Išmanūs davikliai „Kauno švarai“ padeda ne visada: dėl netvarkos kalti patys gyventojai?

Prieš 11 mėnesius 87

Kauniečiai ir vėl skundžiasi „Kauno švaros“ darbu. Šį kartą šiukšlėmis aplipę atliekų konteineriai įamžinti T. Masiulio gatvėje. Panašu, kad išlaikyti švarios aplinkos nepadeda nei išmanioji konteinerių užpildymo sistema, nei šalia konteinerių įrengtos kameros. Tuo metu „Kauno švara“ prašo gyventojų pagalbos ir primena apie gresiančias baudas už ne vietoje paliktas atliekas.

„Kauno švara“ atostogauja. Kam tos kameros reikalingos prie konteinerių, jeigu nemato? Ir už ką mokami pinigai? Ar reikia patiems išsivežti. Petrašiūnai, T. Masiulio 7A. Ir taip jau ne pirmą kartą“, – antradienio vakarą naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ skundėsi kaunietis.

Anot „Kauno švaros“ Marketingo specialistės Kristinos Parachomikienės, T. Masiulio g. 7A bendrojo naudojimo konteinerius „Kauno švara“ ištuštino balandžio 28d. Konteineriai bus ištuštinti ir šiandien, gegužės 3-ąją.

Nulaužė daviklius

K. Parachomikienė priminė, kad įprastai bendrojo naudojimo atliekų konteineriuose yra įmontuoti davikliai, skirti atliekų užsipildymo lygiui konteineryje matuoti.

Anot jos, išmanioji sistema matuoja konteinerių užsipildymo lygį ir tokiu būdu praneša, kiek konteineryje yra atliekų. Programa ne tik persiunčia visus duomenis belaidžiu ryšiu, tačiau prognozuoja, kada atliekų konteineris bus pilnas. Tačiau T. Masiulio g. 7A bendrojo naudojimo konteineriuose „Kauno švara“ turės įmontuoti naujus daviklius.

„Savaitgaliais, ypač pavasarį, žmonės yra linkę labiau tvarkytis ir atsikratyti nebereikalingų daiktų. Šventinėmis dienomis atliekų išmetama ženkliai daugiau, į komunalinių atliekų konteinerį grūdamos didelės dėžės, stambiagabaritės atliekos ir kt., to pasekoje yra nulaužiami davikliai, todėl negauname informacijos apie prisipildžiusius konteinerius“, – aiškino K. Parachomikienė.

Svarbi problema – atliekų rūšiavimo kultūra

„Kauno švaros“ atstovė atkreipė dėmesį, kad į mišrių komunalinių atliekų konteinerį galima mesti tik po pirminio rūšiavimo likusias nepavojingas buitines atliekas, kurios nebetinka perdirbti ar pakartotinai panaudoti.

Daugiau šia tema

„Tuštindami bendrojo naudojimo atliekų konteinerius (tiek antrinių žaliavų, tiek mišrių komunalinių atliekų) dažnai randame neleistinų atliekų – tiek stambiagabaričių atliekų, tiek statybinių atliekų, tiek žaliųjų atliekų, kas gerokai apsunkina mūsų darbuotojų darbą“, – teigė K. Parachomikienė.

Prašo gyventojų pagalbos

„Kauno švara“, anot K. Parachomikienės, užsibrėžė tikslą apsaugoti kauniečių teisę į švarią aplinką, todėl šalia konteinerių visame Kaune įrengė 120 vaizdo stebėjimo kamerų.

„Artimiausiu metu planuojama įrengti dar apie 50 kamerų, tačiau šiukšlintojai neretai sugeba išvengti kamerų, todėl prašome gyventojų pagalbos. Pastebėjus šiukšlintojus, fiksuoti pažeidėjus ir kreiptis į skubiosios pagalbos tarnybą telefonu 112 arba per policijos elektroninių paslaugų sistemą epolicija.lt. Taip pat informaciją galima pateikti Aplinkos apsaugos departamentui prie Aplinkos ministerijos el. paštu info@aad.am.lt, Viešosios tvarkos skyriui arba „Kauno švarai“ el. paštu kokybe@svara.lt.“

„Kauno švaros“ atstovė priminė, kad Kauno savivaldybės tarybos patvirtintų Tvarkymo ir švaros atliekų tvarkymo taisyklių pažeidimas (ne vietoje sukrautos atliekos, žaliųjų, statybos ar didžiagabaričių atliekų palikimas ne vietoje ir pan.) vadovaujantis Lietuvos Respublikos Administracinių nusižengimų kodeksu užtraukia įspėjimą arba baudą iki 140 Eur, o nusižengimas, padarytas pakartotinai – iki 600 Eur.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Skaityti visą pranešimą