Iš karo siaubiamos Ukrainos grįžęs arkivyskupas Grušas: dar ne visus vaizdus iš čia pasaulis matė

Prieš 1 metus 79

Prieš kelias dienas Ukrainoje su vietiniais dvasininkais meldęsis Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas apsilankė Bučos mieste. Jis sako, kad po baisios tragedijos miestas atsigauna, o visos Ukrainos žmonės atstato sugriautus pastatus ir ryžtingai tiki pergale.

Dvasininkas pasakoja apie vilties teikiantį situacijos gerėjimą šalyje. Jis prisimena moterį, karo pradžioje praradusią savo namus – dabar ji juos atstato. „Jie sako, kad namus atstatys, bet labiausiai rūpinasi dėl karių, esančių fronte, dėl visų gyvybių ir dėl vaikų, kurie prarado savo tėvus“, – apie situaciją pasakoja arkivyskupas.


Kyjivo reanimacijoje G. Grušas aplankė sužeistus karius ir jų artimuosius. Ten sutiko ir karo lauke dirbusį, sužeistą mediką. Jis dalinosi pozityvumu, sakydamas, kad nepasiduos, pasveikęs grįš į karo frontą, o jeigu sveikata to neleis, jis liks ligoninėje ir mokys kitus, kaip gelbėti gyvybes.

G. Grušas lankėsi dėl žiaurių nusikaltimų prieš civilius vaizdų žmonių atmintyje įstrigusiame Bučos mieste. „Gatvės ten dabar yra išvalytos, tik iš nuotraukose matytų vaizdų atpažinau jas“, – pasakoja jis.

Arkivyskupas G. Grušas pažymi, kad ne visus vaizdus iš Ukrainos miestų, pasaulis matė.

„Man pasakojo vietiniai, kaip 300 žmonių suvarė į du rūsius, uždarė tamsoje ir minimaliai davė maisto. Taip mėnesį laikė įvairaus amžiaus žmones, nuo vaikų iki senolių. Kai kuriuos okupantai nušovė, o išlaisvintieji buvo smarkiai nukankinti ir sutraumuoti“, – girdėtą tragišką istoriją pasakoja jis.

Palaikant ukrainiečių ryžtą, svarbi išlieka visa įmanoma pagalba jiems. Arkivyskupas sako iš Lietuvos Carite surinktų pinigų Ukrainai perdavęs 600 tūkst. eurų ir toliau rūpinasi reikiama parama. Arkivyskupas taip pat lietuvius ragina nenustoti padėti į mūsų šalį atvykusiems ukrainiečiams.

Dauguma į Lietuvą atkeliavusių ukrainiečių nėra Romos katalikai, todėl sako, kad Lietuvoje neturi kur melstis. Eiti į cerkves kartu su rusų tautybės žmonėmis jie nenori.

„Ukrainiečių bažnyčių Lietuvoje nėra labai daug, o tie, kurie ateina į mūsų – Romos katalikų bažnyčias, mes jų laukiame, leidžiama priimti sakramentus ir gauti sielovadinę pagalbą“, – patikina G. Grušas.

Vilniaus arkivyskupas į Ukrainą nuvyko gavęs kvietimą dalyvauti ir kartu su ukrainiečiais melstis jų religinėje ceremonijoje.

„Nors ir kaukia sirenos, jų ryžtas vis tiek stiprus. Žmonių valia ir jų noras laisvei yra tvirtas, džiaugiuosi, kad galėjau su jais pasimelsti ir parodyti Lietuvos bei visos Europos bažnyčių susirūpinimą ir kad jų nepamiršome, kad nuolat meldžiamės už juos“, – teigė Vilniaus arkivyskupas G. Grušas.

Pokalbio klausykite LRT RADIJO laidos „Ryto garsai“ įraše.

Parengė Domantė Slavinskaitė.

Skaityti visą pranešimą