Heraldikos komisijai raginant Seimą nebenaudoti Ukrainos simbolikos, ekspertai stebisi: negi institucija neturi, kuo užsiimti?

Prieš 11 mėnesius 96

Heraldikos komisija valstybės institucijas ragina nenaudoti Ukrainos simbolikos feisbuko paskyrose. Sako gavusi gyventojų skundų, įžvelgia nepagarbą, netinkamai derinant abiejų šalių simbolikas. Vadovės teigimu, istoriškai simboliai jungiami esant bendrai valstybei arba okupacijos atvejais. Pasak Krašto apsaugos ministro, socialinių tinklų kontrolė – ne Heraldikos komisijos reikalas. Seimas neketina atsisakyti Ukrainos spalvų savo logotipe. Ekspertų nuomone, komisijos pozicija dėl tokių solidarumo ženklų rodo, kad arba ji neturi ką veikti arba yra atitrūkusi nuo realybės.

Seimo ir kelių ministerijų paskyrose feisbuke – Ukrainos simbolika. Heraldikos komisija sako dėl to gavusi gyventojų skundų, pati išanalizavo tokias paskyras ir Parlamentui ir Vyriausybei pateikė raštą, kuriame – rekomenduoja naudoti oficialią Lietuvos simboliką ar institucijų logotipus.

„Šiuo metu yra valstybinė istorinė vėliava – raudoname lauke raitelis“, – kalba Heraldikos komisijos vadovė, komisijos sprendimo į kamerą šiandien ji nepakomentavo.

Rašte institucijoms komisija teigia: „Išreiškiant didžiulę pagarbą už laisvę kovojantiems Ukrainos žmonėms, vis dėlto Komisija negali pozityviai vertinti oficialių Lietuvos institucijų simbolikos pakeitimo Ukrainos simbolika ar jų ne visada tinkamą derinimą“.

Be to, teigia, simbolių pakeitimą būtų galima palaikyti tik kaip trumpalaikį, proginį reiškinį. Seimas paisyti rekomendacijos neketina.

„Iš Heraldikos komisijos gauto rašto mes jame neįžvelgiame, kad būtume padarę pažeidimą tai darydami. Tai ko kas, tiesą pasakius, kažko keisti neketiname. Seimo logotipo aprašas, kuriuo mes vadovaujamės, leidžia mums Ukrainos vėliavos spalvomis pasipuošti savo logotipą“, – mini Seimo kanceliarijos Spaudos biuro vadovė Justė Radzevičiūtė-Laugalienė.

Ukrainos vėliavos prie Lietuvos institucijų ir vėliavos spalvos jų logotipuose atsirado, prasidėjus karui. Taip Vilniuje minėtos jo metinės. Istorikas, krašto apsaugos ministras sako, tai – moralinio palaikymo išraiška.

„Heraldikos komisija turi savo nuostatus, savo uždavinius ir kompetencijose jos įrašyta, kad ji užsiima heraldikos simboliais, jų, kaip sakoma, kūrimu, inicijavimu ir pan. dalykais. Visa tai, kas yra ten kur nors socialiniuose tinkluose. <...> Tikrai nėra Heraldikos komisijos reikalas“, – krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Heraldikos komisija teigia: „Lietuvos herbo uždėjimą ant Ukrainos simbolikos galima vertinti kaip nepagarbą Ukrainos simboliams, o heraldikos prasme tai reiškia ir tam tikras nepageidaujamas pretenzijas“.

„Komisija, teigdama, kad tai žeidžia, netgi gal žemina tuos pačius Ukrainos gyventojus turbūt, manau, kad gyvena paralelinėje visatoje. <...> Aš, pamatęs šitą pranešimą, pagalvojau, kad tai kažkoks pokštas. Nes nė viena turbūt Lietuvos institucija, jos atstovai negalėtų net pajuokauti, kad jie bando imituoti Ukrainos valstybės institucijų veiklą ir taip suklaidinti gyventojus“, – sako „Berta&Agency“ marketingo strategas Tomas Kirša.

„Negi dabar mes tikrai neturime, kuo užsiimti, kad turi susėsti kažkas ir laužyti galvą – jeigu užsėsi tridantį ant Vyčio herbo, ar gausis kažkoks baisus heraldinis nesusipratimas ir nepagarba vienai ar kitaip tautai, ar ne? <...> Mano nuomone, kaip Šekspyras dar rašė, – daug triukšmo dėl nieko“, – komentuoja apžvalgininkas Aidas Puklevičius.

Heraldikos komisiją skiria prezidentas. Jo atstovas sako, komisija turi atsakyti į klausimus dėl institucijoms pateiktos rekomendacijos. Tiek prezidento kanceliarija, tiek pats prezidentas esą remia ir rems Ukrainą visomis formomis.

Heraldikos komisijos vadovė raštu LRT sako, kad heraldikoje nepriimtina ant vienos valstybės simbolių vaizduoti kitos simbolius. Istoriškai simboliai jungiami, esant bendrai valstybei arba okupaciniais atvejais.

Skaityti visą pranešimą