Ką reikia žinoti perkant lovos čiužinį?

Prieš 5 mėnesius 289

Miegodami praleidžiame gana daug laiko, net 1/3 savo gyvenimo. Tikriausiai sutiksite, kad tai yra pakankamas argumentas skirti šiek tiek daugiau dėmesio, kokį čiužinį pasirinkti savo lovai? Nuo jūsų suteiktų miego sąlygų priklausys ne tik jūsų sveikata ir savijauta, bet visų pirma jūsų stuburo būklė. Pakankamai ilgas ir kokybiškas miegas yra būtinas, jei norite būti sveiki, pailsėję ir kupini energijos. Atrodytų, kad tai visiškai natūralus ir akivaizdus klausimas, tačiau praktiškai paaiškėja, kad taip nėra. Įrengdami miegamąjį vis dar kartais per daug dėmesio skiriame pačiam lovos karkasui ir per mažai jį užpildančiam rėmui bei čiužiniui.

Kodėl toks neteisingas požiūris?

Nes tai pirmiausia yra čiužinys, su kuriuo mes tiesiogiai kontaktuojame miegodami. Viso kūno svoris guli ant jo. Žinoma, mes netvirtiname, kad lovos rėmo formos ir kokybės nereikėtų įvertinti. Miegamojo lova turi būti patvari ir tvirta, nes ji yra atsakinga už visos konstrukcijos atramą, todėl nereikėtų jai per daug taupyti. Tačiau mūsų požiūriu, tikrai verta didžiąją biudžeto dalį išleisti geram ir patogiam čiužiniui. Juk tai gana didelė investicija, kurios poveikis bus jaučiamas ne vienerius metus.

Pradėję svarstyti, kokį čiužinį pasirinkti, neapsiribokite paieškomis vien pigiausiais modeliais. Lovos čiužiniai skiriasi ne tik naudojamomis medžiagomis, bet ir užpildu bei kietumu. Kai kurių tipų čiužiniai lanksčiau prisitaiko prie kūno formų, kiti užtikrina geresnį vėdinimą arba turi savybių, kurios svarbios alergiškiems ar sveikatos problemų turintiems žmonėms. Tai tik iš pažiūros nereikšmingos problemos, kurios turi didžiulę įtaką ne tik mūsų komfortui miegant, bet ir paties čiužinio ilgaamžiškumui.

Kaip išsirinkti čiužinį lovai?

Čiužinio aukštis vaidina ne mažiau svarbų vaidmenį, nes jis labai stipriai susijęs su kietumu. Kuo daugiau vidinių komponentų turi čiužinys, tuo jis aukštesnis. Daugiasluoksnio užpildo naudojimas tiesiogiai lemia tokio modelio miego komfortą ir ilgaamžiškumą. Čiužiniai, kurie, be kišeninių spyruoklių, dar turi du ar tris putplasčio sluoksnius, ne tik puikiai prilaiko stuburą visose jo dalyse, bet ir lanksčiai reaguoja į padėties pokyčius miego metu. Aukščiausias iš jų gali būti iki 30 cm aukščio.

Lengviausias būdas išsirinkti tobulą modelį – pagal lovos rėmo gylį. Gerai prigludęs čiužinys turi šiek tiek išsikišti už jo kraštų. Vaikams skirtų miegamųjų čiužinių šie parametrai šiek tiek skiriasi. Patiems mažiausiems dėl mažo naudotojų svorio ir ūgio rekomenduojami 10 cm aukščio čiužiniai. Vyresni vaikai ir paaugliai gali sėkmingai miegoti ant tų pačių modelių, kuriuos naudoja suaugusieji.

Skaityti visą pranešimą