Joninių savaitgalį kurortai braška per siūles: vietų ras tik laimingiausi, o piniginės atveriamos plačiai – moka po 300-500, yra, kam tinka ir 1000 eurų

Prieš 1 metus 92

Ilgąjį savaitgalį, panašu, dauguma lietuvių leisis trumpų atostogų. Jau šios savaitės pradžioje buvo aišku – pajūrio kurortuose, Druskininkuose bei Birštone bus sausakimša. Neslepiama, kad per šias Jonines poilsiautojams teks plačiau atverti pinigines. Kai kur vien už poros naktų viešnagę gali tekti atseikėti ir per tūkstantį eurų.

Trys laisvos dienos ir šiluma per Jonines gyventojus vilioja išvykoms. Populiariausiuose šalies kurortuose netrūks lankytojų – viešbučiai bei privatūs būstai kone visur bus užpildyti. Ši tendencija buvo akivaizdi jau šios savaitės pradžioje.

„Rezervacinės sistemos – apytuštės, tai vadinasi užsakymų yra. Kiek yra tekę kalbėti su verslu, irgi niekas nesiskundžia. Galima būtų teigti, kad tie, kas dar planuoja arba šiandien sugalvojo ilgąjį Joninių savaitgalį praleisti Palangoje, turėtų suskubti ir jau rinktis iš paskutinės minutės ar tiesiog iš to, kas liko“, – antradienį sakė Palangos turizmo informacijos centro direktorė Rasa Kmitienė.

Tai, jog į pajūrį atvyks daugybė žmonių, anot R. Kmitienės, lemia ir būsiantis geras oras, ir renginių gausa kurorte, ir pasibaigę mokslo metai, ir prasidėjęs atostogų sezonas, ir tiesiog tai, kad įsibėgėjo vasaros sezonas.

Tai, kad viešbučiai šį savaitgalį bus pilnutėliai patikino ir Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Ingrida Valaitienė. Tik šios savaitės pradžioje vietos nakvynėms pradėjusieji ieškoti greitai suprato, kad visoms trims paroms vietos kurorte rasti nebepavyks – teks tenkintis nebent likusiais laisvais vienos nakvynės „tarpeliais“.

I. Valaitienė prognozavo, kad kai tiek daug žmonių plūstelės į kurortą darbo netrūks ir restoranams bei kavinėms, tad ne visur gali pavykti rasti vietos, todėl poilsiautojams siūloma iš anksto planuoti savo laisvalaikį – rezervuoti staliukus pietums ir vakarienėms, pasirūpinti bilietais į renginius ar kitomis pramogomis.

Dvi naktys Palangoje – nuo 130 iki daugiau nei tūkstančio eurų

Tiesa, iki Joninių Palangoje stebėtas kiek menkesnis poilsiautojų srautas nei praėjusiais metais. Manoma, kad tai lėmė ne itin malonūs orai, šoktelėjusios kainos.

Palangos turizmo informacijos centro direktorės R. Kmitienės teigimu, vertinant bendrai, kainos kurorte pakilo maždaug 15 proc., tačiau ta pati tendencija stebima visoje Lietuvoje.

„Tai daugeliui žmonių pristabdo ar tiesiog skatina pasirinkti įvairesnius atostogų būdus. Bet pagal rezervacijas, užklausas matome, kad žmonės myli Lietuvos pajūrį, myli Palangą ir tikrai neatsisako į ją atvykti. Tai matosi ir pagal šį savaitgalį ir pagal praėjusį savaitgalį“, – pastebėjo R. Kmitienė.

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė I. Valaitienė pastebėjo, kad verslas negali sau leisti dirbti nuostolingai, o kainų augimą padiktavo rinkos sąlygos, infliacija.

„Mes negalime būti neišmanėliai ir dirbti nuostolingai. Tiesiog turime skaičiuoti. Televizija, ekonomistai aiškina, kas yra infliacija, iš ko ji susideda ir t.t. Būtų blogai, jeigu mes sėdėtume ir nekeltume kainų“, – aiškino Palangos verslininkų atstovė.

Pasak I. Valaitienės, šiam savaitgaliui dviem žmonėms apsistoti 4 žvaigždučių viešbučio standartiniame kambaryje kainavo vidutiniškai nuo 130 eurų.

„Jeigu paskutinę dieną žiūri svečiai, tai aišku, jeigu mes turime tik vieną kambarį dviem paroms likusį, tai mes tikrai jį parduosime brangiai. Čia jau verslas gali pasinaudoti tuo“, – pastebėjo I. Valaitienė.

Prieš pat savaitgalį internetinė rezervacijų sistema „Booking.com“ nakvynei Palangoje terodė keletą pasiūlymų viešbučiuose – apsistoti buvo galima tik prabangiausiuose apartamentuose, kur dvi naktys porai gali kainuoti ir daugiau nei 1 tūkst. eurų.

Savaitės pradžioje 4 žvaigždučių viešbutyje dviem asmenims standartiniame kambaryje nuo penktadienio iki sekmadienio dar buvo galima apsistoti už 300–500 eurų.

Anot I. Valaitienės šios kainos – ne vasaros piko, o neeilinio ilgojo savaitgalio, kai užimtumas yra itin didelis, dauguma vietų jau yra išgraibstytos, o likusias verslininkai supranta galintys įkainoti brangiau.

Mes negalime būti neišmanėliai ir dirbti nuostolingai.

I. Valaitienė

Darbymečio laukia ir Neringos verslininkai: kuo mažiau vietų, tuo jos brangesnės

Kaip ir Palangoje, žmonių gausos laukiama ir Neringoje. Čia vietos nakvynėm taip pat buvo išgraibstytos jau šios savaitės pradžioje.

„Neringos nuomos rinkoje, veikia rinkos dėsniai: kuo mažiau laiko lieka iki ilgojo savaitgalio, tuo mažiau lieka apgyvendinimo galimybių ir tuo jos brangesnės“, – pastebėjo Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ direktorė Edita Lubickaitė.

Ji taip pat pastebėjo, kad ilgąjį Joninių savaitgalį kainos apgyvendinimo įstaigose yra šiek tiek pakilusios, tad tiems, kas nepasirūpino nakvyne ankščiau, gali tekti mokėti brangiau.

Šios savaitės pradžioje internetinėse rezervacijų platformose buvo matyti, kad Joninių savaitgalį pora nakvynių Nidoje 2 asmenims kainuos vidutiniškai apie 350–500 eurų.

Vis dėlto, anot E. Lubickaitės, ieškoti visuomet verta: kai plūsteli didelis užsakymų kiekis, pasitaiko, kad žmonės keičia planus, atšaukia užsakymus ir taip į rinką sugrįžta konkurencingas kainas siūlantys objektai.

Apgyvendinimo sektorius Neringoje kainų piko dar nepasiekė

Teigiama, kad vertinant bendrai, šį sezoną kainos Neringoje kilo, tačiau tačiau ne visose apgyvendinimo įstaigose ir ne visur privačiame sektoriuje. Maitinimosi įstaigose kainos išaugo apie 15–20 proc.

„Apklaustieji maitinimo vietų atstovai teigė, kad pavalgyti jų įstaigose gali visi. Tai priklauso nuo svečio poreikių. Žmogus gali valgyti sriubą už 5 eurus ir kepsnį už 55 eurus. Pvz., vidutinė žuvies patiekalo kaina – 12–15 eurų, sriubos – 3–8 eurai, deserto apie 6-8 eurus“, – apibendrino E. Lubickaitė.

Tokios maisto kainos Neringoje turėtų išsilaikyti ir visą vasarą, o štai apgyvendinimo paslaugų – dar augs.

„Maitinimo įstaigose kainos paprastai vasaros eigoje nesikeičia. Apgyvendinimo kainos savo piko dar nepasiekė. Privataus apgyvendinimo sektoriaus kainoms įtaką daro ir orų prognozė. Jeigu prognozuojamas geras oras, užklausų sulaukiame daugiau, kainos automatiškai šiek tiek pakyla. Esant blogam orui – daromos akcijos ir nuolaidos“, – aiškino E. Lubickaitė.

Nakvynių kainos Druskininkuose kone neaugo, tačiau maitinimas brango

Tie atostogautojai, kurie per šias Jonines trauks ne į pajūrį, tikėtina, poilsiaus Druskininkuose arba Birštone, mat, vertinant apgyvendinimo įstaigų užimtumą, akivaizdu, kad ir šiuose kurortuose bus sausakimša.

„Mes jau esame toks kurortas, kur praktiškai ištisus metus savaitgaliai gana geri, pilni, o vasarą, Joninės ir tokios didžiosios šventės, tai jau eilę metų esame pilni“, – apie laukiantį poilsiautojų antplūdį kalbėjo Druskininkų turizmo ir verslo informacijos centro direktorius Rimantas Palionis.

Vertinant internete skelbiamus viešbučių pasiūlymus, matyti, kad šios savaitės pradžioje, ilgąjį savaitgalį Druskininkuose apsistoti buvo siūloma už panašią kainą, kaip ir Palangoje – 300–500 eurų.

„Mes esame gal ne tokie aštrūs vasarą, kaip pajūris. Aišku, šiek tiek esame pabrangę. Nakvynės laikosi praktiškai praėjusių metų kainose. Tikrai nakvynės nelabai pabrango. Klausinėjau didžiųjų viešbučių, sanatorijų, kaip atrodo jų kainos. Sako, nakvynė išliko beveik tame pačiame praėjusių metų lygyje, bet didina kainas tos papildomos sudedamosios – maitinimas ir procedūrų išlaidos“, – aiškino R. Palionis ir pridūrė, kad ir privatūs nuomotojai nekėlė kainų.

Kavinėse ir restoranuose kainos kiek augo, tačiau, pasak pašnekovo, nežymiai. Praėjusiais metais už dienos pietus tekdavo mokėti apie 3–4 eurus, o šiemet kaina ūgtelėjo maždaug 1 euru.

„Vilniečiui tai kelia juoką, o mes pajutome. Kalbant apie nakvynę, kai dauguma išlaikė kainą, tai maitinimo sektorius to padaryti negalėjo“, – neslėpė pašnekovas.

Dėmesio nestokos ir Birštonas – poilsiautojų prašoma kantrybės

Per siūles turėtų braškėti ir Birštonas – čia poilsiautojai taip pat išgraibstė daugumą nakvynės vietų. Numatoma, kad didžiausias užimtumas bus šeštadienį.

Tiesa, šiame kurorte Joninių savaitgalio viešnagių kainos yra kiek mažesnės nei pajūryje ar Druskininkuose. Savaitės pradžioje internetinėse rezervacijų platformose Birštone 2 ilgojo savaitgalio nakvynių kainos svyravo apie 200–300 eurų.

„Pasirinkimas yra įvairus. Kas ima su paslaugų kompleksu, kainodara, aišku, yra šiek tiek aukštesnė. Nakvynė, maitinimas, 4 ar 5 nakvynės. Bet galima ieškoti tik nakvynės, kas yra itin populiaru tarp šeimų, kurios tiesiog ieško vietos pernakvoti, kad būtų virtuvėlė, jie naudojasi maitinimo paslaugomis mieste ir daugiau laiko leidžia lauke, atvirose erdvėse ir neprisiriša prie vadinamųjų SPA kompleksų“, – sakė Birštono turizmo informacijos centro direktorė Rūta Kapačinskaitė.

Kaip ir kiti kurortai, Birštonas neišvengė kainų augimo. Pasak pašnekovės, apgyvendinimo ir maitinimo sektoriuje jos augo tiek, kiek stebimas maisto prekių ir pan. augimas.

R. Kapačinskaitė taip pat akcentavo, jog siekiant sklandesnės kelionės ar norint džiaugtis platesnių pasirinkimu, viešnages reikia planuoti iš anksto, o šį savaitgalį Birštono svečių prašoma kantrybės, mat vertinant poilsiautojų skaičių, gali kilti problemų dėl automobilių stovėjimo vietų.

Visi kurortai džiaugiasi, kad į Lietuvą jau grįžta užsienio turistai. Šis grįžimas kiek atsargus, tačiau mūsų šalyje ir vėl poilsiauja svečiai iš kitų šalių.

Po pandemijos jau fiksuojami sugrįžtantys turistai iš Latvijos, Estijos, Lenkijos, Prancūzijos, Vokietijos, Izraelio, Austrijos, Belgijos.

Skaityti visą pranešimą