Jauniškis tikina su Skverneliu neaptarinėjęs Stončaičio patikimumo klausimo: jokių nurodymų nebuvo

Prieš 1 metus 60

Valstybės saugumo departamento (VSD) direktorius Darius Jauniškis teigia, kad klausimo dėl buvusio Vyriausybės kanclerio, dabartinio Seimo nario Algirdo Stončaičio patikimo ir leidimo susipažinti su slapta informacija, jis su buvusiu premjeru Sauliumi Skverneliu nėra aptarinėjęs.

„Pono S. Skvernelio jokių nurodymų arba prašymų nebuvo, tas ir buvo pasakyta komisijos metu“, – trečiadienį žurnalistams po uždaro Seimo Antikorupcijos komisijos (AK) posėdžio sakė D. Jauniškis.

Jis sakė ne kartą bendravęs su S. Skverneliu, bet leidimo A. Stončaičiui susipažinti su slapta informacija suteikimo aplinkybių nebuvo aptarinėjęs.

AK aiškinasi A. Stončaičio leidimo susipažinti su slapta informacija suteikimo aplinkybėmis po to, kai naujienų portalui „15min“ pranešė, jog A. Stončaitis, prieš kelerius metus būdamas Vyriausybės kancleriu, gavo leidimą dirbti su slapta informacija, nors atsisakė tikrintis poligrafu.

AK anksčiau yra gavusi VSD išvadą apie tai, kad A. Stončaičiui suteiktas leidimas susipažinti su slapta informacija, tačiau tąkart, kaip skelbė ELTA, komisijos pirmininko pavaduotojas, konservatorius Bronislovas Matelis kėlė klausimus, ar minėto leidimo suteikimo tuometiniam Vyriausybės kancleriui A. Stončaičiui klausimą VSD galėjo aptarinėti su tuo metu premjero pareigas ėjusiu S. Skverneliu.

Neneigia, kad galėjo būti svarstyta apie tikrinimą poligrafu

D. Jauniškis patvirtino, kad, kaip numato įstatymai, dėl leidimo A. Stončaičiui susipažinti su slapta informacija suteikimo, dėl asmens patikrinimo prašymą buvo pateikęs tuometinis premjeras S. Skvernelis.

VSD vadovas, paklaustas, ar buvo svarstyta patikrinti A. Stončaitį poligrafu, tokių svarstymų nepaneigė.

„Svarstyta galbūt buvo pareigūno, kuris apklausė, gal tokių minčių ir buvo, bet posėdis buvo uždaras, mažai galiu pakomentuoti“, – sakė D. Jauniškis.

Jis nepaneigė, kad A. Stončaičio patikrinimo metu buvo gauta tam tikra informacija iš Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT), ji, anot VSD vadovo, buvo įvertinta.

„Leidimas ponui A. Stončaičiui buvo išduotas, informacija buvo įvertinta pagal visus įstatymus ir buvo priimtas toks sprendimas, kad jam leidimas išduotas“, – tvirtino D. Jauniškis.

Daugiau detalių apie A. Stončaičio patikrinimą dėl leidimo susipažinti su slapta informacija VSD vadovas nepateikė, pabrėždamas, kad atsakė į AK narių klausimus uždarame posėdyje.

STT savo teiktos informacijos nekomentuoja

Uždarame Seimo AK posėdyje dalyvavui STT direktoriaus pavaduotoja Rūta Kaziliūnaitė žurnalistams po posėdžio sakė, kad VSD informaciją, vykdant A. Stončaičio patikrinimą, perdavė institucijų bendradarbiavimo tikslais.

„Situacija leidžia tą bendradarbiavimą, mes ir bendradarbiaujame“, – sakė R. Kaziliūnaitė.

Ji teigė negalinti įvardinti, kokią informaciją STT perdavė VSD, kai buvo vykdomas A. Stončaičio patikrinimas, sprendžiant leidimo susipažinti su slapta informacija suteikimo klausimą.

„Asmens patikimumo mes nevertiname, šitą funkciją [...] vykdo Valstybės saugumo departamentas“, – sakė R. Kaziliūnaitė.

Skaityti visą pranešimą