Kodėl vonios kambariui reikia ventiliatoriaus?

Prieš 4 savaites 88

Tinkamai atliktas ir efektyviai veikiantis vonios vėdinimas yra svarbus ne tik šiai konkrečiai vietai, bet ir visam butui ar namui. Mat vėdinimo sistema vonioje pašalina drėgmės perteklių ir užterštą orą tiek iš pačios vonios, tiek iš kitų patalpų.

Jei vonios kambario vėdinimas yra netinkamas arba netinkamai veikia, vandens garai kondensuosis ir prasiskverbs į sienas. Dėl to kambaryje bus tvanku, o ant sienų ir lubų atsiras grybelių ir pelėsio.

Toks užterštas oras ir drėgnos, supelijusios sienos gali sukelti rimtas kvėpavimo takų ligas ir alergijas, ypač patiems mažiausiems. Todėl pasirūpinkime, kad vonios kambarys mūsų namuose ar bute būtų tinkamai vėdinamas ir tuomet užtikrintų tinkamą jos funkcionavimą.

Tinkamo vėdinimo pasirinkimas vonios kambariuose

Hidroizoliacinio sluoksnio klojimas yra pagrindinis ir būtinas žingsnis atnaujinant vonios kambarį. Tačiau reikia nepamiršti jame įrengti atitinkamą vėdinimo sistemą, kurios dėka iš patalpos pašalinamas drėgmės perteklius ir užtikrinama tinkama oro cirkuliacija, o tai taip pat neleidžia susidaryti grybams ir pelėsiui. Daugiau informacijos rasite internete.

Mažuose vonios kambariuose pakanka gravitacinio vėdinimo, t. y. populiarių vėdinimo grotelių. Jis turi būti kuo toliau nuo durų, kad oro srautas pasiektų didesnę patalpos dalį.

Jei norite sustiprinti gravitacinės ventiliacijos angos poveikį, taip pat galite naudoti mechaninius ventiliatorius. Šis sprendimas rekomenduojamas didesniems vonios kambariams. Jie montuojami išmetimo kanaluose arba grotelėse. Jie gali veikti nepertraukiamai ir gali būti įjungti tik naudojantis vonios kambariu arba kai jame susikaupia vandens garų perteklius.

Vėdinimo tipai

Yra du pagrindiniai vėdinimo tipai: gravitacinis ir mechaninis.

·         Gravitacinė ventiliacija

Užterštas oras iš patalpų išsiurbiamas per vėdinimo kanalą, besibaigiantį vėdinimo grotelėmis vonios sienoje, o jo vietoje pro langus ir sienas į vidų patenka šviežias oras. Ši oro mainai vyksta dėl natūralios oro traukos, kuri susidaro dėl temperatūrų skirtumo – viduje šilta, o lauke vėsu. Dėl šios priežasties gravitacinis vėdinimas geriausiai veikia rudenį ir pavasarį, bet neefektyvus vasarą.

Geriausia, kad vėdinimo grotelės būtų arti lubų – viršutinis jos kraštas turi būti ne žemiau kaip 15 cm nuo lubų. Be to, jis turi būti kuo toliau nuo durų, kad oro srautas galėtų laisvai tekėti visoje patalpoje.

·         Mechaninė ventiliacija

Tai nedideli elektriniai ventiliatoriai, montuojami prie vėdinimo kanalo išleidimo angos. Ventiliatoriai montuojami, jei dėl kokių nors priežasčių (pvz., dėl nepalankios vėjo krypties, per žemo kamino ar nedidelio temperatūrų skirtumo) nepakanka gravitacinės ventiliacijos.

Skaityti visą pranešimą