Išskirtinio statuso žmogus ir asmeninis ryšys su Putinu: Laurinavičius paaiškino, kuo Ukrainai svarbus Medvedčuko sulaikymas

Prieš 2 metus 220

„Tai yra žmogus, kuris turėjo asmeninį priėjimą prie Putino, kas rodo iš tiesų išskirtinį statusą, nes pačioje Rusijoje tikrai nedaugelis turi asmeninį priėjimą prie Putino“, – oligarchą Viktorą Medvedčuką apibūdina politikos analitikas Marius Laurinavičius. Jis teigia, kad V. Medvedčuko areštas gali būti svarbus dėl dviejų aspektų: oligarcho vaidmens pavykus Rusijos planuotam karo scenarijui ir jo turimos informacijos.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienio vakarą paskelbė, kad Ukrainos saugumo tarnyba sulaikė V. Medvedčuką. Jis dažnai apibūdinamas kaip vienas iš prorusiškų Ukrainos oligarchų. Visgi, M. Laurinavičius su tokiu įvardijimu nesutinka: „Aš manyčiau, kad tai ne visai tikslu. Jį reikėtų vadinti daug paprasčiau, t. y. Rusijos oligarchas, veikiantis Ukrainoje.“

Jį reikėtų vadinti daug paprasčiau, t. y. Rusijos oligarchas, veikiantis Ukrainoje.

Aiškindamas šio oligarcho vaidmenį Rusijos režimui, politikos analitikas nurodo, kad jį su Kremliumi sieja ne tik politinė pozicija Ukrainos atžvilgiu, bet ir asmeniniai ryšiai su Vladimiru Putinu.

„Tai žmogus, kuris niekados neslėpė savo pozicijos, kuri yra labai artima būtent nusikaltėliškai Rusijos pozicijai, kad Ukrainos, kaip tokios, nėra – teritorija gal yra, valstybės nėra. Tai yra žmogus, kuris net asmeniškai susijęs su Putinu. Jis tuo ne kartą didžiavosi, t. y. neva Putinas yra vienos iš dukrų krikšto tėvas. Tai yra žmogus, kuris turėjo asmeninį priėjimą prie Putino, kas rodo iš tiesų išskirtinį statusą, nes pačioje Rusijoje tikrai nedaugelis turi asmeninį priėjimą prie Putino. Iš tiesų tai yra visiškas Rusijos agentas arba Rusijos žmogus Ukrainoje, kuris, turėdamas tiek savo piniginę galią, t. y. iš verslo, tiek žiniasklaidos galią, nes jis valdė iki praėjusių metų pavasario valdė daugybę žiniasklaidos priemonių, tą galią naudojo būtent Rusijos tikslams“, – LRT TELEVIZIJAI „Laba diena, Lietuva“ aiškina pašnekovas.

M. Laurinavičius pabrėžia, kad dabartinis jo areštas gali būti svarbus keliais aspektais.

„Pirmiausia, iš tiesų mes nežinome, bet galima daryti prielaidą, kad jeigu Rusijai būtų pavykęs planas, jeigu būtų sukurta okupacinė administracija, visai tikėtina, kad ponas Medvedčukas būtų net tos administracijos vadovas ar bent jau vienas iš vadovų, aktyviai dalyvautų ten“, – sako politikos analitikas.

Kitas svarbus aspektas – jo turima informacija.

„Jis galėtų turėti net kažkokios informacijos, susijusios su Rusijos planais, ketinimais. Tai yra informuotas ir galingas žmogus, kuris ir šiaip turi daugybę informacijos, kuri gali būti įdomi Ukrainos tarnyboms“, – priduria M. Laurinavičius.

Tai yra informuotas ir galingas žmogus, kuris ir šiaip turi daugybę informacijos, kuri gali būti įdomi Ukrainos tarnyboms.

V. Zelenskis pranešė, kad V. Medvedčukas slapstėsi daugiau nei 40 dienų, o dabar nusprendė pabėgti iš Ukrainos. Anot M. Laurinavičiaus, „karo metu jo bandymas pabėgti irgi galėtų duoti kažkokių naujų žinių Ukrainai, kurių Ukrainai galbūt reikia“.

Ukrainos prezidentas pasiūlė Maskvai V. Medvedčuką iškeisti į „mūsų vaikinus ir merginas, esančius Rusijos nelaisvėje“. Kremlius trečiadienį idėją atmetė.

M. Laurinavičius teigė, kad Maskvos sprendimą nulems dabartinė oligarcho reikšmė Kremliui.

„Vien to, kad jis yra asmeniškai susijęs su Putinu, tikrai tam režimui neužtektų, kad jis imtųsi kažkokių tokių susitarimų su Ukraina, ypač jeigu tai yra vieno Medvedčuko keitimas į visus belaisvius, kaip aš suprantu, kaip Ukraina šiuo metu siūlo. Čia reiktų žinoti, kiek iš tiesų šiuo metu – ne kažkada tai, o šiuo metu – svarbus Rusijai Medvedčukas. Jeigu jis gali iš tiesų perduoti kažkokią rimtą informaciją Ukrainai, jeigu jis bus paliktas likimo valiai, tada tai gali būti tikėtina. Jeigu Rusija turi kažkokių kitų planų arba jis jiems nebėra reikšmingas, net ir nepaisant visų asmeninių ryšių šitoje mafijos valstybėje, jie lengva ranka paaukos net ir tokį asmenį kaip Medvedčukas“, – aiškina M. Laurinavičius.

Jeigu Rusija turi kažkokių kitų planų arba jis jiems nebėra reikšmingas, net ir nepaisant visų asmeninių ryšių šitoje mafijos valstybėje, jie lengva ranka paaukos net ir tokį asmenį kaip Medvedčukas.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad V. Medvedčukas neturi „nieko bendro su specialiąja karine operacija“, kaip Maskva oficialiai vadina savo karą Ukrainoje.

„Jis yra užsienio politikas“, – žurnalistams sakė D. Peskovas ir pridūrė nežinąs, ar pats V. Medvedčukas pageidauja, kad Maskva įsikištų.

„Medvedčukas niekada nepalaikė jokių užkulisinių ryšių su Rusija“, – teigė Kremliaus atstovas, leisdamas suprasti, kad šis verslininkas priešingu atveju būtų pasitraukęs iš Ukrainos dar prieš Maskvai pasiunčiant savo pajėgas.

Visą pokalbį su politikos analitiku M. Laurinavičiumi klausykitės įraše:

LRT.lt primena, kad prezidentas V. Zelenskis antradienio vakarą savo socialiniuose tinkluose paskelbė nuotrauką su užfiksuotu V. Medvedčuku.

„Ačiū SBU, buvo įvykdyta speciali operacija. Šaunuoliai! Detalės vėliau“, – rašė prezidentas.

V. Medvedčukas nuotraukoje užfiksuotas vilkintis karinę Ukrainos uniformą, jo rankos surakintos antrankiais.

Ukrainos prezidento patarėjas Oleksijus Arestovičius apie V. Medvedčuko sulaikymą sakė: „Medvedčukas labai vertingas, jis susijęs su Putinu, su Rusija, su karu, su šio karo ruošimu, su prorusiško judėjimo organizavimu Ukrainoje. Yra daug įdomių dalykų.“

SBU vadovas Ivanas Bakanovas patvirtino, kad V. Medvedčukas apsivilko Ukrainos ginkluotųjų pajėgų uniformą, norėdamas užsimaskuoti nuo teisėsaugos institucijų. Tačiau Saugumo tarnyba nepatikslino, kur jis slėpėsi.

Gegužės viduryje Ukrainos prokurorai pranešė, kad V. Medvedčukas ir kitas partijos „Opozicijos platforma – už gyvybę“ frakcijos narys Tarasas Kozakas „įtariami valstybės išdavimu ir bandymais grobstyti nacionalinius išteklius Ukrainos Kryme“, kurį 2014 metais aneksavo Maskva.

V. Medvedčukas tvirtina, kad jam kaltinimai pareikšti už jo poziciją ir yra politiškai motyvuoti.

Generalinė prokurorė gegužės mėnesį sakė, kad V. Medvedčukas 2015 metais planavo pradėti išgauti gamtos išteklius prie Juodosios jūros pakrantės, priklausančios Ukrainai ir po Krymo aneksijos monopolizuotos Rusijos.

Jis taip pat įtariamas 2020 metais perdavęs Rusijai informacijos apie vieną slaptą Ukrainos karinį dalinį.

Skaityti visą pranešimą