Į Seimą kreipėsi Volodymyras Zelenskis: Lietuva pirmoji atėjo į pagalbą Ukrainai

Prieš 2 metus 144

Antradienį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis nuotoliniu būdu kreipėsi į Lietuvos Seimą. Savo kalboje jis vardijo nežmogiškus Rusijos karių nusikaltimus, padarytus Ukrainoje.

„Gerbiamoji Lietuvos tauta, aš esu dėkingas, kad galiu kreiptis į jus Ukrainos tautos vardu, kuri visą laiką prisimins jūsų nuoširdumą ir palaikymą, kai mūsų valstybė susidūrė su pačiu sunkiausiu jai laiku“, – kreipdamasis į Lietuvos parlamentą sakė V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas kalbėjo, kad Lietuva buvo pirmoji, atėjusi į pagalbą Ukrainai, bei lieka ta valstybe, kuri labiausiai rūpinasi taika ir saugumu Europoje.

„Pradėtas karas prieš Ukrainą iškėlė klausimą, ar iš tikrųjų gyvos vertybės, kurios buvo sudėtos į Europos kontinento pagrindus po Antrojo pasaulinio karo. Arba vertybės jau padarė savo ir gali būti nebent muziejaus eksponatu turistams, kaip eksponatas istorinėje saugykloje kažkokiuose rūmuose, o ne tai, kas pašaukta realiam gyvenimui.

Deja, kol kas bendro Europos atsakymo į šį klausimą nėra, bet juk nuo to priklauso Europos ateitis“, – kalbėjo Ukrainos vadovas.

Jis dėstė, kad toliau aktyviai dirbama išlaisvintose Ukrainos vietose, fiksuojami karo nusikaltimai, kuriuos padarė Rusijos kariai.

„Kiekvieną dieną randami nužudyti žmonės, yra tūkstančiai aukų, yra šimtai atvejų, kai žmonės buvo nukankinti – jie randami kanalizacijose, rūsiuose, surišti, jų kūnai sunaikinti. Yra kaimai, kurie buvo dideli, o dabar neturi gyventojų.

Šimtai vaikų liko be tėvų. Mažiausiai šimtas vaikų liko be tėvų, mes iki šiol nežinome, kiek tiksliai yra aukų. Užfiksuota šimtas atvejų, kai aukos buvo išprievartautos, taip pat ir nepilnametės merginos ar visiškai maži vaikai ir net kūdikis. Baisu kalbėti apie tai, bet tai yra tiesa, taip buvo“, – rusų kariuomenės nusikaltimus Ukrainoje vardijo V. Zelenskis.

Jis tvirtino, kad yra nustatyta Rusijos kario, prievartavusio kūdikį, tapatybė. Anot Ukrainos prezidento, rusų desantininkas pavarde Bičkovas, savo draugams siuntė vaizdo įrašą, kuriame matyti, ką jis darė kūdikiui.

A military man who videotaped sexual acts with an infant was detained in #Russia.

The name of him is Alexey Bychkov. It is reported that he filmed such content for the sake of selling it on the #darknet. He was let down after he sent the videos with the child to his colleagues. pic.twitter.com/rcqmZFzTyv

— NEXTA (@nexta_tv) April 10, 2022

„Toks Rusijos karys, toks „vaikų saugotojas“, tokia „specialioji operacija“, kuri buvo suplanuota Maskvoje. Tokia istorija, kaip kariauja už rusų pasaulį. Su tuo dabar asocijuosis Rusijos kariuomenė, Rusijos desantininkai, kurie išprievartavo kūdikį.

Rusijos propagandistai greičiausiai jau pradėjo teisinti tai ir sakyti, kaip visada, kad to nebuvo, o jei ir buvo, tai buvo savigyna. Už kiekvieną tokį nusikaltimą bus atsakomybė ir tiems, kurie auklėja tokius desantininkus“, – pabrėžė V. Zelenskis.

Jis kalbėjo manantis, kad visose vietose, kuriose buvo Rusijos okupantai – gatvėse, kiemuose, skveruose ar net daržuose – yra palaidoti nužudyti ukrainiečiai: „Ir tai yra mėnuo po karo pradžios. Aplink mūsų sostinę, Černihivo, Sumos apskrityse... Visas pasaulis žino Bučos pavadinimą, bet tai yra tik vienas iš nusikaltimų, kuriuos padarė Rusijos kariai, simbolių. Galima paimti bet kokį miestą, bet kokį kaimą, kuriame okupantai darė visiškai tą patį, ką ir Bučoje.“

V. Zelenskis tvirtino, kad šiuo metu yra sunku įsivaizduoti, kas vyksta Ukrainos teritorijose, kurias šiuo metu yra užėmę okupantai ir iš kurių gyventojams neleidžiama išvykti.

„Mariupolyje, Ilovaiske, kurie praktiškai išnaikinti, kuriuos Rusijos kariuomenė išnaikino. Ten dar baisiau. Rusijos oficialūs asmenys, propagandistai neigia tuos nusikaltimus, kuriuos padarė jų kariuomenė, jie sako, kad yra inscenizacija, jie meluoja net ir prieš akivaizdžius faktus, įrodytus visam pasauliui“, – sakė jis.

„Jie dabar pakeitė taktiką rajonuose, kur Rusijos kariai vis dar yra. Jie jau nepalieka lavonų gatvėse, jie juos išveža ir, greičiausiai, sudegina“, – sakė V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas kalbėjo, kad šimtai tūkstančių ukrainiečių išvežta į Rusiją, bandant juos nutildyti dėl Kremliaus pajėgų vykdomų karo nusikaltimų.

„Jie masiškai deportuoja žmones iš užimtų rajonų, jau išvežė šimtus tūkstančių žmonių, juos siunčia į specialias filtracines stovyklas, atiminėja dokumentus, tardo, žemina ar žudo – neaišku. <...> Daug deportuotų siunčia į Rusijos regionus, draudžia išvažiuoti. Tai yra bandymas atsikratyti visų liudininkų dėl karo nusikaltimų“, – pridūrė jis.

V. Zelenskio teigimu, už tai atsakingi ne tik kariai, kurie vykdo nusikaltimus, bet ir jų vadai, politiniai lyderiai.

„Ar įmanoma, kad Rusijos politinė valdžia nesupranta, prie kokių pasekmių tai priveda? Neįmanoma, bet tai vyksta ir tai vyksta mūsų žemėje“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas.

Jis taip pat pareiškė abejones dėl Europos ryžto stabdyti invaziją tęsiančios Rusijos karo nusikaltimus.

„Jeigu iki šiol nėra aiškumo dėl Rusijos dujų, tai niekas negali būti tikras, kad yra bendra valia Europoje sustabdyti Rusijos karo nusikaltimus. Yra didelės Europos kompanijo ir bankai, kurie net dabar, vykstant karui Ukrainoje, nemano, kad išeiti iš Rusijos rinkos yra būtina“, – sakė Ukrainos vadovas.

Taip jis kalbėjo Europos Sąjungai (ES) toliau nesusitariant dėl kertinių Rusijos energetinių išteklių – dujų ir naftos – importo embargo.

Po šio kreipimosi parlamentarai planuoja svarstyti ir priimti rezoliuciją, kuria smerkiama Rusijos vykdoma karinė agresija ir karo nusikaltimai Ukrainoje.

Tiesioginio Ukrainos vadovo kreipimosi Seime klausė ir prezidentas Gitanas Nausėda.

Karinę invaziją į kaimyninę šalį Rusija pradėjo vasario 24 dieną. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas teigė, kad kariniu puolimu jo šalis siekia „denacifikuoti“ Ukrainą ir „demilitarizuoti“ šalį.

Per karo veiksmus Ukrainoje sugriauta daug civilių pastatų, iš rusų atkovotose teritorijose ukrainiečiai pranešė aptikę masines nužudytų civilių žmonių kapavietes, dalis jų buvo kankinti.

Nuo karo pradžios V. Zelenskis nuotoliniu būdu kreipėsi į daugelį pasaulio šalių parlamentų.

Skaityti visą pranešimą