Įstatymo pataisa: profesinio mokymo mokomoji kalba yra lietuvių kalba

Prieš 1 metus 64

Reikalavimas dėl dėstymo lietuvių kalba gali atsirasti ir Profesinio mokymo įstatyme. Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narė prof. habil. dr. Vilija Targamadzė kartu su frakcijos kolegomis įregistravo įstatymo pataisą, siūlančią įteisinti, kad formaliojo profesinio mokymo mokomoji kalba yra lietuvių kalba.

Projekte kalbama ir apie atvejus, kai būtų galima mokyti kitomis kalbomis. Tai būtų galima, pvz. kai profesinio mokymo programas moko ar kitoms profesinio mokymo veikloms vadovauja valstybių narių ar kitų valstybių mokytojai; profesinio mokymo įstaigoje pagal tam tikrą profesinio mokymo programą mokosi valstybių narių ar kitų valstybių piliečiai. Profesinis mokymas galėtų vykti kita kalba ir tuo atveju, kai profesinis mokymas vyktų pagal jungtines su kitų valstybių profesinio mokymo įstaigomis profesinio mokymo programas.

Šiuo metu Švietimo įstatyme nustatyta, kad kiekvienam Lietuvos Respublikos piliečiui ir užsieniečiui, turinčiam teisę nuolat ar laikinai gyventi Lietuvoje, garantuojamas mokymas valstybine kalba ir valstybinės kalbos mokymasis.

Asmens, turinčio teisę nuolat ar laikinai gyventi Lietuvos Respublikoje, vaikams sudaromos sąlygos mokytis valstybinės kalbos, valstybine kalba ir esant galimybei mokytis jų gimtosios kalbos.

Mokslo ir studijų įstatyme nurodyta, kad valstybinėse aukštosiose mokyklose dėstomoji kalba yra lietuvių kalba, bet galimas dėstymas ir kita kalba, jeigu studijų programos turinys siejamas su kita kalba; paskaitas skaito ar kitus akademinius užsiėmimus veda užsienio aukštųjų mokyklų dėstytojai bei kitų užsienio organizacijų specialistai; to reikia dėl studijų tarptautinių mainų.

Profesinio mokymo įstatyme formaliojo profesinio mokymo programos mokomoji kalba šiuo metu nėra reglamentuota.

Siūloma, kad įstatymo pataisos įsigaliotų 2023 m. rugsėjo 1 d. Seimui jas planuojama pateikti šią savaitę, ketvirtadienį.

Skaityti visą pranešimą