Kaliningrado tranzito klausime Mitalas kalba ir apie JAV šešėlį: sliekų ieškoti ant asfalto reikia ne tik Briuselyje, bet ir Vašingtone

Prieš 1 metus 81

Valdančiosios koalicijos partnerių Laisvės partijos atstovas Vytautas Mitalas neslepia manantis, kad, svarstant kodėl atsirado kritiškai Lietuvoje sutiktos naujos Europos Komisijos (EK) gairės dėl Kaliningrado tranzito, akis reikėtų nukreipti ne tik į Briuselį, bet ir į JAV.

V. Mitalas, trečiadienį „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ paklaustas apie naują EK išaiškinimą, kuriuo leista Rusijai gabenti sankcionuotas prekes į Kaliningradą ir iš jo eksklavo poreikiams, tvirtino, kad tai yra politinis dokumentas.

„Dabartinis gairių išaiškinimas tikrai nėra vien tik teisinis dokumentas. Akivaizdu, kad tai yra ir politinis dokumentas, nes šitą išaiškinimą labai greitai ir labai teigiamai pasitiko kitų valstybių, pavyzdžiui, tas pats Jungtinių Amerikos Valstijų Valstybės departamentas, (atstovai – LRT.lt) Tai reiškia, kad transatlantinis politinis supratimas dėl šitų gairių kaip priimtinų yra, patinka mums tai ar nepatinka“, – svarstė V. Mitalas.

Politikas teigė, kad, jo žiniomi, Lietuva kėlė klausimą, ar visoje Europos Sąjungoje (ES) vyrauja tas pats supratimas apie sankcijų Rusijai taikymą.

V. Mitalas tvirtino neatmetantis kad ankstesnės EK gairės dėl sankcijų taikymo nuo dabartinio išaiškinimo skiriasi.

„Mano žiniomis, Lietuva bandė pasitikrinti ir anksčiau, ar visi vienodai Europos Sąjungoje, Europos Komisijoje suprantame, kokios yra sankcijų pasekmės, kaip tiksliai jas traktuoti ir gali būti, kad – aš toje pačioje istorijoje nedalyvavau [...] – tas ankstesnis išaiškinimas ir dabartinis išaiškinimas jie skiriasi“, – dėstė parlamentas.

Anot jo, reikėtų stengtis, kad ateityje politinis supratimas visoje ES apie sankcijų Rusijai taikymą būtų vieningas.

Jei to nepavyksta pasiekti, pasak V. Mitalo, Lietuva galbūt sankcijas Rusijai galėtų taikyti griežčiau negu kitos ES šalys, tačiau kartu politikas suabejoje, ar Lietuva tam turi pakankamai stiprų užnugarį.

„Yra daugybė šalių Europos Sąjungoje, kurioms apskritai nepatinka sankcijų griežtumas, kalbant apie sankcijas Rusijai – pagalvokime apie tą pačią Vengriją nuo pat pradžių ir panašiai, kurios siekia labai atskirai traktavimo šitoms sankcijoms. Bet visgi yra užantspauduojami Europos Vadovų Taryboje, kurie yra bendri. Ar galima į priešingą pusę nusukti laivą ir mums vieniems taikyti griežtesnes sankcijas negu Europos Sąjunga išaiškina? Nežinau, gal taip ir galima, bet tam reikia turėti gana stiprų užnugarį, gana stiprų sąjungininkų palaikymą. Ar tą Lietuvą turėtų daryti, aš nesu tikras“, – svarstė V. Mitalas.

Jis, klausiamas, kodėl vis dėlto EK pakeitė poziciją dėl sankcijų Rusijai taikymo, paragino, svarstant apie tai, kodėl taip nutiko, atidžiai pažvelgti ir į JAV poziciją šiuo klausimu.

„Šis dokumentas yra politinis dokumentas, kuris atsirado, pasikeitus vėjui ir siekiant deeskaluoti tą situaciją, kuri susidarė dėl Kaliningrado. Tai, kokiu greičiu Vašingtonas pasveikino šį sprendimą, man kai ką išduoda. Išduoda tai, kad sliekų ieškoti ant asfalto reikia ne tik Briuselyje, bet ir Vašingtone, nes šitie sprendimai priklauso taip pat ir bendrai nuo transatlantinių sąjungininkų, NATO šalių vadovų“, – aiškino Laisvės partijos narys.

V. Mitalo teigimu, naujasis EK išaiškinimas dėl Kaliningrado tranzito sukūrė Lietuvai nemažai naujų „namų darbų“.

„Tai įveda daugiau neaiškumo visoje situacijoje, saugumo situacijoje – taip pat. Ir tai reiškia, kad Lietuva turi būti dar aktyvesnė įvairiuose frontuose tam, kad daugiau jokių panašių išaiškinimų neatsitiktų, nes dėl to išaiškinimo aš jaučiuosi žmogiškai piktas kaip ir turbūt daugelis Lietuvos žinių“, – dėstė Laisvės partijos atstovas.

Jis kartojo manantis, kad naujos EK gairės dėl Kaliningrado tranzito atsirado dėl dalies ES valstybių įtakos komisijai.

„Ką mums reikia padaryti, tai, kad skirtingų šalių sostinės būtų labiau suprantančios visą šitą problemą ir nedarytų išlygų Kaliningradui. Čia yra didelis galvos skausmas ir pagrindinė užduotis“, – pabrėžė V. Mitalas.

Naujomis gairėmis leista vežti sankcionuotas prekes

EK naujomis gairėmis leido Rusijai geležinkeliais gabenti sankcionuotas prekes į ir iš Kaliningrado srities per ES teritoriją, tačiau tik šio eksklavo poreikiams.

Pagal atnaujintas gaires, Lietuva ir kitos ES šalys narės turės tikrinti, ar tranzito kiekiai išlieka pastarųjų trejų metų kiekių ribose, taip siekiant užtikrinti, jog į Kaliningradą vežamos sankcionuotos prekės atitiktų realią paklausą vietoje ir nebūtų eksportuojamos į ES šalis.

Šis sprendimas Lietuvoje buvo sutiktas kritiškai. Ekspertai tikino, kad Maskva tai įvertins kaip silpnumo ženklą, kiti rėžė – tai yra diplomatinė Lietuvos valdžios kapituliacija.

Dalies Rusijos prekių tranzitas į Kaliningradą sustojo, įsigaliojus ES sankcijoms, paskelbtoms dėl Maskvos invazijos į Ukrainą. Lietuvos ir EK atstovai pastarosiomis savaitėmis konsultavosi dėl sankcionuojamų prekių tranzito į Kaliningradą po to, kai Rusijos pasipiktinimą sukėlė birželį įsigalioję apribojimai plienui.

Lietuvos atstovai pareiškė vykdysiantys atnaujintas EK gaires dėl sankcionuotų prekių tranzito į Kaliningradą.

Skaityti visą pranešimą