„Jo poezija kaip labai geras vynas“ – Poeto Gedos 80-mečiui atidaryta speciali paroda

Prieš 1 metus 65

Šiemet vienam reikšmingiausių Lietuvos poetų – Sigitui Gedai – būtų sukakę aštuoniasdešimt. Šia proga Vilniuje atidaryta paroda „Piešiniai Gedai“. Joje – dailininko Petro Repšio kūriniai, kuriais iliustruotos dvi poeto knygos.

„Jo poezija kaip labai geras vynas“, – apie poeto, draugo Sigito Gedos eiles sako jas iliustravęs Petras Repšys. Vilniaus vaikų ir jaunimo meno galerijoje eksponuojama apie 30-imt dailininko piešinių, kuriuos jis sukūrė dviem Sigito Gedos poezijos knygoms – „Žalio gintaro vėriniai“ ir „Skrynelė dvasioms pagauti“.

„Pradėjau paišyti Gedą jo namuose, pas mane buvom, tėviškėje, ten ir tėvas yra, po to jis buvo namelį nusipirkęs šalia Liškiavos, taip sakant visose vietose, kur jis yra buvęs“, – teigia dailininkas P. Repšys.

Piešinius, kuriuose vaizduojamas S. Geda, P. Repšys pieštuku, anglimi ar tušu piešė gyvai – čia pat – keliaudamas su bičiuliu po jam artimas vietas. Sako, norėjo to, kas tikra.

„Aš nesu fantastinio meno atstovas, ne, turi būti kažkokia tiesa, negali čia apsimesti. Norėjau, kad būtų tikra, nes čia Geda tikras. <...> Tu esi toje erdvėje ir žiūri, ką galima iš tos erdvės pasiimti“, – mini P. Repšys.

Vienoje knygų, sako P. Repšys, jis iliustravo žmogų, poetą Sigitą, o kitoje – jo aplinką. Šis principas išlaikytas ir parodos erdvėje – skirtingose salėse eksponuojami dviejų poezijos knygų piešiniai.

„Aš manau, kad tai yra jautriausias priėjimas vieno menininko prie kito menininko, kadangi jie buvo labai geri draugai, Geda jį labai arti prisileido, ir tas piešinys kaip medija, jis pats yra esmių esmė. <...> Man tai yra toks artimas santykis, geras pavyzdys, dviejų menininkų draugystė“, – kalba parodos kuratorius Tomas Ivanauskas.

Didžioji dalis piešinių parodoje pristatomi pirmą kartą. Dalis jų niekada nebuvo eksponuoti, o kita dalis dėl įvairių priežasčių net neišvydo dienos šviesos.

„ Aišku, tarp tų darbų yra ir tokių, kurie Gedai pačiam nepatiko – va šitas su supynėmis, sako Geda: Ką aš čia, kaip vaikas ant tų supynių. Irgi nenorėjo, kad į knygą papultų. Tai taip, didžioji dalis darbų tai jų nėra knygoje“, – teigia T. Ivanauskas.

Paroda Vilniaus vaikų ir jaunimo meno galerijoje veiks mėnesį. Po to ji keliaus į kitus miestus: Dusetas, Anykščius, Plungę, Molėtus.

Skaityti visą pranešimą