Iki vasario 27 d. laukiama rinkimų stebėtojų kandidatūrų

Prieš 1 metus 55

Artėjant savivaldybių tarybų ir merų rinkimams politinės, tarptautinės, nevyriausybinės organizacijos ir kiti subjektai jau gali teikti rinkimų stebėtojų kandidatūras, siųsdami prašymus Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) registruoti rinkimus stebėsiančius asmenis, informuoja Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

Politinės organizacijos, išsikėlę kandidatai, Lietuvoje registruotos nevyriausybinės organizacijos ir tarptautinės organizacijos, kurių veikla yra susijusi su rinkimais bei žmogaus teisėmis, gali teikti ne daugiau kaip po 2 stebėtojų kandidatūras kiekvienoje rinkimų apylinkėje. Prašymai dėl rinkimų stebėtojų registravimo bus priimami iki šių metų vasario 27 d.

Rinkimų stebėtojais gali būti tik tie asmenys, kurie atitinka teisės aktuose nustatytus reikalavimus. Jais negali būti tos savivaldybės meras, savivaldybės administracijos direktorius, jų pavaduotojai, seniūnai ir jų pavaduotojai, taip pat rinkimų komisijų nariai, įregistruoti kandidatai, kurie dalyvauja savivaldybių tarybų rinkimuose.

Asmenis, pageidaujančius stebėti rinkimus visoje savivaldybėje arba konkrečioje rinkimų apylinkėje, registruoja tos savivaldybės rinkimų komisija. Pateiktos stebėtojų kandidatūros registruojamos VRK nustatyta tvarka užtikrinant lygiateisiškumo tarp politinių organizacijų, kandidatų ir nevyriausybinių organizacijų siūlomų rinkimų stebėtojų principo laikymąsi.

Kaip praneša VRK, registracijos metu būsimiems rinkimų stebėtojams bus išduodami rinkimų stebėtojo pažymėjimai.

Pagrindinės rinkimų stebėtojų funkcijos yra užtikrinti, kad balsavimo metu būtų laikomasi įstatymų ir kitų teisės aktų reikalavimų, dalyvauti rinkimų dieną rinkimų komisijai skaičiuojant balsus ir nustatant rezultatus, fiksuoti galimus rinkimų pažeidimus ir pranešti apie juos, teikti pastabas bei kitaip prižiūrėti, kad būtų užtikrintas tinkamas rinkimų komisijų darbas.

Rinkimų stebėtojai neturi teisės daryti įtakos rinkimų komisijų ir atskirų komisijos narių darbui, trikdyti jų veiklą ir rinkimus, vykdyti rinkimų agitaciją stebėdami rinkimus.

VRK ragina gerbti rinkėjų pageidavimą negauti politinės reklamos

Reaguodama į rinkėjų paklausimus, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ragina politinės kampanijos dalyvius gerbti rinkėjų lūkestį negauti politinės reklamos į jų pašto dėžutes.

Anot VRK, prieš kiekvienus rinkimus į ją kreipiasi rinkėjai klausdami, kodėl jiems yra platinami lankstinukai, brošiūros ar kita dalijamoji medžiaga nepaisant aiškiai ant gyventojo pašto dėžutės užklijuoto prašymo „Nepageidauju gauti reklamos".

Kaip pastebi VRK, Rinkimų kodeksas nenumato draudimo teikti politinę reklamą, jeigu yra aiškiai išreikštas asmens nesutikimas. Taip pat tokio draudimo kodekse nėra ir teikiamiems įprastinio pobūdžio informaciniams pranešimams apie valstybės politikų ar politinių partijų veiklą.

Tačiau atsižvelgdama į rinkėjų prašymus ir nepasitenkinimą, VRK ragina valstybės politikus, politines organizacijas bei kitus politinės kampanijos dalyvius gerbti žmonių prašymus ir nedalinti jiems nepageidaujamų leidinių su politine reklama ar kita su rinkimais susijusia informacija, tokiais atvejais, kai gyventojai yra išreiškę aiškų pageidavimą tokios informacijos negauti.

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimai Lietuvoje vyks šių metų kovo 5 d.

Skaityti visą pranešimą