„Išgelbėjome tik vaikus, visa kita liko ugnies valiai“: liepsnos vilties nepasiglemžė, šeima glausis vagonėlyje

Prieš 1 metus 60

Sekmadienį vakare į lovas ramiai besiruošianti Kaišiadorių rajono šeima nė neįtarė, kokį košmarą teks išgyventi, kad namus ir visą gyvenimą kauptą turtą pasiglemš gaisras. Karčiupyje su šeima – žmona, dukra ir trimis mažamečiais anūkais – gyvenęs Kęstutis Lapinskas LRT.lt pasakojo, kad naktį pažadintas gaisro pokšėjimo spėjo tik išnešti vaikus, išsigelbėti pats, pagriebti kelis dokumentus ir drabužių vaikams. Visa kita, skaudžiais išgyvenimais dalijosi jis, „liko ugnies valiai“. 

Planuoja įsikurti vagonėlyje

Per gaisrą Karčiupyje namų neteko šešių asmenų šeima – K. Lapinskas su žmona, dukra ir jos maži, vos 5, 6 ir 10 metų amžiaus vaikai. Visi jie sveiki ir saugūs, tačiau išsigandę, gyvena nežinioje.

Lemtingąją naktį prisiminęs vyras LRT.lt pasakojo, kad gaisras name kilo apie 2 val. nakties.

„Dukra išgirdo pokšėjimą, prikėlė, sako, degam. Pasižiūrėjom, kad tikrai degam. Per langą, per langą... Dar kažko spėjom pasiimti truputį ir viskas. Viskas sudegė“, – sakė jis.

Anot K. Lapinsko, prabudus ugnies kambaryje dar nebuvo, bet lauko durys jau liepsnojo. Pirmiausia šeima puolė gelbėti vaikus, iškėlė juos pro langą, o tada sugrįžo vidun ir dar spėjo pagriebti kelis svarbiausius dokumentus ir vaikų drabužių.

„Žinot, šokas, tai lieka ir tas, ir tas. Vienas kitas dokumentas liko. Drabužius spėjom kelis pasiimti, o visa kita liko ugnies valiai“, – LRT.lt kalbėjo K. Lapinskas.

Vyras pasakojo, kad šeimyna šiuo metu laikinai glaudžiasi kitame kaime, geranoriškos moters namuose. Ji pati gyvena antrame nuosavo namo aukšte, gaisre viską praradusiai šeimai leido įsikurti pirmajame. Visa laimė, kad sudegęs namas buvo apdraustas, tad K. Lapinskas tikisi gauti išmoką. Per pokalbį jis patikslino, kad kaip tik susitiks su draudimo bendrovės atstovais, teks pateikti šūsnį dokumentų, tad šiuo metu gyvena laukimu.

Paklaustas, ar jau galvojo, ką šeima darys toliau, pašnekovas atsakė, kad šalia sudegusio namo ketina pastatyti gyvenamąjį vagonėlį, jame ir įsikurs. LRT.lt vyras sakė, kad gaisrą name sukėlė netvarkinga elektros instaliacija.

Paklaustas, kokios pagalbos šeimai šiuo metu reikia labiausiai, vyras svarstė, kad ateityje tikrai reikės baldų, tačiau jų dabar pirkti negali, nes dar neturi namų, kuriuose galėtų juos pastatyti. Jis dėkingas žmonėms, paaukojusiems būtiniausių daiktų ir drabužių namų netekusiems vaikams, kurie, kaip sakė K. Lapinskas, yra svarbiausi ir nukentėjo labiausiai. Pasak jo, vaikai labai išsigando, yra ištikti šoko.

Nelaimė palietė visą bendruomenę

Pravieniškių seniūnas Kęstutis Marcinkevičius LRT.lt pasakojo, kad nelaimė Karčiupyje palietė visą bendruomenę.

„Bendruomenei šokas, žmonės neliko nuošaly, kas kuo galėjo, tuo padėjo, jeigu ne fizine, tai bent moraline parama. Bendravau su šeimos galva, žmonės atsilaikė, manau, visi bendrai padėsim atsistoti ant kojų“, – sakė jis.

„Visa įmanoma pagalba teikiama, ir pats buvau susitikęs su šeima, ir seniūnaitis aplankė, nes šalia gyvena. Pagalba reikiama suteikta, galbūt šiuo metu dar šiek tiek drabužėlių trūksta vaikams, bet su visomis organizacijomis, kurios galėtų padėti, susisiekėme. Ir gyventojai patys padeda. Manau, kad šiandien visi reikiami daiktai šeimai bus pristatyti“, – kalbėjo K. Marcinkevičius.

Jo teigimu, seniūnija turi sukaupusi šiokį tokį būtiniausių daiktų rezervą, kuris praverčia ir kaimo mokykloje apsigyvenusiems 40 karo pabėgėlių iš Ukrainos.

„Imamės visų įmanomų priemonių, patys kuo galim padedam. Gerai, kad namas buvo draustas. Šiuo atveju žinom, kad reikia pagalbos tvarkant gaisravietę, organizuosim konteinerį, kad būtų surinktos gaisravietės atliekos“, – LRT.lt nurodė seniūnas.

Po nelaimės Karčiupyje paramos ir labdaros fondas „Gėrio trupinėlis“ feisbuke pasidalijo K. Lapinsko ir jo šeimos istorija, prašydamas prisidėti renkant paramą be namų likusiai šeimai.

„Kaišiadorių rajone naktį įvyko nelaimė. Apie 2 val. nakties užsiliepsnojo namas. Tai buvo namai senelių, jų dukros ir 3 anūkėlių. Ugnis pažadino visus iš miego, todėl spėjo tik iššokti per langus. Dėkui Dievui gyvybės išgelbėtos. Nepasiėmė nieko, tiesiog nespėjo. O ir traukiant vaikučius iš liepsnojančio namo ne tas buvo galvoje.
Tai buvo 38 metus puoselėtas namukas, tai buvo užuovėja 6 žmonėms. Seneliai kaime apibūdinami kaip darbštūs ir sąžiningi žmonės. Šiandien, kai atvykau, senelis prapliupo verkti. Nors iki tos akimirkos guodė žmoną su dukra ir anūkėliais.

Neteko visko. Trumpam priglaudė giminės, kurie gyvena šalia. Davė mažytį kambarėlį.
Vaikai prilipę prie lango žiūri į namelį, kurio nebėra. Mažylė prie namo verkia savo knygelių ir sriubytės kuri „sulūžo“
Sunku žodžiais išsakyti kaip liūdna tai matyti ir kartu išjausti.

Prašome visų geros valios žmonių. Kas galite prisidėkite. Iš anksto dėkojame už Jūsų gerumą.

Visi norintys padėti daiktais susisiekite 865020577
Paramos ir labdaros fondas „Gėrio trupinėlis“
Swedbank
Banko kodas 73000
SWIFT kodas HABALT22
Banko sąskaita LT837300010145919639
Seb banko sąskaita
LT577044060008196348
paypal.me/GerioTrupinelis
Paskirtyje: paramą po gaisro“, – po nelaimės feisbuke rašė organizacija

Skaityti visą pranešimą