Grubliauskas dėl memorialo sovietų kariams likimo skelbs gyventojų apklausą: „dabar ši vieta yra tapusi politinės raiškos platforma“

Prieš 2 metus 196

Klaipėdoje sprendžiant dėl memorialo sovietų kariams likimo bus atsiklausta ir miesto gyventojų nuomonės – po kelių savaičių ketinama paskelbti gyventojų apklausą. Taip pat buriama ir rekomendacijas pateiks speciali darbo grupė. Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko nuomone, šiemet gali įvykti lūžis – prie memorialo žmonės rinksis kaip į kapines ir šis objektas praras dabartinę politinės raiškos platformos prasmę.

Kaip reikėtų elgtis su Klaipėdos centre esančiu memorialu sovietų kariams, uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas trečiadienį aptarė su buvusiais šio miesto merais.

Pats V. Grubliauskas sako norintis išgirsti kuo daugiau nuomonių svarbiais ir rezonansiniais klausimais, tad ir sukvietė pokalbiui savo pirmtakus.

Merai sutarė, kad priimant sprendimus reikėtų išgirsti gyventojų nuomonę, tad bus inicijuojama gyventojų apklausa.

„Kitas dalykas, dėl ko sutarėme bendrai – kapinės yra šventa ir neliečiama vieta ir dėl to neturėtų kilti abejonės. Klausimas tik kitas – šiuo metu arba iki šio laiko, šios kapinės buvo tapusios tam tikru politinių manifestacijų, renginių vieta, todėl siekis ir tikslas būtų demilitarizuoti tas kapines ir depolitizuoti tos auros kontekste. Tas demilitarizavimas yra suprantamas kaip karinių simbolių demontavimas ir patraukimas iš ten. Klausimas, kėlęs diskusiją – ar viską, ar kažkas turi likti. Nekvestionuotina dėl ten palaidotų palaikų buvimo ir neperkėlimo kažkur kitur. Dėl kardo ar kareivių grupės, amžinosios ugnies vietos – nuomonės šiek tiek skiriasi“, – dėstė V. Grubliauskas.

Pastaruoju klausimu, ką reikėtų daryti su minėtais akcentais – kardu, greta esančia karių skulptūra bei amžinosios ugnies vieta – pasisakyti turės ekspertai, kurie dirbs specialioje darbo grupėje.

Tikimasi, kad ekspertai išvadas galės pateikti per kelias savaites. Tuomet numatoma skelbti ir gyventojų apklausą.

Tiesa, nors apklausa yra tik patariantis balsas vietos politikams, tačiau, anot mero, tuo pačiu tai yra gana rimtas faktorius priimant sprendimus.

V. Grubliauskas neslėpė, kad kilus diskusijai dėl sovietinių paminklų pašalinimo, sulaukė klaipėdiečių reakcijų.

„Gaunu nemažai laiškų, kuriuose yra nemažai radikaliai priešingų pozicijų. Vieni sako, kad leiskite mirusiems ilsėtis ir nieko ten nedarykite, kiti – griaukite viską, pervadinkite viską ir nepalikite nieko“, – apibendrino V. Grubliauskas ir pridūrė, kad sprendimai nėra tokie paprasti.

Anot uostamiesčio mero, kol kas savivaldybė nesulaukė prašymų prie minėto memorialo gegužės 9 d. tradicinį Pergalės dienos minėjimą, tačiau pastebima, kad šiemet galėtų įvykti tam tikras lūžis.

„Bet lygiai taip pat aš tikiuosi ir bendrausiu su policijos atstovais apie tai, kad būtų logiška, teisinga, kad ten nebūtų ir kitokio pobūdžio – kažką palaikančių, ar kokiomis spalvomis dažančių, ar audeklais kažką apgaubiančių – akcijų. Pradėkime nuo šios gegužės ateiti į šią vietą kaip į kapines. Nors ir miesto centre. Išvenkime tų politinių manifestacijų, nes dabar ši vieta yra tapusi tam tikros politinės raiškos platforma“, – pabrėžė V. Grubliauskas.

Skaityti visą pranešimą