Išaiškinus pinigų įsisavinimo schemas, savivaldos politikai „padėjo partijos bilietą“, bet ne mandatą

Prieš 11 mėnesius 81

Žurnalisto Andriaus Tapino pradėta iniciatyva „Skaidrinam“ jau tapo galvos skausmu visoms šalies savivaldybėms. Išnagrinėjus penkių savivaldybių tarybų narių per praėjusią kadenciją gautas lėšas pareigoms atlikti, paaiškėjo, kad politikai rado būdų iš biudžeto pasiimti daugiau pinigų negu išleido.

A. Tapinas atlieka savivaldybių tarybų narių išlaidų analizę. Jau patikrinus penkias savivaldybes, matyti tas pats vaizdas, tik mastas skiriasi: praėjusios kadencijos tarybų nariai stengėsi įsisavinti visą kompensacijoms numatytą sumą, o ne tiek, kiek iš tikrųjų išleido.

„Mes sakom pigi valdžia brangiai kainuoja. Ir čia yra labai akivaizdus pavyzdys“, – sako „LAISVĖS TV“ įkūrėjas A. Tapinas.

Pavyzdžiui, švariausias automobilis, gali būti, važinėja Mažeikiuose. Pagal A. Tapinui atsiųstus dokumentus, perrinkta tarybos narė Lina Rimkienė, kiekvieno ketvirčio pabaigoje važiuodavo pas Juozą Girdvainį į Tirkšlius plauti mašinos.

„Ponas Juozas pagal individualią veiklą jai išrašydavo čekį, kad ten 12 plovimų iš karto. Už 12 plovimų. Juozas neturi plovyklos. Juozas veža žmones į Rygos oro uostą ir jis dirba ponios L. Rimkienės vyro įmonėje „Autobastionas“, – aiškino žurnalistas.

Naujoji Mažeikių merė Rūta Matulaitienė praėjusią kadenciją, būdama tarybos nare, išleido mažiau nei 2,000 eurų. Palyginus su dešimt ir daugiau tūkstančių išleidusiais kolegomis – merė gana taupi.

„Visų pirmiausia, tikriausiai, reglamentas taip buvo surašytas, kad buvo tokios galimybės apeiti reglamentą“, – sakė R. Matulaitienė ir pažadėjo, kad kontrolės bus daugiau.

O štai Šilutės rajonas – vairuotojų kraštas. Šilutės tarybos nariai per praėjusią kadenciją pateikė sąskaitų kompensuoti degalus už daugiau nei 440 tūkst. eurų.

„Šitos lėšos gali būti ne vien tik tai degalams naudojamos, bet ir draudimui, automobilių remontui“, – teigė Šilutės rajono meras Vytautas Laurinaitis.

Ketvirtadalis sumos išleista per karantiną, vykstant posėdžiams nuotoliu. Šilutės rajono meras sutinka, kad iš savivaldybės išvažiuoti nebuvo galima.

„Bet aplankyti kaimyną, sakykim, jeigu reikia privežti kažkokių tai medikamentų arba kitokių prekių, tai, kiek aš žinau, tarybos nariai tą darė. Ar tiek nuvažiavo man sunku pasakyti“, – pridėjo jis.

A. Tapinas sako, kad situacija Pagėgiuose jį nustebino bene labiausiai. Pasak jo, čia ir galimo sukčiavimo būdai įžūliausi.

Pavyzdžiui, Pagėgių vicemerė, liberalė Ligita Kazlauskienė, pagal dokumentus, nuolat pylėsi degalų, ypač ataskaitinio ketvirčio pabaigoje. O pateikti čekiai rodo atsiskaitymą 37-iomis skirtingomis banko kortelėmis vis tai pačiai kasininkei. Pasak A. Tapino, degalinės darbuotoja greičiausiai tiekė vicemerei svetimus čekius.

„Na, ir dar vienas valstietis (Remigijus) Špečkauskas, kuris kurą pylėsi cisternomis. Jis užsipildavo kuro už 1,000 eurų, už 600 eurų. Tai tiek telpa tik į cisterną. Jis yra ūkininkas, bet pats mums sakė, kad tikrai ūkiui nenaudojo“, – sakė žurnalistas.

Per kadenciją daugiau nei 19 tūkst. eurų oficialiai išvažinėjo ir Pagėgių meras, liberalas Vaidas Bendaravičius. Nors merui priklauso tarnybinis automobilis, jis nurodo pylęsis ir benziną, ir dyzeliną, nes teigia turintis du automobilius ir abu naudojantis.

„Didžioji mero darbo dalis yra nuolatinis bendravimas su gyventojais: važinėjimas po bendruomenes, šventes, įstaigas – per ketverius metus susidaro tūkstančiai kilometrų. Tokie renginiai ir susitikimai paprastai vyksta savaitgaliais – į juos savo kadencijos metais stengiausi vykti asmeniniu automobiliu, o išlaidas kurui dengiau iš kanceliarinių Tarybos nario išlaidų“, – atsiųstame atsakyme aiškino V. Bendaravičius.

Paviešinus Pagėgių politikų išlaidas, narystę Liberalų sąjūdyje sustabdė meras, vicemerė ir dar viena tarybos narė.

„Tai vietoje to, kad mandatą padėtų, jie padėjo partinį bilietą. Man atrodo, sumaišė kažką“, – sakė politologė Rima Urbonaitė.

Ji atkreipia dėmesį ir tai, kad iki šiol nė vienas minimas politikas neprisipažino ir neatsiprašė. Pasak politologės, tai rodo jų mentalitetą ir suvokimą, ką reiškia būti valdžioje.

„Kai mes visa tai sudedame į vieną krūvą, tai mes galime tada kalbėti ir apie papildomas švietimo paslaugas moksleiviams, apie papildomas paslaugas ligoninėse, darželiuose ir visur kitur. Šitie dalykai yra paimti iš žmonių, kuriems atėjo politikai tarnauti“, – teigė M. Romerio universiteto lektorė.

Gindama viešąjį interesą dėl Pagėgių ir Šilutės tarybų narių išlaidų tyrimą pradėjo generalinė prokuratūra. Neringą, Mažeikius ir Šiaulius tiria specialiųjų tyrimų tarnyba.

Savivaldą kuruojanti vidaus reikalų viceministrė Sigita Ščajevienė pabrėžia – savivaldybės yra savarankiškos, taip pat ir skirstant pinigus, todėl nacionalinė valdžia daug įtakos neturi. Visgi įstatymų pokyčius teiks, sako ji.

„Savivaldybių tarybų narių veikla apie jų išleistas lėšas, apie jų veiklą komitetuose turėtų būti viešinama“, – sakė S. Ščajevienė.

A. Tapinui pradėjus viešinti informaciją, daug kas kelia klausimą, ką veikia teisėsauga. Specialiųjų tyrimų tarnyba sako savivaldybėms dėmesio skirianti labai daug, o visai neseniai atliko ir savivaldos antikorupcijos analizę.

„Pastebėjome nemažai prielaidų piktnaudžiauti savivaldybių lygmens reglamentavime. Aiškiai nepasakyta ribos, kas galima, ko negalima įsigyti už tas lėšas“, – aiškino Rūta Kaziliūnaitė, Specialiųjų tyrimų tarnybos direktoriaus pavaduotoja. Šias rizikas tarnyba savivaldybėms nurodė išspręsti.

A. Tapinas keturioms savivaldybėms išsiuntė teisines pretenzijas, nes jos atsisako teikti prašytus duomenis. Tai – Kaunas ir jo rajonas, Palanga, Jonava.

Pastarosios meras Mindaugas Sinkevičius sako, kad tai ne visai tiesa – savivaldybė yra atsiuntusi apibendrintą ketvirčių ataskaitą, o detalios dar nespėjo, nes po rinkimų keitėsi vadovai. Jis žada paviešinti viską.

„Šiai dienai aš esu ramus ir tikiuosi, kad po medžiagos pateikimo ta ramybė nedings“, sakė M. Sinkevičius.

Savivaldybėse pradėti tyrimai dėl galimo piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo. Už tai gresia iki ketverių metų nelaisvės. Visgi šiuo atveju labiau tikėtinos piniginės baudos ir įpareigojimas pasisavintas lėšas grąžinti į savivaldybės biudžetą.

Skaityti visą pranešimą