Iš laikinai pasiūlyto būsto išprašoma senjorė lieja ašaras, bet pasiduoti neketina: tai žmogaus smukdymas

Prieš 1 metus 58

Iš savivaldybės laikinai suteikto būsto išsikelti nesutinkančiai kretingiškei Elenai Simanauskienei teks stoti prieš teismą. Moteris, kuriai gresia priverstinis iškeldinimas neslepia, jog likusi be savivaldybės būsto, prisiglausti neturės kur. Kretingos rajono valdžia akcentuoja, jog kol E. Simanauskienė neleistinai lieka užėmusi būstą, stogo virš galvos laukia ištisos teisę į tokius namus turinčios šeimos.

Kretingiškės E. Simanauskienės ir Kretingos rajono savivaldybės sutartis dėl moteriai valdžios suteikto būsto baigėsi spalio pabaigoje.

Dar prieš jai baigiantis senjorė buvo informuota, jog savivaldybė pratęsti sutarties neketina, tad teks išsikelti. Jau tada kretingiškė nerimavo dėl jos laukiančios ateities, nes iš vos per 300 eurų siekiančios pensijos išsinuomoti būsto Kretingoje esą neįmanoma.

Atėjus lapkričiui E. Simanauskienė LRT.lt pasakojo savivaldybei priklausančiame būste vis dar gyvenanti, o dėl ateities perspektyvų buvo tariamasi su Kretingos rajono valdžia ir derinamos vadinamosios taikos sutarties detalės.

Vis dėlto dabar jau aišku, kad taikiai susitarti gyventojai ir savivaldybei nepavyko – ginčas bus sprendžiamas teisme. Žinios apie tai jau sulaukė ir pati E. Simanauskienė.

„Jie paruošė tokią sutartį, kad aš galėjau būti išmesta iš būsto bet kada. Manė, kad aš nepastebėsiu ir pasirašysiu, bet aš nesu tokia kvaila. Po šio mano nepasirašymo, meras padavė mane į teismą“, – dėstė E. Simanauskienė.

Moteris pasakojo, jog dėl susiklosčiusios situacijos jaučiasi prastai – šokinėja kraujospūdis, sunkiau kontroliuojamas cukrinis diabetas.

„Vakar verkiau visą naktį, neužmigau. Nemoku pasakyti… Norisi imti ir ant durų rankenos pasitempti, bet gaila vaikų. Vaikams reikės vargti. Dar man sunku, kad negaliu eiti į darbą, negaliu užsiimti tuo, kuo noriu. Kiekvieną dieną turiu galvoti apie tai, kas bus, kodėl mane padavė į teismą, kuo prasikaltau. Tas kiekvienos dienos galvojimas apie tai smukdo žmogų.“, – sakė senjorė.

E. Simanauskienė pasakojo pasisamdžiusi advokatą ir teisme bandys siekti, jog iš vienintelio ir paskutinio būsto nebūtų iškraustyta.

Meras: buvome priversti kreiptis į teismą dėl iškeldinimo

Kretingos rajono meras Antanas Kalnius patvirtino, jog dėl E. Simanauskienei suteikto būsto nuspręsta kreiptis į teismą, tačiau patikino, jog tokiu veiksmu anaiptol nesiekiama susidoroti su žmogumi – moteris tiesiog neatitinka sąlygų, kurios yra būtinos siekiant gyventi valdžios suteikiamame būste.

Pasak A. Kalniaus, su gyventoja buvo bandoma situaciją išspręsti taikos sutartimi ir atsižvelgiant į tai, kad žiemą išsinuomoti būstą gali būti sunkiau, dar leisti kurį laiką bute pasilikti, tačiau tas savaites ar mėnesius išnaudoti kitų namų paieškai.

„Savivaldybė darė visus veiksmus. Mes ją buvome pasikvietę kelis kartus ir siūlėme pasirašyti taikos sutartį, kad ji pati nusimatytų per kiek laiko ji gali išsikelti iš šito būsto, bet ji tuo keliu nenuėjo ir mes, matydami, kokios eilės yra laukiančiųjų socialinių būstų, privalėjome kreiptis į teismą dėl šitos moters iškeldinimo“, – paaiškino A. Kalnius.

Socialinių būstų laukia per 100 sunkiai besiverčiančių šeimų

Šiuo metu socialinio būsto eilėje – apie 140 kretingiškių šeimų, tad savivaldybė atidžiai stebi socialinio būsto situaciją ir ar jame iš tiesų gyvena tam teisę turintys asmenys.

„Yra ir kita problema: savivaldybė, turėdama pinigus, neturi kaip tų butų nupirkti, nes jų rinkoje nėra. Mes kiekvienais metais esame nusimatę ir iš ministerijos gauname lėšas, kad galėtume tą poreikį patenkinti. Nėra daugiabučių pristatyta, žmonės nesiūlo tų butų ir mes negalime nupirkti. Mielai kiekvienais metais po du ar tris butus nupirktume, bet jų nėra rinkoje“, – dėstė A. Kalnius.

Savivaldybė jau yra numačiusi kelis sklypus, kur būtų galima pastatyti socialinių bustų namą. Vienas tokių turėtų būti pastatytas Kretingos mieste.

Skaityti visą pranešimą