Karjerų kasimas Pakarklės miške gąsdina gyventojus – žala ne tik gamtai, bet ir aplinkinių seniūnijų istorijai

Prieš 1 metus 91

Į LRT girdi kreipėsi Kauno rajono gyventojai, nesutinkantys, kad verslininkai kastų smėlio ir žvyro karjerus Pakarklės miške. Verslininkai planų neatsisako, savivaldybė ragina Aplinkos ministeriją miškui suteikti specialios paskirties statusą.

Buvęs miškininkas Adolfas Paleckis rodo anksčiau sodintą daigyną – sklype, sako, verslininkai planuoja kasti smėlį ir žvyrą. Jis nuogąstauja, kad iškasus karjerą, gamtai bus padaryta didžiulė žala.

„Visur yra paviršiniai vandenys, jei iškasi 13 metrų ar 14 metrų duobę, o vanduo yra 7 metrų gylyje, tai reiškia viskas gerai – jau to vandens nebus. Ten kaimai, ten istorinės vietos, ten saugomos teritorijos“, – pabrėžia A. Paleckis.

„Tai nesustos ir neapsiribos tuo mišku. Iš tiesų tai pakeistų turbūt 2–3 seniūnijų ir tolimesnę raidą. Jau nekalbu, kad sunaikintų jų istoriją“, – nurodo Batniavos seniūnas Šarūnas Pikelis.

Verslininkai smėlį ir žvyrą apylinkėse jau kasa. Bendrovės „Rizgonys“ vadovas sako, kad gautas urėdijos sutikimas sklype atlikti geologinę žvalgybą.

„Dabar ten ketvirtos kategorijos miškas. Ar jūs žinote, kaip jis atrodo? 50 procentų kirvarpom sugriaužtas, kiti vos auga. Dabar jie nori padaryti antrą kategoriją, nu, tai kaip atrodys?“ – atsako „Rizgonių“ generalinis direktorius Vytautas Maslauskas.

Kauno rajono savivaldybė, gavusi 3 tūkstančius protesto parašų, Aplinkos ministeriją ragina miškui grąžinti antrą – specialios paskirties – grupę. Anksčiau miškas turėjo parko miško statusą, tačiau paskirtis buvo pakeista ir jis priskirtas ūkiniams miškams.

„Ten, kur yra galimybės verslui daryti gamtos išteklių naudojimui, tai tikrai mes jam pritariame, nesame prieš, tačiau tose labai jautriose teritorijose, kur ir mūsų dviračių takas praeina, vis tik yra labai svarbu, kad išliktų ta gamta“, – teigia Kauno rajono vicemeras Antanas Nesteckis.

Verslininkai planų kasti karjerą neatsisako.

„Yra valstybės institucijos, per kurias reikia pereiti kryžiaus kelius. Būna, kad atsidarai karjerą po šešių metų“, – pasakoja Rizgonių“ generalinis direktorius.

Aplinkos ministerijos atstovų teigimu, dabar Pakarklės miškas neatitinka rekreacinio reikalavimų, tačiau rudenį teisės aktus planuojama keisti. Tada jam galėtų būti suteikta prašoma grupė.

Skaityti visą pranešimą