Kandidatė į Vilniaus r. merus pasipiktino suknelėmis persirengusiais gimnazistais: „be tėvų sutikimo agresyviai diegiama svetima ideologija“

Prieš 1 metus 73

Politologai pastebi, kad, artėjant savivaldos rinkimams, kandidatai savo rinkimų kampanijai bando išnaudoti bet kokią į jų akiratį patenkančią istoriją. Viena tokių kandidatei į Vilniaus rajono merus tapo gimnazistų mokykloje vykstančiai fotosesijai pasirinktas įvaizdis pagal filmą „Džiaze tik merginos“.


Penktadieniai Vilniaus rajono Riešės gimnazijoje – kiek kitokie, nei kitos savaitės dienos: vyresni mokiniai mokslo savaitę pabaigia persirengę įvairios tematikos rūbais bei dalyvauja fotosesijose. Vieną penktadienį keletas moksleivių pasirinko persirengti personažais iš filmo „Džiaze tik merginos“. Šiame filme pagrindiniai veikėjai, siekdami pabėgti nuo mafijos, persirengę moterimis prisijungia prie merginų džiazo grupės.

Vis dėlto toks jaunuolių pasilinksminimas sulaukė neigiamos kandidatės į Vilniaus rajono merus Jūratės Rusteikės reakcijos. Politikė savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje paskelbė įrašą, kuriame rašo:

„Penktadieniais pasakyta vaikams, kad į mokyklą mergaitės turi eiti apsirengę vyrais, o berniukai – moterimis – su suknelėmis… Svetima ideologija agresyviai diegiama be AIŠKIAI IŠREIKŠTO TĖVŲ SUTIKIMO!!!! Ne dėl šimtadienio, o primygtinai rekomenduoja mokyklos vadovybė kiekvieną penktadienį taip daryti jau 5 mėnesius – žinau ne iš pletkų ir tai šiaip ne pg. Konstitucijos 38 ir 40 str…“

Šio konkretaus įrašo, susijusio su Riešės gimnazija, kandidatės paskyroje jau nebėra – jis buvo ištrintas. Mokyklos direktorė Egidija Urbanavičienė teigia, kad tai, ką savo socialinio tinklo paskyroje parašė politikė, yra netiesa.

„[Gimnazijoje] vyko fotosesijos, tėvų ir mokinių prašymu. Kiekviena klasė sugalvojo kažkaip akcentuoti savo klasės kažkokį tai įvaizdį ar kad fotografija būtų teminė. Tarkim, buvo klasių, kurios persirengė vien tik raudona spalva, buvo klasių, kurios apsirengė vesterno tematika, na, ir viena klasė persirengė kino filmo „Džiaze tik merginos“ tematika.

Jokių nurodymų iš mokyklos administracijos kiekvieną penktadienį rengtis kokiais keistais rūbais nėra, niekada nebuvo ir nebus. Čia tiesiog yra istorija, kuri neatitinka tikrovės ir tiek“, – situaciją komentuoja Vilniaus rajono Riešės gimnazijos direktorė.

LRT RADIJUI susisiekus su politike J. Rusteike, ji komentuoti situaciją įrašui atsisakė, tačiau į klausimus atsakė raštu. Moteris rašo, kad tokia problema nebūtų iškilusi, jei mokyklos vadovybė būtų sušaukusi tėvų susitikimą ir išdėsčiusi savo poziciją bei gavusi tėvų sutikimą tokių renginių organizavimui.

„Kaip ir buvo minėta mano įraše, nurodytą penktadienį grupė vyresniųjų klasių berniukų, atvykę į mokyklą, vaikščiojo patalpose apsirengę moteriškais drabužiais – suknelėmis. Juos matė daugelis kitų, taip pat ir jaunesniųjų klasių moksleiviai, vaizdas daugelį iš jų stipriai suglumino. Kiek žinau, nei Lietuvos Konstitucija, nei įstatymai nenumato jokių kitokių ideologijų dėstymo ir propagavimo mokymosi įstaigose. Esu motina, todėl esu giliai pasipiktinusi, kad tokie veiksmai vyksta mokykloje be tėvų sutikimo. Manęs niekas nei klausė, nei informavo apie panašius renginius, todėl ir išreiškiau savo nepasitenkinimą dėl mano konstitucinių teisių nepaisymo.

Akivaizdu, kad sunerimo ir mokyklos vadovybė, nes iš įvairių šaltinių gavau eilę paaiškinimų ir neva temų šiam reiškiniui pateisinti: pradžioje „šimtadienis“, vėliau „spalvos“, dar vėliau, kad tema – „Džiaze tik merginos“ ir galiausiai, kad tema „lyčių apsikeitimas“. Taip ir nesupratau – dėl kokios gi „šventės“ vaikinai vaikščiodami mokyklos koridoriais glumino jaunesniųjų klasių moksleivius“, – teigiama J. Rusteikės atsakyme.

Iš kokių konkrečių šaltinių gavo informaciją, politikė neatskleidė. Įrašą socialiniuose tinkluose moteris teigė ištrynusi, nes susilaukė grasinimų.

„Įrašą buvau priversta ištrinti dėl to, kad gavau atvirą grasinimą susidorojimu, kaip supratau, sau ir savo šeimai (įrašą išsaugojau, kurį esant reikalui panaudosiu). Dėl tos pačios priežasties šitame etape negaliu atskleisti asmenų, suteikusių man informaciją. Esu sunerimusi dėl savo šeimos ir susijusių asmenų saugumo“, – laiške rašo kandidatė į Vilniaus rajono merus.

Politikei Riešės gimnazijos direktorė E. Urbanavičienė atsako, kad mokyklos administracija jokių nurodymų vaikams kiekvieną penktadienį apsirengti suknelėmis ar kaip nors kitaip išskirti tam tikrą ideologiją neduoda, ir kviečia J. Rusteikę problemą aptarti su ja tiesiogiai.

„Nežinau, kuo remiantis padaryti šitie įrašai. Mokykloje dar pasiaiškinsim dėl ugdymo turinio, bet šiai dienai, mano žiniomis, tikrai šita informacija yra klaidinga. Pati kandidatė į mane niekada nesikreipė nei raštu, nei žodžiu, nei telefoniniu skambučiu. Tai tiesiog pakviesčiau susisiekti su manimi ir išspręsti klausimus (...) dialogo būdu“, – sako E. Urbanavičienė.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) dėstytoja Ieva Petronytė-Urbonavičienė tokius kandidatės į Vilniaus rajono merus teiginius vertina kaip bandymą prieš rinkimus į savo pusę palenkti panašiai mąstančius rinkėjus.

„Pagal šitą pavyzdį mes galime matyti, kad kandidatai prieš artėjančius savivaldos rinkimus medžioja progas pasirodyti ir išnaudoja turbūt vos ne kiekvieną į akiratį pakliūnančią istoriją kaip savo rinkiminės kampanijos dalį. O šiaip, na, turbūt akivaizdu, kad tai yra bandymas telkti savo elektoratą – t. y. pritariančius tam tikrai pozicijai, tarkim, šiuo atveju, tokius labiau už tradicines vertybes pasisakančius“, – tvirtina I. Petronytė-Urbonavičienė.

VU TSPMI dėstytoja priduria, kad šis pranešimas galimai parašytas skubotai, siekiant kuo greičiau sureaguoti į įvykį mokykloje ir „pataikyti ant bangos“.

„Neatmesčiau tokios galimybės, kad pamačius tam tikrą nuotrauką, galbūt labai surezonavo kandidatei ir ji greitosiomis, norėdama ant tos bangos pataikyti, išreiškė pasipiktinimą. Tas pats žinutės tekstas – daug šauktukų, na, tokia greita, atrodytų, raiška, turbūt ilgiau neapgalvota. Ir kartais tokie galbūt nelabai iki galo apgalvoti išeina pranešimai ir ne visada galbūt tokie, kokia intencija buvo juos ištransliuoti“, – aiškina ekspertė.

Savivaldos rinkimai šalyje vyks kovo 5-ąją.

Viso reportažo klausykitės LRT RADIJO laidos „Ryto garsai“ įraše.

Parengė Aistė Turčinavičiūtė.


Skaityti visą pranešimą