Kanceliarinėms išlaidoms Kauno tarybos nariai ėmė maksimalias sumas

Prieš 11 mėnesius 91

Visuomenininkas, „Laisvės TV“ įkūrėjas Andrius Tapinas nusitaikė demaskuoti savivaldybių finansus – išsiaiškinti, kaip Kauno tarybos nariai sugebėjo kanceliarinėms išlaidoms išleisti identiškas, maksimalias sumas. Socialiniame tinkle „Facebook“ A. Tapinas pasidalijo pernai metų Kauno tarybos narių išmokų suvestine.

Kaip feisbuke teigia A. Tapinas, Kauno rajonas jau atsiuntė visas tarybos narių ataskaitas, jo advokatams įsikišus ir išsiuntus teisines pretenzijas. Visgi, Kaunas to padaryti neskuba ir kol kas leidžia pasižvalgyti tik po suvestines, mat ataskaitos ir dokumentai esą yra nesuskaitmeninti.

Kauno tarybos narių išmokų suvestinė / A. Tapino feisbuko nuotr.

A. Tapinas viliasi, kad Kaunas „pakrutės“ ir atsiųs laukiamas ataskaitas, o kol kas, anot jo, žiūrint į Kauno tarybos narių išmokų suvestinę galima tik stebėtis, kaip visiems politikams pavyko įsisavinti išmokas bene identiškomis, maksimaliomis sumomis.

„Štai taip fantastiškai atrodo pernai metų Kauno tarybos narių išmokų suvestinė. Visiems politikams pavyko įsisavinti išmokas iki paskutinio cento kone identiškomis sumomis.

Pusė milijono per metus skamba solidžiai. Ėmė ir Matijošaičiai, ir Kupčinskai. Kaip jie sugebėjo taip tiksliai pritiuninguoti išmokas pagrindžiančius dokumentus ir kasos čekius – netrukus pamatysime. Aš jau pasiūliau datą, kada galiu atvažiuoti į Kauno savivaldybę ir susipažinti su dokumentais“, – feisbuko įraše tvirtina A. Tapinas.

Daugiau šia tema

  • Visvaldas Matijošaitis

Pasidalinto įrašo komentarų skiltyje žurnalistas dar patikslina veikusios sistemos mechanizmą, pagal kurį politikams buvo pervedama maksimali suma, o tuomet tarybos nariai per ketvirtį turėjo sumąstyti, kaipgi tą sumą pateisinti dokumentais.

„Reglamente nurodyto dydžio lėšų Tarybos nario veiklai suma kiekvieną mėnesį iki 10 dienos avansu pervedama visiems Tarybos nariams į jų nurodytas asmenines sąskaitas banke. Tarybos narys atsiskaito savivaldybės administracijos padaliniui, atsakingam už buhalterinės apskaitos tvarkymą, už ketvirtį iki kito ketvirčio pirmo mėnesio 5 dienos“, – paaiškina A. Tapinas.

Paskutinis 2019-2023 m. Kauno tarybos posėdis

Kauno miesto tarybos narių išmokų tyrimas yra dalis „Laisvės TV“ vystomo kovą pradėto projekto „Skaidrinam 2023“. Pirmajame etape A. Tapinas ėmėsi tirti 10 „dosniausių“ savo tarybos nariams savivaldybių: Kauno miesto, Kauno rajono, Alytaus rajono, Palangos, Neringos, Šilutės rajono, Pagėgių, Mažeikių rajono, Šakių rajono ir Jonavos rajono.

Skaityti visą pranešimą