kaltu.

Išsiskiria ir Lietuvos regionų partija: kaip ir Darbo partija, ji siūlo 7 proc. teistų kandidatų. O savivaldybe rekordininke galima vadinti Šilalės rajono savivaldybę: net 23 čia kandidatuojantys politikai biografijoje turi teistumo įrašą.

Teistumo nesureikšmina

LRT.lt kalbinti partijų rekordininkių pirmininkai sakė, kad bendražygių teistumas jiems nėra didelė problema.

„Ar skandalas, kad žmonės teisti ir tai deklaravo, nurodė? <...> Žmonės teisti, atlikę bausmę, nežinau, kokio pobūdžio nusikaltimus reikėtų žiūrėti, kiek tai problema“, – sakė Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis.

Jis pabrėžė, kad pripažinimas kaltu dar nereiškia, kad asmuo turi už tai atsakyti net ir atlikęs bausmę.

Tautos ir teisingumo sąjungos (centristų, tautininkų) pirmininkas Petras Gražulis išgirdęs, kad kas dešimtas jo bendražygis rinkimuose yra teistas, taip pat neįžvelgė problemos.

Pašnekovas leido suprasti, kad tai ne partija pritraukia teistus politikus, o aplinkybės lemia, jog jie esą taip nubaudžiami už savo veiklą.

„Matot, ir aš teistas <...> Gal jau nėra Lietuvoje žmogaus, kuris neteistas? Jei koks verslininkas ar užima kokias pareigas, jei ne klano dalis, nesisteminis, jis teistas“, – kalbėjo P. Gražulis.

Lietuvos regionų partijos pirmininkas Jonas Pinskus atkreipė dėmesį, kad asmens teistumas gali būti pasibaigęs, o nusižengimas – nedidelis.

„Tų teistų būna visokių, ir už labai lengvus dalykus, reikia tik deklaruoti. Renkasi rinkėjas, tuo labiau, kad yra savivaldos rinkimai, paprastai žmonės vieni kitus pažįsta ir jei tai blogas žmogus, už jį nebalsuos. Ne mums teisti“, – sakė J. Pinskus.

LRT.lt primena, kad tiesioginiai merų ir savivaldybių tarybų narių rinkimai vyks kovo 5 dieną.

Skaityti visą pranešimą