Iš Maskvos patriarchato pašalintiems lietuviams kunigams statusą grąžino Konstantinopolio Sinodas

Prieš 1 metus 44

Konstantinopolio patriarchatui išnagrinėjus penkių Lietuvos dvasininkų, atsiskyrusių nuo Maskvos patriarchato ir po to netekusių kunigų statuso, prašymus, šis statusas jiems grąžintas.

Kaip penktadienį pranešė Konstantinopolio Sinodas, buvo išnagrinėtas dvasininkų Vladimiro Seliavko, Vitalijaus Mockaus, Vutalio Dauparo, Gintaro Sungailos ir Georgijaus Ananievo kreipimasis.

Jie kreipėsi į patriarchą Bartolomiejų I po to, kai praėjusių metų pavasarį Vilniaus arkivyskupijoje, kuriai priklauso Lietuvos stačiatikiai, kilo skandalas dėl pozicijos karo Ukrainoje atžvilgiu. Kai kurie dvasininkai buvo atleisti, kiti iš darbo išėjo savo noru dėl stačiatikių vadovybės pozicijos Rusijos pradėto karo Ukrainoje atžvilgiu. Vilniaus arkivyskupija yra Maskvos patriarchato dalis, jai vadovaujantis Maskvos patriarchas Kirilas yra laikomas svarbiu Rusijos rėmėju kare su Ukraina.

„Priežastys, dėl kurių paskirtos šios bausmės, kilo ne dėl bažnytinių kriterijų, bet dėl teisėto dvasininkų priešinimosi karui Ukrainoje“, – skelbiama Konstantinopolio Sinodo pranešime.

Jame patvirtinama, kad dvasininkams „vienbalsiai“ nuspręsta grąžinti bažnytinio teismo panaikintą jų kunigystės rangą.

„Jis mūsų apeliaciją patenkino, panaikino akstesnius bažnytinio teismo sprendimus“, – penktadienį BNS sakė kunigo statuso netekęs dvasininkas Gintaras Sungaila.

Pasak G. Sungailos, Konstantinopolio patriarchatas yra „aukščiausia apeliacijos instancija“.

LRT.lt primena, kad iš pareigų buvo atleisti trys stačiatikių dvasininkai, jų teigimu, taip nutiko dėl to, kad jie kritikavo Maskvos patriarchato ir partiarcho Kirilo išreikštą palaikymą Rusijos invazijai į Ukrainą. Lietuvos stačiatikiams vadovaujantys metropolitas Inokentijus ir Trakų vyskupas Amvrosijus tvirtina, esą Lietuvos stačiatikiai Maskvai pavaldūs yra tik formaliai, jie taip pat pareiškė, kad smerkia karą Ukrainoje.

Praėjusių metų gegužės 28 d. Lietuvos ortodoksų vadovybė paskelbė, kad sieks tapti autonomiška nuo Maskvos patriarchato bažnyčia ir dėl to parašė laišką Maskvos patriarchatui.

Kritikų teigimu, tai formalus žingsnis, nepanaikinsiantis Lietuvos stačiatikių priklausomybės nuo Maskvos patriarchato.

Skaityti visą pranešimą