Istorikas Valdemaras Klumbys išrinktas tolerancijos žmogumi, Leonido Donskio premija skirta Jonui Ohmanui

Prieš 1 metus 50

Istorikas Valdemaras Klumbys išrinktas praėjusių metų Toleracijos žmogumi. Nominaciją Sugiharos fondas „Diplomatai už gyvybę“ skyrė už aiškią poziciją ginant istoriją. Leonido Donskio premija už ilgametę veiklą skirta paramą Ukrainai teikiančios organizacijos „Blue Yellow“ įkūrėjui Jonui Ohmanui.

Vytauto Didžiojo universiteto Auloje – plojimai ir sveikinimai 2022-ų metų tolerancijos žmogui. Juo Suhiharos fondo „Diplomatai už gyvybę“ sprendimu išrinktas istorikas Valdemaras Klumbys. Apdovanojimas įteiktas už pastangas apginti istoriją nuo iškraipymų. Sovietinių paminklų griovimo įkarštyje Klumbys ragino istorinę praeitį vertinti nevienpusiškai, nepamiršti dialogo.

„Svarbiau yra visuomenei, kad jinai netaptų panaši į priešininkų visuomenę, kur labai aiški propaganda, kur viskas labai aišku, už prieš, taip ne, ir jokių pustonių, jokių atspalvių nelieka, lieka ta viena spalva, norisi, kad šito nebūtų“, – kalbėjo V. Klumbys.

Sugiharos fondo „Diplomatai už gyvybę“ Tolerancijos žmogaus apdovanojimas teikiamas asmeniui savo veiksmais ar atvirais žodžiais stojusiam prieš kitaminčių, kitatikių bei kitataučių persekiojimą, smurtą, prievartą ir radikalizmą visuomeniniame gyvenime.

„Labai dažnai klausia, kas yra tolerancija, ir vienas iš tokių pasmerkiamųjų – abejingumas – vyksta, tegul vyksta. Tuo tarpu iš tikrųjų tolerancija yra netolerancija netolerancijai“, – pažymėjo fondo „Diplomatai už gyvybę“ pirmininkas Ramūnas Garbaravičius.

Apie netolerancijos netoleravimą pasisako ir organizacijos „BLue/Yeallow“ įkūrėjas Jonas Ohmanas. Už ilgametę veiklą jam šiemet įteikta Leonido Donskio premija.

„Esu labai tolerantiškas žmogus, bet, kai tu ateisi ir sakysi „netoleruosiu“, gal manęs asmeniškai neliečia, aš galiu, bet jei mano draugą pažįstamą, kurį myliu, jam kliūva tai, tada turėsi su manim reikalų“, – teigė J. Ohmanas.

Toleracijos žmogaus nominacija kasmetė. Ji skelbiama jau 21-ą kartą. Leonido Donskio premija teikiamų nuo 2018-ųjų.

Skaityti visą pranešimą