Gyventojų nuogąstavimai dėl karo: patys stebi dangų ir pasienį, teiraujasi, kur gauti ginklų, baimes kursto ir Rusijos propaganda

Prieš 2 metus 211

Po Rusijos invazijos į Ukrainą Lietuvos kariuomenė praneša apie klausimų iš civilių bangą. Kai kurie jų rodo nerimą ir norą kuo geriau pasirengti ekstremaliai situacijai, kiti – jog dalis gyventojų yra įbauginti Rusijos propagandos žinučių Lietuvai.

Pasak kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento atstovų, gyventojai siunčia ir praktinius, ir strateginius klausimus apie karą. Gyventojams rūpi, ar karo Ukrainoje metu Lietuva yra saugi.

„Dažniausiai pasitaikantys klausimai yra tokie, į kuriuos pasirenkame atsakyti viešai, Lietuvos kariuomenės feisbuko paskyroje, visus juos galima ten ir rasti. Jie skamba maždaug taip: „Ką daryti, kilus karui?“, „Ar mus puls?“, – vardijo kariuomenės atstovai.

Be to, gyventojai domisi klausimais, kaip gali gauti bazinį karinį pasirengimą, kaip civiliai gali padėti kariuomenei, teiraujamasi, kur gali gauti ginklą gynybai.

Pasitaiko ir itin specifinių klausimų – ar saugu atostogauti Nidoje, kur artimiausi kariuomenės daliniai, kokių atsargų pasiruošti karo atvejui, ką dėtis į kuprinę. Vienas gyventojas pranešė, kad kaimyno draugas žvejodamas kitoje Nemuno pusėje matė statomis pontoninius tiltus, kertamus medžius, teiravosi, ar tai reiškia, kad Rusija rengiasi puolimui.

Pasak kariuomenės, gyventojai teiraujasi, ar gali pasitikėti NATO, kaip padėti Ukrainai, pasitaikė klausimų apie branduolinį, biologinį, cheminį ginklus. Kartais jie pasidalija nerimu: pasakoja, kad artimi žmonės išvažiuoja į užsienį, tai sukelia baimę, kad patys ruošiasi nepakankamai.

Šiuo metu užklausų kiekis, lyginant su Rusijos karinės invazijos pradžia, jau sumenko.

„Klausimai yra įvairūs, klausiančiųjų amžius taip pat labai skirtingas <...> Didesnis aktyvumas su klausimais buvo nuo vasario 24 dienos, lyginant su šia data, šiuo metu užklausų gauname mažiau“, – LRT.lt sakė kariuomenės atstovai.

Lietuvos kariuomenės teigimu, Rusijos pajėgų karinis aktyvumas Rusijos Kaliningrado srityje yra stebimas ir jis yra nepakitęs, o informacija, kaip pasiruošti ekstremalioms situacijoms, skelbiama specialiame puslapyje www.lt72.lt.

Provokacijų nesulaukė, tačiau Rusijos dezinformacija jau pasiekė

Lietuvos kariuomenė socialiniuose tinkluose ne kartą dalijosi informacija, kad panikuoti dėl karo grėsmės neverta, priminė, kad kariai bei žvalgyba nuolat stebi padėtį pasienyje. Tačiau pastaruoju metu, skelbiama, kariuomenė sulaukia žinučių su dezinformacija.

„Viena jų skamba maždaug taip: tai kaip dėl tų traukinių, važiuojančių per Baltarusiją ir gabenančių didžiulę karinę Rusijos techniką link Lietuvos sienos? Valomi bėgiai, suiminėjami mašinistai. Sako, dabar – mūsų eilė“, – pavyzdį pateikė kariuomenės atstovai.

Tačiau, pasak jų, tai – ne provokacijos, o suklaidinti asmenys, tokias naujienas perskaitę ar nugirdę ir nuogąstaujantys, ar tai gali būti tiesa.

„Tai labiau nepatikimuose šaltiniuose perskaityta ar nugirsta informacija apie link Lietuvos [neva] jau judančią Rusijos techniką. Piliečiai tikslinasi, klausia, ar tai tiesa, ar jau reikia ruoštis, todėl ir raginame informaciją tikrinti ir dar labiau džiaugiamės, kad šie klausimai yra pateikiami Lietuvos kariuomenei, o ne pateikiami kaip faktas, pavyzdžiui, socialiniuose tinkluose“, – LRT.lt sakė Lietuvos kariuomenė.

Skaityti visą pranešimą