Karbauskis apie koncertuoti atsisakiusius atlikėjus: jie nusispjovė į žmones, gal jiems skambino konservatoriai

Prieš 1 metus 88

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis teigia esantis nutebęs dėl grupės „The Roop“ ir atlikėjo Donato Montvydo sprendimo nekoncertuoti šį savaitgalį vyksiančiame Naisių festivalyje. Jis tvirtina, kad apie kreipimąsi į Konstitucinį Teismą (KT) dėl Vytautui Landsbergiui suteikto statuso prabilę atlikėjai patys kišasi į politiką ir kartu nusispjauna į jų laukiančius klausytojus.

LRT.lt primena, kad R. Karbauskiui paskelbus, jog Seimo opozicija ketina kreiptis į KT dėl parlamento priimto įstatymo, numatančio valstybės vadovo statusą buvusiam Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo vadovui V. Landsbergiui, grupė „The Roop“, atlikėjas D. Montvydas pareiškė atsisakantys koncertuoti savaitgalį vyksiančiame festivalyje „Naisių vasara 2022“. R. Karbauskis yra festivalio mecenatas.

Atlikėjai tikina palaikantys V. Landsbergį ir pabrėžia, kad šiuo klausimu jų ir R. Karbauskio nuomonės kardinaliai skiriasi.

LRT.lt kalbintas R. Karbauskis neslėpė nuostabos dėl tokio atlikėjų sprendimo.

„Man labai keista. Šiandien mano pasisakymas buvo, kad bus kreiptąsi į Konstitucinį Teismą, tai jiems, tiems atlikėjams, kurie čia dabar protestuoja, reikėtų pasidomėti tuo, ką reiškia kreipimąsis į Konstitucinį Teismą, tai yra kreipimasis, kad būtų išaiškinta, ar nepažeidė Konstitucijos šitas įstatymas“, – komentavo LVŽS lyderis.

R. Karbauskis pabrėžė, kad Naisių festivalis niekada nebuvo ir nėra politinis renginys, tad, pašnekovo manymu, patys atlikėjai, kalbėdami apie V. Landsbergio statuso klausimą, veliasi į politiką.

„Jeigu jie remia konservatorių ir liberalų partijas ir dėl to čia taip elgiasi, tai... Bet nė žodžio, niekada per tuos visus metus nėra apie politiką pasakyta šitame festivalyje ir nebus. Aišku, čia jų reikalas, jei atsisako, bet juokinga, kai argumentuojama dėl V. Landsbergio. Gal čia konservatoriai paskambino, paprašė, paaiškino“, – dėstė R. Karbauskis.

Jis pats tikino, kad į Naisių festivalio sceną yra lipęs tik kelis kartus ir tik tam, kad įteiktų apdovanojimus. Pašnekovo teigimu, jokie politiniai pareiškimai festivalyje nėra sakomi.

R. Karbauskis, paklaustas, ar nesibaimina, kad daugiau atlikėjų boikotuos Naisių festivalį, tiksliai į klausimą neatsakė, tačiau pažymėjo, jog, jo nuomone, muzikantai, atsisakantys koncertuoti dėl tokių priežasčių, kaip V. Landsbergio statuso klausimas, politikuoja.

„Jeigu visi Lietuvos atlikėjai mano, kad galima priimti įstatymus, kurie prieštarauja Konstitucijai, tai tokiu atveju gali būti, bet nežinau. Man tik labai netikėta, kad atlikėjai pradeda taip atvirai kištis į politiką“, – aiškino politikas.

R. Karbauskis kartojo, kad jį ypač nustebino „The Roop“ ir D. Montvydo sprendimas nekoncertuoti Naisių festivalyje, likus dienai iki festivalio, nors, kaip teigė pašnekovas, apie kreipimąsi į KT dėl V. Landsbergiui suteikto statuso jis pranešė dar prieš savaitę.

„Tai yra paprasčiausiai nepagarba žiūrovams, tiems, kurie planavo atvažiuoti ir klausytis koncerto, [...] taip nusispjauni į žmones, pasiunti juos po velnių, tai yra keliasdešimt tūkstančių žmonių“, – apie koncertuoti atsisakius atlikėjus kalbėjo R. Karbauskis.

Politikas teigė kreipsiąsis į Naisių festivalio organizatorius, keldamas klausimą, kad paskutinę akimirką koncertuoti atlikėjai, būtų už tokius veiksmus atsakingi finansiškai.

Naisių fesivalio mecenatas neslėpė, kad atlikėjams atsisakius koncertuoti likus dienai iki festivalio, juos pakeisti kitais tampa didžiule problema.

„Problema yra surasti kitą atlikėją, likus dienai iki festivalio. Kiekvienas save gerbiantis žmogus už savo veiksmus atsako. Jeigu šie žmonės pradeda neatsakyti už savo veiksmus, tai tokiu atveju labai, labai gaila“, – aiškino R. Karbauskis.

LVŽS pirmininkas svarstė, kad kitų renginių organizatoriai po tokių „The Roop“ ir D. Montvydo veiksmų gali suabejoti atlikėjų patikimumu.

„Matyt, ir kitiems festivaliams teks pamąstyti, ar kviesti tokius žmones, kurie iš tikrųjų paima ir sugalvoja, likus dienai iki pasirodymo, kad reikia parodyti kažkokius principus. Jie ne mane įžeidžia, o įžeidžia tuos žmones, kurie rytoj susirinks“, – teigė R. Karbauskis.

Skaityti visą pranešimą